Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο Δήμος του Μέλλοντος


Σημεία της ελληνογερμανικής συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με μεγάλη συμμετοχή αιρετών από την Ελλάδα και τη Γερμανία διεξήχθη η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση το διήμερο 22 – 23 Οκτωβρίου 2013, στη Νυρεμβέργη, με βασικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

Για πρώτη φορά η συνάντηση έγινε με ευθύνη των Κεντρικών Ενώσεων των δύο χωρών, δηλαδή της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νυρεμβέργης, Δρ. Ούλριχ Μάλυ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη. 

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών της Γερμανίας και της Ελλάδας. Οι συζητήσεις για επίκαιρα θέματα έδειξαν, τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων η προσπάθειά τους είναι κοινή. Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που εδραιώθηκαν στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκτιμώνται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πρόκειται να συνεχιστούν σ’ όλα τα επίπεδα. Ο Ελληνογερμανικός διάλογος εκφράζει την ιστορική φιλία των δύο χωρών και αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στην Ευρώπη.

Οι οργανώσεις της Τ.Α. των δύο χωρών θεωρούν ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι πρακτικής και εφαρμοσμένης επικουρικότητας και αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο για μια ευρεία συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για έναν νέο δρόμο στην Ευρώπη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Αυτός ο δρόμος είναι η πορεία μας προς το μέλλον.

Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα αναπτύσσονται και είναι κοινώς αποδεκτές. Τους τελευταίους μήνες η διαδημοτική ανταλλαγή έχει αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική και πλέον έχουν υπάρξει 100 συναντήσεις σε 26 δήμους και περιφέρειες.

Και οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τη συνειδητή επιλογή για ουσιαστική αποκέντρωση που αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δράσεις αφορούν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες. Για το λόγο, αυτό θα πρέπει οι Ελληνικοί και Γερμανικοί δήμοι και περιφέρειες να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν με αμοιβαιότητα, προκειμένου το νέο αυτό εργαλείο να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δυνατότητα, επί τόπου επισκέψεων των δομών του δήμου της Νυρεμβέργης και η συζήτηση γύρω από πρακτικές εμπειρίες, αντικατοπτρίζει επακριβώς το σκεπτικό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για μια στοχευμένη και πρακτική ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η σε βάθος αυτή συζήτηση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του «Δήμου του Μέλλοντος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου