Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Είναι ο Καπιταλισμός, Ηλίθιε…



Ήταν αρχές του 2013, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν το Τέξας με πρόσκληση του Βαρουφάκη για να συμμετάσχει σε διήμερο συνέδριο, που οργανώθηκε με χορηγία του γνωστού Τζώρτζ Σόρος, για τις Εναλλακτικές πολιτικές στην Ευρωζώνη. Εκεί βάθυνε η γνωριμία του με τον Γιάνη, που έμελλε να παίξει καθοριστικό (και καταστροφικό) ρόλο στην Πρώτη φορά Αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πραγματικά μια εντυπωσιακή  φαινομενικά άνεση να χειρίζεται μια πολιτική  και την αντίθετή της.  Από τη Ρωσία τον Ιανουάριο στην Αμερική τον Σεπτέμβριο. Από την ρητορική- Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι, στις μαζώξεις του Κλίντον για την προσέλκυση επενδύσεων με την ευγενική (!)  χορηγία της Γιάννας Αγγελοπούλου. Από την ρητορική για το σκίσιμο του Μνημονίου στην εντυπωσιακή μετάλλαξη του με το τρίτο και επαχθέστερο. Από την ριζοσπαστική φρασεολογία και πρακτική πριν αναλάβει πρωθυπουργός, στην απόλαυση όλων των προνομίων του αστικού τρόπου ζωής. Από τον Σύριζα σαν έναν ριζοσπαστικό σχηματισμό σε ένα αρχηγικό κόμμα του εθνολαϊκισμού περονικού τύπου.

Τέτοια ορμητική και θεαματική ενσωμάτωση στο σύστημα, που μετά βδελυγμίας κατήγγειλε προηγούμενα, κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει και φανταστεί. Όμως η απειρία και βουλιμία του πρωτάρη τον οδηγεί σε αλλεπάλληλα λάθη, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Απόδειξη το τελευταίο ταξίδι στην Αμερική, όπου αποδείχτηκε περιτράνως η απουσία οποιαδήποτε πολυδιάστατης  εξωτερικής  πολιτικής. Μια περιφερόμενη καρικατούρα κακόγουστων δημοσίων σχέσεων μαγεμένη από τα αγαθά του Καπιταλισμού, που όψιμα ανακάλυψε.

Κι όπως εύστοχα σχολιάζει ένας σχολιαστής (www.anoixtoparathyro.gr): «Αυτό άλλωστε εξηγεί και γιατί αυτή η πολιτική κουτσαίνει: ούτε καλούν πουθενά τον Τσίπρα, ούτε κανείς έρχεται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Κάτι υποσχέσεις, που δόθηκαν τελευταία,  να δούμε αν θα τηρηθούν.
Κατά τα λοιπά η πολυδιαφημισμένη συνάντηση με τον Ομπάμα δεν ήταν παρά μια ανταλλαγή τυπικών φράσεων στα όρθια. Μια ‘ξεπέτα’ που θα  λέγαμε  ελληνικά,  αρκετή πάντως για να  τροφοδοτήσει την κυβερνητική  προπαγάνδα  για μερικές ώρες. Τζάμπα τα κουστούμια  και οι τουαλέτες που ράφτηκαν επί τούτοις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου