Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Πως η κυβέρνηση περιθωριοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Αφού άρπαξε κυριολεκτικά το καλοκαίρι τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, αφού πάγωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις χρηματοδοτήσεις του  ΕΣΠΑ 2007-2013, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλά έργα να τιναχτούν στον αέρα, τώρα μειώνει κατά  30% την κρατική χρηματοδότηση για το 2015.

Αυτό αποκαλύπτει στη σημερινή συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι, αν δεν συνεχιστεί η ομαλή ροή της κρατικής ενίσχυσης προς τους Δήμους, με την
άμεση απόδοση των σχετικών ποσών, υπάρχει ο κίνδυνος οι Δήμοι να μην μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να στερηθούν σημαντικές κοινωνικές παροχές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». 

Οι βασικότερες υστερήσεις αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων μέσω ΣΑΤΑ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα προγράμματα υλοποίησης ΟΚΑΝΑ και τις οφειλές παρελθόντων ετών.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. τόνισε ότι, εκτός από την απόδοση των τακτικών εσόδων για το 2015, θα πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και μέσων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης πρότεινε τη λήψη δέσμης συγκεκριμένων μέτρων όπως:
- Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται στη νομοθεσία.
- Εκπόνηση "Προγράμματος Απόδοσης των νέων Παρακρατηθέντων", από το 2009 μέχρι και σήμερα, όταν έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση των δημοσίων εσόδων. Από το τρέχον πρόγραμμα ύψους 1,7 δις. €  αποδίδονται κάθε χρόνο 213,9 εκ. € στους Δήμους. Για την φετινή χρονιά δεν έχει αποδοθεί το οφειλόμενο ποσό.
- Επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10% για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
- Μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Προώθηση μέτρων δημοσιονομικής αποκέντρωσης, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών.

Στοιχεία για την παρούσα ανάρτηση αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα-
http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου