Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Οι εκλογές πλησιάζουν και τρομάζουν την δημοτική αρχή


Αναδημοσίευση από - http://www.odosdionysou.gr

Και λόγος να μη γινόταν πολύς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Και συζητήσεις και ζυμώσεις να μη γίνονταν για τα σχήματα, τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας τον προσεχή Μάιο,
Και οι τόνοι να μην ανέβαιναν και τα πνεύματα να μην οξύνονταν, συνεδρίαση τη συνεδρίαση, στο Δημοτικό Συμβούλιο,
Και πάλι θα καταλαβαίναμε πως πλησιάζουν οι εκλογές.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο βομβαρδισμός από Δελτία Τύπου, που παρουσιάζουν το Δήμο Διονύσου σαν απέραντο εργοτάξιο και μελίσσι δραστηριοτήτων. Αμέτρητες φωτογραφίες με δημοτικούς συμβούλους και το Δήμαρχο Διονύσου σε πρώτο πλάνο να χαμογελούν ευχαριστημένοι και περήφανοι μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη επισκευή σχολείου, μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη λακκούβα που κλείνει, στους βομβαρδισμένους δρόμους «της πόλης της λακκούβας»…

Από το Κρυονέρι ως το Διόνυσο και από τη Σταμάτα ως τα σύνορα με την Κηφισιά ο οργασμός μικρών και μεγάλων εργολαβιών, ευθέως παραπέμπει σ’ αυτό που δεκαετίες τώρα είναι γνωστό ως «έργα βιτρίνας ενόψει εκλογών».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σαν να άνοιξε ξαφνικά στο Δήμο Διονύσου η στρόφιγγα για την εξασφάλιση και την υλοποίηση προγραμμάτων, που «βοηθούν» τους πολίτες να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι, ενεργοί και αυτάρκεις. Θυμίζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και το Πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους», που αν και «τρέχουν» στη χώρα μας από το 2001, τα ανακάλυψε αίφνης φέτος η Δημοτική Αρχή.

Και τα θυμήθηκε επτά μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές – σύμπτωση;- όταν μάλιστα οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις για την απραξία αλλά και την αυθαιρεσία της Διοίκησης του Δήμου έχουν αρχίσει να πυκνώνουν από όλο και περισσότερους «αδέσποτους πολίτες» (σ.σ. η έκφραση ανήκει στο δημοτικό σύμβουλο Κ. Κουριδάκη και, με την άδειά του, την υιοθετούμε).

Επιπλέον όσοι πραγματικά διακονούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ανα)γνωρίζουν το σημαίνοντα, πρωταρχικό και αναντικατάστατο ρόλο του Δήμου στην κοινωνική συνοχή, ιδιαιτέρως σε εποχές κρίσης. Γι’ αυτό και δεν (πρέπει να) μεταχειρίζονται τις δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης σαν εργαλεία δημοσίων σχέσεων.

Προβάλλοντας η Δημοτική Αρχή τα αυτονόητα ως κατόρθωμα και επίτευγμα, άλλο δεν κάνει παρά να καλύπτει την αδυναμία της να παρέμβει δυναμικά, ουσιαστικά και διεκδικητικά στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Ο διαχειριστικός της ρόλος στην καθημερινότητα του πολίτη – που κι αυτόν τον ασκεί πλημμελέστατα – είναι ένας μόνο από τους λόγους που την ανέδειξαν ηγετική δύναμη το 2010. Και ο λόγος αυτός από μόνος του δεν είναι αρκετός για να τη βοηθήσει να κρατηθεί στην εξουσία (της).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου