Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Φόβος, H «απαγορευμένη» ζώνη του Μαξίμου

Γράφει ο  Κώστας  Γιαννακίδης,
http://www.protagon.gr/

Οι δρόμοι γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου κλείνουν πλέον σχεδόν καθημερινά και απροειδοποίητα. Τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία στις αρχές;

Στις 15 Μαρτίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και έκαναν ένα μεγάλο περίπατο προς το Παγκράτι. «Πρόσεξε μη φας καμιά χύμα» είπε, γελώντας, ο Πρωθυπουργός προς τον εικονολήπτη της δημόσιας τηλεόρασης που κατέγραφε την «αυθόρμητη» και χαλαρή βόλτα. Ενα χρόνο μετά, αν ο Αλέξης Τσίπρας πει να κάνει την ίδια βόλτα, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν θα βρίσκονται δίπλα του. Ομως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει και περίπτωση να βγει από το Μαξίμου για μία τόσο μεγάλη διαδρομή με τα πόδια. Είμαστε πια σε έναν νέο, διόλου γενναίο, κόσμο.

Θα το παρατηρήσατε και εσείς: κάτι έχει αλλάξει στην ασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα. Λες και ένα αόρατο χέρι πήρε και σκούπισε εκείνη την ανεμελιά, τη χαλαρότητα που διέκρινε τις κινήσεις του νεότερου και πρώτου αριστερού Πρωθυπουργού της χώρας. Και αν δεν το έχετε προσέξει εσείς, μπορούν να σας το διηγηθούν παραστατικά οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Οι κόκκινες κορδέλες της Τροχαίας κοντεύουν να τυλίξουν τα δέντρα και τα κάγκελα στις κρίσιμες διασταυρώσεις. H πρόσβαση από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου προς Ρηγίλλης και Ηρώδου Αττικού αποκόπτεται με απρόβλεπτη συχνότητα. Εκεί που κατεβαίνεις και ετοιμάζεσαι να στρίψεις, η αιφνιδιαστική παρουσία της Τροχαίας ουσιαστικά σου λέει να κόψεις το λαιμό σου. Δεν περνάς. Και αν είσαι μόνιμος κάτοικος; Εξαρτάται σε τι αστυνομικό θα πέσεις τη συγκεκριμένη στιγμή. Η διέλευση οχημάτων μπροστά από την Ηρώδου Αττικού είναι τις νύχτες απαγορευτική, αλλά πολύ συχνά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διερχόμενοι πεζοί έχουν υποστεί έλεγχο στοιχείων.


Τηλεφώνησα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας ένα σχόλιο για την αύξηση και την ένταση των μέτρων ασφαλείας γύρω από το Μαξίμου. «Πρόκειται για θέμα που άπτεται του επιχειρησιακού σχεδιασμού και, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια και να δώσουμε πληροφορίες» ήταν η απάντηση.

Τι λέει το Μαξίμου για όλα αυτά; Τηλεφώνησα στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
-«Μα τι μου λέτε; Πάντα τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα στο Μαξίμου, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως!»
– «Ναι, αλλά δεν έκλειναν τη Ρηγίλλης, ξέρετε…»
– «Α, για τη Ρηγίλλης δεν έχουμε άποψη εμείς, εγώ σας λέω για την Ηρώδου Αττικού. Για τη Ρηγίλλης να πάρετε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.»
– «Πήρα και μου είπαν ότι δεν σχολιάζουν επιχειρησιακό σχεδιασμό…»
– «Είδατε; Και τι θέλετε τώρα να σας πω εγώ;»

Ε, ναι, δεν μπορούσε να μου πει αυτά που περιγράφουν «πλάγιες» πηγές. Τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν όταν κατάφερε το ΠΑΜΕ να φτάσει μπροστά στο Μαξίμου. Μετά ήρθε η κότα και η… απειλή για τον γάιδαρο. Στο Μαξίμου ανησυχούν για εκδηλώσεις, ας πούμε από μία ομάδα σαν τον Ρουβίκωνα, που θα πλήξουν το κύρος του Πρωθυπουργού. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν σταματήσει οι περίπατοί του και οι μετακινήσεις γίνονται σχεδόν door to door.

Δεν είναι παράλογα όλα αυτά. Αν μη τι άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος άνθρωπος στη χώρα. Kαι αυτό τηρείται. Και με το παραπάνω. Κανένας πρωθυπουργός στη νεότερη ιστορία της χώρας δεν έχει τόσο μεγάλη δύναμη ασφαλείας έξω από το σπίτι του.

Μόνο που οι προληπτικοί αποκλεισμοί δρόμων στερούνται πάσης λογικής. Μπορούμε βέβαια να μετατρέψουμε την Ηρώδου Αττικού σε Ντάουνινγκ Στριτ: δεν περνάει κανείς. Αρκεί να το ξέρουμε. Θα ταλαιπωρηθούν κάπως οι κάτοικοι, αλλά, τα πράγματα θα μπουν σε ένα ρυθμό. Οι γύρω δρόμοι δεν γίνεται να κλείνουν και μάλιστα απροειδοποίητα. Εκτός και αν ο Πάνος φέρει τη ΜΟΜΑ να σκάψει την τάφρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου