Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Κοψοχέρηδες εμφανίστηκαν ξαφνικά στο Διόνυσο



Ένα νέο είδος ενδημεί τελευταία στο δημοτικό σκηνικό της πόλης. Οι γνωστοί μας και μη εξαιρετέοι από την πολιτική ζωή του τόπου κοψοχέρηδες. Που διεκδικούν το φιλόδοξο ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων, ενώ από το 2011 που συστάθηκε ο καλλικρατικός δήμος, αποτύγχαναν κάθε φορά που προσπάθησαν να παίξουν αυτό το στόχο.

Είναι γεγονός ότι, οι αδυναμίες, οι αστοχίες κι οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, τους άφησαν αρκετό έδαφος για να δράσουν. Κι αυτοί έσπευσαν πρόθυμα να καλύψουν το κενό. Εμφανίζονται προς τα έξω τάχα ως υπερασπιστές των ιδρυτικών αρχών και προγραμματικών δεσμεύσεων των Ανοιχτών Οριζόντων, που ξαφνικά σχεδόν σε μια νύχτα εγκατέλειψε ανεξήγητα εντελώς η δημοτική αρχή.

Δεν διστάζουν να εξισώσουν ούτε λίγο ούτε πολύ τη σημερινή πλειοψηφία με το προηγούμενο καθεστώς στη διοίκηση του δήμου και τις αμαρτίες που το σημάδεψαν. Λίγο ακόμη και είναι βέβαιο ότι, θα εκδώσουν συγχωροχάρτι για όσα το βαρύνουν. Δεν διστάζουν να συμπλεύσουν και ενίοτε να το υπερκεράσουν στην τυφλή πολεμική τους απέναντι στη δημοτική αρχή. Δεν βλέπουν που οδηγεί αυτή η τακτική; Τέτοια τύφλωση;

Ανομολόγητος αλλά δύσκολα αποκρυπτόμενος στόχος, ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του δημάρχου. Σε αυτή την περίπτωση, ποια εναλλακτική πρόταση έχουν να καταθέσουν στους δημότες και το δημοτικό συμβούλιο; Τίποτα σχετικό δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Μήπως είναι οπαδοί του δόγματος- γαία πυρί μιχθήτω;

Ίσως αυτοί οι κύκλοι κατηγορήσουν τούτο το blog ότι, υπερασπίζεται τον  δήμαρχο Διονύσου και μια χαμένη εκ των προτέρων υπόθεση. Οποία αυταπάτη. Ας αναλογιστούν ψύχραιμα τη διαδρομή του Ενεργού Πολίτη από το Μάρτη του 2013, που έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο και ας μην βιάζονται να βγάζουν αβασάνιστα συμπεράσματα, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Το blog αυτό απέδειξε διαχρονικά την ανεξαρτησία γνώμης και την αδέσμευτη φωνή του. Τόλμησε να διατυπώσει έγκαιρα και θαρραλέα την τεκμηριωμένη κριτική του για τα κακώς κείμενα στη σημερινή δημοτική αρχή, όταν οι σημερινοί όψιμοι κοψοχέρηδες σιωπούσαν χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό ότι, εδώ συγκρούονται δυο στρατηγικές ασύμβατες μεταξύ τους. Η μια που περιγράψαμε παραπάνω είναι καταφανώς αδιέξοδη κι ατελέσφορη. Και η άλλη που προωθεί δημιουργικά ο Ενεργός Πολίτης για την ανάγκη επανεκκίνησης της δημοτικής αρχής,
προωθητικές συνθέσεις στο εσωτερικό της,
διάλυση των φατριών και μικρομάγαζων,
σπάσιμο του κλίματος καχυποψίας και αλληλο-υπονόμευσης,
άνοιγμα στην κοινωνία και στις δημιουργικές δυνάμεις της,
συναίνεση –όπου αυτό είναι εφικτό- με την αντιπολίτευση,
προσήλωση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της προς όφελος των πολιτών με μια σειρά έργων υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας.
Για πραγματικά Ανοιχτούς Ορίζοντες και όχι κλειστά κυκλώματα νομής κι ανακατανομής της εξουσίας, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν πέραν του στενού κύκλου επιρροής των πρωταγωνιστών σε τέτοια παιχνίδια.  Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Μας φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι πολυτέλεια να προσθέτουμε κι άλλα στους δημότες από μια τεχνητή εικόνα διάλυσης που αβάσιμα προπαγανδίζεται καθημερινά.
Τα δικά μας αδιέξοδα δεν μπορούν να γίνουν αδιέξοδα μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Οι δικές μας ιδεολοψίες δεν είναι πάνω από την πραγματικότητα.
Τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι πάνω από των δημοτών.
Ας σεβαστούμε τουλάχιστον αυτό. Κι αν δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μ΄ το ρόλο αυτό, ας παραμερίσουμε, αντί να το παίζουμε αφ΄υψηλού κοψοχέρηδες…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου