Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Εμφανή τα σημάδια κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού



Όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερο  οι πολίτες διαπιστώνουν στην καθημερινότητα τους ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί στον κρατικό μηχανισμό. Χρήματα δεν υπάρχουν, όμως δεν είναι αυτό το κύριο. Η ανοχή στην παρανομία, οι πελατειακές σχέσεις που ανθίζουν, η διαφθορά, ο ακατάσχετος λαϊκισμός, η άγνοια των προβλημάτων και η ανικανότητα επίλυσης τους δημιουργούν  μιαν εικόνα διάλυσης.

Ας ξεκινήσουμε από την Υγεία, έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για τον πολίτη. Όπως σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) υπολειτουργεί με τους μισούς γιατρούς -κι από αυτούς οι μισοί είναι στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή προσωρινά-, το 40% των μονάδων έχει κλείσει, πολλά εργαστήρια έχουν βάλει στην πράξη λουκέτο (το 95% των παραπεμπτικών εκτελούνται από ιδιώτες), οι ελλείψεις υλικών αποτελούν καθημερινότητα, οι αναμονές είναι πολύμηνες και ο ασφαλισμένοι μένουν με τη βεβαιότητα ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στον ΕΟΠΥΥ. Τα χρέη του αυξάνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνοντας τις πιθανότητες, κάποια στιγμή, να μετατραπεί σε βόμβα έτοιμη να σκάσει. Μέχρι και τον Αύγουστο 2015 έφταναν συνολικά τα 1,8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 750 εκατομμύρια αφορούν οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, η υστέρηση των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για το ίδιο διάστημα ανέρχεται στα  800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν σε αυτό προστεθούν και προηγούμενα χρέη των ταμείων, το ποσό διαμορφώνεται στα 1,5 δις.

Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση στις Συγκοινωνίες.
Η λαθρεπιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κυρίως στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τελευταία και αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα από την αναμενόμενη αύξηση των εισιτηρίων. Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να καταργήσει το σώμα εθελοντών-ελεγκτών   εξάλειψε σχεδόν τους ελέγχους εισιτηρίων. Παράλληλα, οι τρεις περίπου εβδομάδες ελεύθερης μετακίνησης λόγω δημοψηφίσματος και capital controls και η δυσκολία εύρεσης σημείων πώλησης των εισιτηρίων έδωσαν νέα ώθηση στην παρανομία.

Την ίδια στιγμή, χάος επικρατεί στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, καθώς τα διπλοπαρκαρίσματα έγιναν θεσμός και στους οδηγούς έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να πληρώσεις ιδιωτικό πάρκινγκ, αφού υπάρχει ο δρόμος. Σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως η Ακαδημίας η δεξιά λωρίδα είναι γεμάτη από παρκαρισμένα οχήματα, ενώ κεντρικές πλατείες λειτουργούν ως πάρκινγκ.

Παράλληλα, ο νόμος που απαγορεύει το τσιγάρο σε κλειστούς δημόσιους χώρους έχει εδώ και καιρό αχρηστευθεί πλήρως. Οι θαμώνες εστιατορίων και καφενείων καπνίζουν ανεμπόδιστα, υπάρχουν μαρτυρίες μάλιστα ότι, πολλοί καπνίζουν ακόμη και σε χώρους νοσοκομείων. Οι έλεγχοι μηδαμινοί, ακόμη και η γραμμή επικοινωνίας για το κάπνισμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι πολίτες ενημερώνονταν για τον νόμο και έκαναν και καταγγελίες, έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα μέσα σε 8 μόλις μήνες, μπορεί να έλυσαν κάποια εσωκομματικά προβλήματα του Σύριζα αλλά δεν έλυσαν κανένα απολύτως πρόβλημα της χώρας. Ίσια-ίσια της φόρτωσαν ένα ακόμη επαχθέστατο Μνημόνιο, που κλείνει την παραμικρή Ελπίδα για έξοδο από το τούνελ.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, δεν είναι τυχαίο που ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης προβλέπουν το επόμενο 6μηνο κατάρρευση της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αδυνατεί εκ των πραγμάτων να σηκώσει μια τόσο άγαρμπη μνημονιακή μετάλλαξη και την υλοποίηση των μέτρων, που συνεπάγεται αυτή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου