Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Le Mοnde: «Τα περιθώρια στενεύουν


«Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να βιαστεί προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» εκτιμά η γαλλική «Le Monde», μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει μια από τις στρόφιγγες ρευστότητας στην Ελλάδα.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Σεσίλ Ντικουρτιέ, εκτιμά ότι «αν και οι Ευρωπαίοι δεν υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση της ΕΚΤ που εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, η ίδια η απόφαση κατά κάποιον τρόπο δίνει και μια ώθηση για την εξεύρεση λύσης», σημειώνοντας ωστόσο ότι περιορίζεται σημαντικά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Επικαλούμενη πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με την οποία, «ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ακόμη συντομότερα τα περιθώρια χειρισμών που διαθέτει και την ανάγκη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας του έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της». Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι ορισμένοι, όπως οι Γερμανοί, κρατούν μια στάση πολύ σκληρή και ότι σ’ αυτόν εναπόκειται να χαράξει τον δρόμο της συνεννόησης».

Η δημοσιογράφος εξηγεί ότι το ζήτημα του αιτήματος για παράταση του δεύτερου προγράμματος συνιστά ένα μείζον πρόβλημα, διότι αυτό απαιτεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί για κάποιους ακόμη μήνες την παρουσία της τρόικας στη χώρα του.

Η Σεσίλ Ντικουρτιέ σημειώνει ότι αν η ελληνική πλευρά αιτηθεί εν τέλει παράταση του παρόντος προγράμματος, τότε θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανότατα την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου. «Αν όμως δεν έχουμε κάποιο θετικό μήνυμα από τους Έλληνες, δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτε η σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», σημειώνει η ανταποκρίτρια επικαλούμενη «διαρροές από πολλές ευρωπαϊκές πηγές».

Αφού περιγράφει την χρονική στενότητα που δημιουργεί στην ελληνική πλευρά η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα αποκλειστικά στον μηχανισμό του ELA, η ανταποκρίτρια της «Le Monde» αναφέρεται σε «άνθρωπο του περιβάλλοντος του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ», ο οποίος σημείωσε ότι «ο φόβος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί σε ποιο βαθμό έχουν το μαχαίρι στο λαιμό… Αν το αντιληφθούν αυτό έχει καλώς, αν όχι θα πέσουν στον τοίχο».

Επιπλέον, τονίζει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για παράταση του δεύτερου προγράμματος πριν από τις 9 Φεβρουαρίου:
Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη πολιτική απόφαση, που καθίσταται ακόμη δυσκολότερη επειδή για να καταστεί δυνατόν να υπογραφεί μια συμφωνία παράτασης πριν από την εκπνοή του Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα για παράταση πριν ακόμη λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, δηλαδή πριν από τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, κάνει λόγο για μείζον πρόβλημα, διότι αυτό απαιτεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί για κάποιους επιπλέον μήνες, την παρουσία της τρόικας στη χώρα του.

Πηγή:  http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου