Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης, άν δεν υπάρξει συμφωνία, αποκαλύπτει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα  Sueddeutsche Zeitung , επικαλούμενη πηγές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Τα σχέδιο προβλέπει ότι, μετά από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα συγκληθεί άμεσα,  προβλέπεται  και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα -κάτι για το οποίο θα χρειάζεται η συμφωνία της ελληνικής πλευράς.

Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συνεννόηση για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με το αυτό, οι πιστωτές θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα άλλη μία ευκαιρία και να περιμένουν εάν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδα. Εάν περάσει και αυτό το ραντεβού χωρίς συμφωνία, φέρεται να πρόκειται να συγκληθεί άμεσα στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών των κυβερνήσεων. Στην έκτακτη Σύνοδο θα επιδιωχθεί εκ νέου πολιτική λύση.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει προετοιμασία το Σαββατοκύριακο για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Γι΄ αυτό,  οι τράπεζες θα πρέπει να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και όταν ανοίξουν θα μπορούσαν να επιβληθούν ημερήσιοι περιορισμοί στις εσωτερικές συναλλαγές και αποκλεισμός εκείνων προς το εξωτερικό».

Στόχος των περιορισμών, αναφέρει η εφημερίδα, θα ήταν η πρόληψη bank run.

Επειδή όμως νομικά η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι μεταξύ των θεμέλιων λίθων της ΕΕ, θα χρειαστεί, η Αθήνα να περάσει έκτακτη νομοθεσία για την επιβολή των περιορισμών. «Εάν αρνηθεί η Αθήνα, στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα έχει μείνει άλλη δυνατότητα παρά να απομονώσουν την Ελλάδα από το σύστημα πληρωμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου