Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η κυβερνητική πλειοψηφία σε αποσύνθεση....

Ένα νέο πολιτικό τοπίο βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ακόμη να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς ποια μορφή θα πάρει τελικά.

Στο εσωκομματικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος οι αναταράξεις είναι ιδιαίτερα έντονες και εμφανείς σε όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε και τα νεύρα όλων τεντώθηκαν. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη άσκησε σκληρή κριτική επί της ελληνικής πρότασης, με βουλευτή που πρόσκειται σ’ αυτή να δηλώνει στο iefimerida.gr πως «αυτή η συμφωνία έτσι όπως δεν έχει νόημα γιατί οι προτάσεις μας δεν είναι υποστηρίξιμες».

Και οι «προεδρικοί» όμως βγήκαν στο… αντάρτικο, με μέλη του οργάνου να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους, προκρίνοντας ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. «Και να ψηφιστεί η συμφωνία, δεν θα έχει καμία μοίρα στον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε άλλο στέλεχος του κόμματος στο μεταφέροντας την ατμόσφαιρα των συζητήσεων.

Στην περίπτωση που δρομολογηθούν με τρόπο ομαλό οι εξελίξεις και υπάρξει συμφωνία, τότε κατά πάσα πιθανότητα αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή και το Σάββατο η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι, ο Τσίπρας έχει από ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια ελιγμών. Κι αυτό συνιστά ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα από τις πιέσεις που δέχεται στις διαπραγματεύσεις.

Αμφίβολο  παραμένει, αν την επόμενη μέρα θα διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή αν αποσυντεθεί κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, αν και η συμφωνία θεωρείται δεδομένο ότι θα ψηφιστεί και από ένα μέρος της αντιπολίτευσης. Και ναι μεν μπορεί να μην υπάρξει πρόβλημα ψήφισης αλλά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.  Ακόμα πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα όμως αν η κυβέρνηση, με την παρούσα σύνθεση της μπορέσει να εφαρμόσει και να υλοποιήσει την δέσμη μέτρων που θα περιέχει μια νέα συμφωνία..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου