Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η πολιτική μετάλλαξη των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές


Αναδημοσίευση από-  http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=10697

του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου
Αν και οι Απόκριες έρχονται πολύ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα δούμε ετεροχρονισμένα πολλούς υποψήφιους «μασκαράδες».
Πλήθος υποψηφίων θα προσπαθήσει να «μεταμφιεστεί» για λόγους πολιτικής επιβίωσης και εκλογικής στρατηγικής.
Εκλεγμένοι που στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κατέβηκαν με χρίσμα ή πολιτική στήριξη κόμματος, από σήμερα δηλώνουν την ανεξάρτητη κάθοδο τους στις εκλογές του Μαΐου, βδελυσσόμενοι τους κομματικούς σωλήνες που τους ανέδειξαν.
Σιωπηρά κομματικά χρισμένοι υποψήφιοι να το παίζουν προκλητικά ανένταχτοι!

Ήδη επίδοξοι υποψήφιοι συνωστίζονται στους προθαλάμους κομματικών γραφείων προκειμένου να εξασφαλίσουν «αυτοπροτεινόμενοι» την πολιτική στήριξη τους ή σε άλλη περίπτωση τη μη στήριξη άλλου πολιτικού προσώπου στην περιοχή τους. Η βιομηχανία των κομματικών εξουσιοδοτήσεων φαίνεται να επιβιώνει και στο σημερινό περιβάλλον.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω του  γνωστού διακυβεύματος της πτώχευσης επικράτησαν τα αντανακλαστικά επιβίωσης της χώρας, με αποτέλεσμα να διασωθούν αρκετοί από τους αιρετούς που προτάθηκαν από τα μεγάλα κόμματα, που κατά κοινή αποδοχή ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας.

Η επανάληψη θα εξαρτηθεί κύρια και από το εκλογικό διακύβευμα που θα κυριαρχήσει στην περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακόμη αν  πραγματοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για νέο σύστημα εκλογής των τοπικών αρχόντων, με τα διπλά ψηφοδέλτια τότε θα έχουμε πληθώρα νέων υποψηφίων, κατακερματισμό των ψήφων, αδυναμία εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων και αποστολής μηνυμάτων προς την συγκυβέρνηση και το κυριότερο εν νέου επικράτηση των έμπειρων πολιτικών προσώπων για λόγους αναγνωρισιμότητας, έτοιμων δομών οργάνωσης και λειτουργίας δημοτικών σχηματισμών, γνώση των τεχνικών ψηφοθηρίας και άλλων πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την πολιτική εμπειρία του υποψήφιου. Σε τέτοια περίπτωση η ανανέωση και μετάλλαξη του θεσμού λόγω προσώπων, θα αναβληθεί για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι εκλογικές στρατηγικές των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων αναμένεται να είναι διαφορετικές.  Κάποιοι θέλουν να είναι οι εκλογές «χαλαρή» αναμέτρηση σε επίπεδο προσώπων, κάποιοι άλλοι σε επίπεδο πολιτικών με τους υποψήφιους σε δεύτερη μοίρα. Τώρα, αν θα βρεθούν, σε μια κοινωνία φοβισμένη από την ποιότητα της πολιτικής και των εκπροσώπων της, ικανά στελέχη να αναλάβουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών είναι το μεγάλο ερώτημα. Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τις αυτοδοικητικές εκλογές 2014 και θα πάρουμε τις απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου