Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ενωτική Πρωτοβουλία +Νέα Πνοή= αδελφές παρατάξεις



Εννιά μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές και όλα δείχνουν ότι, ούτε αυτή τη δημοτική περίοδο πρόκειται να πλήξουμε στον Διόνυσο. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό δείχνουν καθημερινά οι εξελίξεις.

Σήμερα, θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τον τρόπο που πολιτεύονται οι δυο μεγαλύτερες αριθμητικά παρατάξεις της αντιπολίτευσης δηλαδή οι  «αδελφές παρατάξεις», όπως δικαιολογημένα αποκαλούνται, της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Νέας Πνοής. Το χρονικό διάστημα είναι ικανό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές και τακτικές τους.

1. Κατ΄αρχήν, γιατί  «αδελφές παρατάξεις»;
Η προϊστορία πάει πίσω στο χρόνο, τον Μάρτιο του 2013 όταν η Συμμαχία για τον Πολίτη αλλάζοντας εν μια νυκτί και πραξικοπηματικά τη στρατηγική της προχώρησε σε deal χωρίς αρχές με την Ενωτική Πρωτοβουλία, που τότε διοικούσε το δήμο. Η Συμμαχία, ως γνωστόν, αποτέλεσε μια από τις δυο βασικές συνιστώσες που λίγο πριν τις εκλογές ίδρυσαν τη Νέα Πνοή. Και η οποία πρόσφατα αποφάσισε, με την παρουσία του επικεφαλής της Νέας Πνοής Παναγιώτη Μπιτάκου, να συνάψει συμφωνία συμπόρευσης μαζί της παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπήρξαν προεκλογικά στις μεταξύ τους σχέσεις.

2. Καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο, Ενωτική Πρωτοβουλία και Νέα Πνοή λειτούργησαν ουσιαστικά σαν συγκοινωνούντα δοχεία, προκειμένου να διασωθεί και διαιωνιστεί το προηγούμενο καθεστώς διοίκησης του δήμου. Και να ματαιωθεί εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια για μια άλλη πορεία του Διονύσου, με Κάθαρση, Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Ανάπτυξη.

3. Αλλά και μετεκλογικά κινούνται εντυπωσιακά στο ίδιο μήκος κύματος. Τις διαποτίζει ο μικροκομματικός, ανεύθυνος και λαϊκίστικος τρόπος που πολιτεύονται απέναντι στη νέα πραγματικότητα που προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα. Μονομέτωπος απέναντι στη δημοτική αρχή, χαρακτηριστική σιωπή απέναντι στις πράξεις και παραλείψεις, τα πεπραγμένα του παλιού καθεστώτος, άκριτη υπεράσπιση κάθε συντεχνιακής διεκδίκησης.  Και αν αυτό για την Ενωτική Πρωτοβουλία έχει εξήγηση, για τη Νέα Πνοή είναι εντελώς ανεξήγητο.

4. Η στάση αυτή των  «αδελφών παρατάξεων» έχει ήδη γεννήσει πολλά ερωτηματικά στους πολίτες αλλά και πολλά προβλήματα στο εσωτερικό τους που είναι ορατά πλέον δια γυμνού οφθαλμού. Και αποδεικνύει ότι είναι κατώτερες των περιστάσεων. Δικαιώνεται έτσι η επιλογή των πολιτών που σοφά τις κατέταξαν στις εκλογές για την επόμενη 5ετία εκεί που τις κατέταξαν.

5. Είναι κρίμα για το δημοτικό σκηνικό οι βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να πολιτεύονται με έναν τρόπο που καθόλου δεν προάγει την προγραμματική αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή προς όφελος συνολικά των πολιτών. Και παρότι, υπάρχουν αξιόλογες νέες δυνάμεις στο εσωτερικό τους, μέχρι σήμερα κυριαρχούν οι παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές, που ακυρώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο της μειοψηφίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου