Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Περί ελευθερίας γνώμης και πολιτικής κριτικής στο Διόνυσο



Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίσσεται επιτέλους,  έστω και καθυστερημένα, για τις έννοιες αυτές στα δημοτικά δρώμενα του Διονύσου. Αφορμή ο εκτροχιασμός κάποιων κύκλων, που συστηματικά παραποιούν κάθε ιδέα πολιτικής κριτικής. Και την μετατρέπουν συνειδητά σε καρικατούρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντα τους.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την επιχειρούμενη τεχνηέντως συσκότιση. Μιλούμε με την εμπειρία μιας 10χρονης παρουσίας στα δημοτικά πράγματα της περιοχής και όχι αφ΄ υψηλού ή απέξω. Μιλούμε με την επώνυμη αρθρογραφία μας σε δύσκολους καιρούς, όπου η ελευθερία της κριτικής μας στοίχισε ουκ ολίγες επιθέσεις από το προηγούμενο καθεστώς στη διοίκηση του Δήμου, με στόχο να φιμωθεί κάθε ελεύθερη φωνή, ώστε να διαιωνιστεί στο διηνεκές η εξουσία του. Μιλούμε με την συνεχή παρουσία στα social media, όπου ακόμη και ο ανυπόγραφος σχολιασμός μας ήταν βαθύτατα πολιτικός και καυστικά σατυρικός (με την αριστοφανική έννοια του όρου).

Τι σχέση έχουν όλες τούτες οι πρακτικές με τη χυδαιότητα, τις μαφιόζικες μεθόδους, τη σπίλωση προσώπων, τις απειλές που ζούμε στις μέρες μας; Και πως μπορούν, αλήθεια, άνθρωποι που έδωσαν έμπρακτα δείγματα αφοσίωσης στις αρχές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων, να δίνουν σήμερα χώρο σε τέτοιες αντιδραστικές νοοτροπίες, που δηλητηριάζουν ανεπανόρθωτα το τοπίο στο Δήμο Διονύσου; Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και να μην αθροίζονται αντικειμενικά με τέτοιους κύκλους και πρακτικές ξένες στο ήθος τους; Απλά, μια προσωπική έκκληση κάνουμε, τίποτα παραπάνω, ούτε υποδείξεις, ούτε υπαγορεύσεις.

Πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε θυσία, ιδιαίτερα μέσα στις δραματικές συνθήκες που βιώνει η χώρα αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ήρεμο κλίμα και το δημοκρατικό κεκτημένο τόσων χρόνων. Με σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και όργανα του Δήμου, όχι με υπονόμευση τους. Διατηρώντας ο καθένας μας ακέραιες τις ιδέες και απόψεις του, χωρίς άσκοπους ανταγωνισμούς, χωρίς ποινικοποιήσεις, χωρίς περιττές συγκρούσεις. Το δημοκρατικό τόξο χωράει όλες τις απόψεις, αποκλείοντας εξ ορισμού τις κινούμενες εκτός του συνταγματικού πλαισίου.

Παναγιώτης Μ. Σταθόπουλος
28η  Οκτώβρη  2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου