Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο Ενεργός Πολίτης και η Δημοτική Αρχή Διονύσου



Απροσδόκητη δημοσιότητα κι αποδοχή συνάντησε η πρόσφατη ανάρτηση στον Ενεργό Πολίτη της Αυτοδιοίκησης με τίτλο  «Οι σοβαρές ανεπάρκειες της δημοτικής αρχής Διονύσου» (http://energoipolitesdionisou28.blogspot.gr/2015/05/blog-post_7.html).
Ακολούθησαν σχόλια από διάφορες πλευρές, που αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν προθέσεις, στοχεύσεις και το τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές της παρέμβασης αυτής μέσω της ΔιονυσοΣκουφίτσας (http://dionysoskoufitsa.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html#comment-form). Καλοδεχούμενες όλες οι κριτικές παρατηρήσεις.

Τώρα είναι η στιγμή να δοθεί μια συνέχεια σε αυτόν το διάλογο, που εισφέρει στην αγωνία να προχωρήσει γοργά ο Δήμος Διονύσου στη λεωφόρο του μέλλοντος, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών του.

  1. Ο Ενεργός Πολίτης δεν είναι ένα πρόσωπο, ούτε πολύ περισσότερο ένας μηχανισμός αλλά μια συλλογικότητα ενημέρωσης και προβληματισμού, όπως αναφέρεται στην προμετωπίδα του, ένα ρεύμα ιδεών με ευλαβική προσήλωση σε αρχές και αξίες.
  2. Ο Ενεργός Πολίτης δεν στήριξε ούτε στηρίζει πρόσωπα, δεν φιλοδοξεί να ανεβάζει και πολύ περισσότερο να αποκαθηλώνει δημοτικές αρχές. Παρακολούθησε στενά τις διεργασίες πολύ πριν  και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στη δημοτική παράταξη  Ανοιχτοί Ορίζοντες και τον υποψήφιο δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη με βάση αποκλειστικά την Ιδρυτική Διακήρυξη και τις Προγραμματικές Δεσμεύσεις τους.
  3. Ο Ενεργός Πολίτης πρωτοστάτησε αταλάντευτα, μαζί με πολλούς άλλους από διαφορετικές αφετηρίες, στην απομάκρυνση του παλιού καθεστώτος που διοικούσε τον δήμο Διονύσου. Όχι στη βάση της αντιπάθειας του σε πρόσωπα αλλά σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως η Αδιαφάνεια, η Αναξιοκρατία, η Ευνοιοκρατία, ο Νεποτισμός, η ενός Ανδρός αρχή, η Απραξία, η Αδιαφορία για την καθημερινότητα των δημοτών, η έλλειψη Αναπτυξιακού σχεδίου για το παρόν και το μέλλον του δήμου.
  4. Με βάση τις αρχές και αξίες του, ο Ενεργός Πολίτης στήριξε και στηρίζει κριτικά μέχρι σήμερα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για Διαφάνεια, Κάθαρση, χρηστή διοίκηση, άλλο μοντέλο λειτουργίας του δήμου. Με βάση αυτά ακριβώς τα κριτήρια προχώρησε σε μια δημόσια και όχι εν κρυπτώ εφόλης της ύλης τοποθέτηση για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής. Χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, όπως δείχνει ο βίος και η πολιτεία του.
  5. Ο Ενεργός Πολίτης πίστευε και πιστεύει ότι, αυτή η δημοτική αρχή τουλάχιστον ακούει την όποια καλοπροαίρετη κριτική και συζητά. Δεν την πετά στο καλάθι των αχρήστων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Αν δεν ήταν βαθιά του πεποίθηση αυτό, δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με την πορεία των πραγμάτων στο δήμο, πολύ περισσότερο να διατυπώσει προτάσεις για το ξεπέρασμα των ανεπαρκειών. Εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά του με άλλους αμπελοφιλοσοφούντες της αντιπολίτευσης. Δεν μένει σε διαπιστώσεις, δεν περιγράφει, δεν παρατηρεί από μακριά, δεν περιμένει τα στραβοπατήματα για να χαρεί. Αγωνιά για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, για την επιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους πολίτες.
  6. Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι κύκλοι της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα οι  «αδελφές παρατάξεις»  της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Νέας Πνοής, να εκμεταλλευτούν την κριτική προς τη δημοτική αρχή για να ισχυριστούν ότι τάχα δικαιώνονται. Ο μικροκομματικός, ανεύθυνος και λαϊκίστικος τρόπος που πολιτεύονται εδώ και εννιά μήνες, τα πολλά εσωτερικά τους προβλήματα που είναι ορατά, αποδεικνύουν ότι είναι κατώτερες των περιστάσεων. Και δικαιολογημένα οι πολίτες τις κατέταξαν στις εκλογές εκεί που τους κατέταξαν για την επόμενη 5ετία.
  7. Ο Ενεργός Πολίτης δεν συμμετέχει σε παιχνίδια εξουσίας, ούτε πρόκειται να ενθαρρύνει και πολύ περισσότερο να στηρίξει τυχόν εξωθεσμικές λύσεις στα προβλήματα που δημόσια επισημαίνει. Θέλει να ενθαρρύνει την κριτική συζήτηση μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες της δημοτικής παράταξης, να τεθούν επί τάπητος τα υπάρχοντα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
  8. Ο Ενεργός Πολίτης δεν θα αποστεί από τις αρχές και αξίες του.  Δεν επιδιώκει να αποδομήσει τη δημοτική αρχή αλλά να τις επισημαίνει κάθε φορά, εκτός από τα θετικά της που συχνά αναδεικνύει, τις ανεπάρκειες της. Ας μην αγωνιούν λοιπόν κάποιοι για τις προθέσεις κι επιδιώξεις του, ούτε για το αν αποσύρει τάχα την υποστήριξη του από τη δημοτική αρχή. Ο βίος και η πολιτεία του απέδειξε διαχρονικά ότι, πάνω απ΄ όλα υπάρχει σεβασμός στην ψήφο των πολιτών, προσήλωση σε αρχές και αξίες.
  9. Σε καμιά περίπτωση βεβαίως δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της Κάθαρσης ως το τέλος σε αυτόν τον πολύπαθο δήμο, ώστε επιτέλους να επικρατήσουν οι κανόνες της Διαφάνειας παντού και για πάντα.
  10. Τώρα, είναι η ώρα για διορθωτικές κινήσεις και συλλογική λειτουργία, με βάση την εμπειρία της 9μηνης διοίκησης του δήμου. Παρά τις δραματικές ώρες που περνάει η πατρίδα και που επηρεάζουν καθοριστικά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες έχουν όλες εκείνες τις εσωτερικές δυνάμεις για να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή που τους εμπιστεύτηκαν απλόχερα οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου