Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Προσδεθείτε, έρχονται αναταράξεις


Με τον δραματικό τίτλο  προσδεθείτε που παραπέμπει στο τέλος πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Business Insider αναφέρεται στην αποτυχημένη πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας τέθηκε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα αλλά εάν δεν υπάρξει πρόοδος ούτε αυτή την εβδομάδα τότε θα υπάρξουν νέες σοβαρές πιέσεις.

Τρεις εκθέσεις- φωτιά

Η έκθεση της Bank of America
Το χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά δεν αλλάζει όπως επισημαίνει σε έκθεσή της με τίτλο «"Brinkmanship in Greece: fasten your seatbelts» η Bank of America.
Η Bank of America θέτει ως χρονοδιάγραμμα τα τέλη Ιουνίου. Για να υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να την έχει επικυρώσει την επόμενη εβδομάδα. Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Εκθεση της JP Morgan
H πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα αυξάνεται εκτιμά η JP Morgan με νέα της έκθεση, η οποία όπως τονίζει απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Ελλάδα.
Αν και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, προτού απαιτηθεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όπως η επιβολή capital controls, ωστόσο, αυτό είναι μια πιθανότητα που αυξάνεται συνεχώς.

«Το μέτρο των capital controls συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κόντα στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Eκθεση Moody's
Ο οίκος Moody's σημειώνει πως συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που ξεκαθαρίζει θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως σημειώνει, τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις,  πως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Όπως επισημαίνουν, πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της παράτασης του προγράμματος.

Ασυνήθιστα σκληρή δήλωση από Σαπέν 

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προχώρησε σε μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση «ότι η Γαλλία δεν θεωρεί προβληματική από χρηματοοικονομική άποψη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο κ Σαπέν είπε: «Δεν θα ήταν τραγωδία για εμάς, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ» είπε ο Σαπέν προσθέτοντας ότι «από χρηματοοικονομική και οικονομική άποψη δεν θα ήταν σοβαρό».
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι δηλώσεις αυτές του Γάλλου υπουργού είναι ασυνήθιστα σκληρές, καθώς η Γαλλία μέχρι τώρα έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Χρονικό όριο έως τις 14 Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών  θέτουν οι Γάλλοι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παρισιού, που επικαλείται ο Guardian. H βρατανική εφημερίδα αναφέρει πως στόχος είναι να προλάβουν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου και τονίζει πως ο αξιωματούχος υπογραμμίζει την ανάγκη για συμφωνία έως τις 14 του μηνός, προκειμένου να τελειώσει η αβεβαιότητα.

Noβότνι της ΕΚΤ: Θωρακισμένοι από το Grexit  

Η αβεβαιότητα από την κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες εκτίμησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι. Ο Αυστριακός τραπεζίτης υποστήριξε, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, ότι δεν θα έχει σχεδόν καμία επίπτωση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορθά οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση, σημείωσε ο κ. Νοβότνι.

Αναδημοσίευση από-   www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου