Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχει ελπίδα


του Ηλία Υφαντή
καθηγητή στον τομέα Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Είναι πολύ δύσκολο…
να ανοίγεις κουβέντα με τους ανθρώπους της πόλης μιλώντας για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Με τους ανθρώπους μιας τραυματισμένης κοινωνίας που παλινδρομεί ανάμεσα στην αβεβαιότητα και την απόγνωση.

Είναι πολύ δύσκολο…
να συζητάς για καταστατικές αρχές και διαδικασίες με ανθρώπους που γνωρίζουν (και αναγνωρίζουν) την κενότητα του ξύλινου, στερεοτυπικού και δήθεν πολιτικού λόγου. Αυτού που λειτουργεί ως πρόσχημα για την καλλιέργεια προσδοκίας καταδικασμένης να διαψευστεί. Που είναι όχημα για την παραπλάνηση της λαϊκής θέλησης και όπλο για την κατάληψη της εξουσίας.

Είναι πολύ δύσκολο…
να πείσεις για την ειλικρίνεια προθέσεων, την αλήθεια και την ορθότητα προτάσεων όταν η κοινή -και βαθιά ριζωμένη στην κοινωνική συνείδηση- εμπειρία παραπέμπει αυτόματα σε κακοδιαχείριση, διαφθορά και διαπλοκή ανόμων συμφερόντων.

Υπάρχει όμως ελπίδα…
όσο μας ενώνει η ίδια Ανάγκη και μας εμπνέει η ίδια Επιλογή. Εμάς που θέλουμε να προσφέρουμε κόπο και χρόνο, ξεκλέβοντας ένα κομμάτι από την προσωπική και οικογενειακή ζωή, ένα κομμάτι από τον επαγγελματικό βίο. Να αξιοποιήσουμε διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, στρατηγική σκέψη, οράματα και εμπειρίες. Να διακονήσουμε τον ελάχιστο. Να γίνουμε στήριγμα στον αδύναμο.

Υπάρχει όμως ελπίδα…
και σχηματοποιείται. Μια νέα δημοτική κίνηση γεννιέται μετά από μια περιπετειώδη, σε κάποιες περιόδους επώδυνη, πολύμηνη κύηση. Διαφορετική. Ώριμη. Συνειδητοποιημένη. Συνθετική των απόψεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Με όραμα και με ρεαλισμό. Για τα μικρά και τα μεγάλα.

Υπάρχει όμως ελπίδα…
και στόχος. Να μετασχηματιστεί η Πόλη, δημιουργικά και ευεργετικά. Και να επανατοποθετηθεί απέναντι στους πολίτες. Να λειτουργήσει με τις αυτονόητες αρχές της χρηστής διαχείρισης, της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας. Να υιοθετήσει αναπτυξιακό πρότυπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και θα υπηρετεί την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχει όμως ελπίδα…
και δικαίωμα στην ελπίδα έχουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου