Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Έργα και ημέρες της δημαρχίας Καλαφατέλη

Αναδημοσίευση από την Οδό Διονύσου-  www.odosdionysou.gr

 

Το γήπεδο που έγερνε, βούλιαξε!!!

Ήταν Ιούλιος του 2012, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει τη μελέτη κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου στη Σταμάτα, περικόπτοντας τα αποστραγγιστικά έργα, με το αιτιολογικό πως ήταν περιττά σύμφωνα με τη σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής γηπέδων, όπου χρησιμοποιείται στεγανός χλοοτάπητας.

Η σχετική πρόταση ερχόταν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, και την υπέγραφαν τρεις μηχανικοί της. Ο πολιτικός τους τότε προϊστάμενος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ν. Παππάς είχε μάλιστα υποστηρίξει πως δεν πρόκειται περί τροποποίησης της μελέτης αλλά για αυξομειώσεις εργασιών, από τις οποίες ο Δήμος εξοικονόμησε 129.000 ευρώ για να φτιάξει και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Δ.Σ. είχαν πρωταγωνιστήσει δυο άνθρωποι: ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας αείμνηστος Σακελλάριος Σωτηρίου και ο εργολάβος Άγγ. Μπόρας. Στις τοποθετήσεις τους είχαν συνοπτικά επισημάνει πως το γήπεδο πάσχει κατασκευαστικά γιατί και έχει διαγώνια (από ανατολικά προς δυτικά) κλίση που αγγίζει τους 80 πόντους, αλλά και η απουσία αποστραγγιστικών έργων, δηλαδή σωληνώσεων κάτω από τον χλοοτάπητα που θα διοχέτευαν το νερό της βροχής σε κεντρικό αγωγό, εγκυμονούσε κινδύνους υποχώρησης. Ο Σ. Σωτηρίου μάλιστα, όπως θα θυμούνται οι συνάδελφοί του δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της θητείας, είχε προσκομίσει και κομμάτι από τον χλοοτάπητα, τρυπημένο, που έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο, αν και κατά πόσο στεγανό ήταν το υλικό. Επιπλέον είχαν τονίσει και οι δύο πως οι αλλαγές που προτείνονταν, ισοδυναμούσαν με τροποποίηση της μελέτης, για την έγκριση της οποίας δεν ήταν αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, διαδικασία που είχε παραλειφθεί.

Δυόμιση χρόνια μετά, φαίνεται πως οι δυσοίωνες τότε προβλέψεις τους- που είχαν αποτυπωθεί στο σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου- δικαιώνονται μέχρι κεραίας, μια που πριν από 15 περίπου ημέρες το γήπεδο της Σταμάτας, σε 15 τετραγωνικών μέτρων, στην πλευρά του δυτικού τέρματος, υποχώρησε κατά 15 πόντους καθιστώντας “απολύτως απαγορευτική τη χρήση του για αγώνες”. Και αυτή η ετυμηγορία ανήκει στο διαιτητή που θα διηύθυνε τον αγώνα την Κυριακή  25  Ιανουαρίου, ο οποίος όπως ήταν φυσικό ματαιώθηκε.

Σήμερα ο κ. Μπόρας δηλώνει στην Οδό Διονύσου πως αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος για τα όσα κατήγγειλε τότε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και επανειλημμένως στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,  από τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Αξίζει εδώ να καταγραφεί το ιστορικό, πίσω από το γήπεδο που έγερνε και βούλιαξε.

“Απαραίτητα τα αποστραγγιστικά” λέει ο κανονισμός της UEFA
Το 2010 η τότε Κοινότητα Σταμάτας ανέθεσε στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας (ΤΥΔΚ) την εκπόνηση μελέτης για την περίφραξη και διάστρωση με χλοοτάπητα του γηπέδου της περιοχής, που μέχρι τότε ήταν χωμάτινο. Στόχος η διεξαγωγή επίσημων αγώνων ποδοσφαίρου. Η μελέτη εκπονήθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει στο σχετικό κανονισμό του 2010 η UEFA. Ανάμεσα στα απαιτούμενα περιλαμβάνονται, δεύτερα στη λίστα, τα αποστραγγιστικά έργα (άρθρο 4  παρ.4 του κανονισμού).

Ο Προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη, ανερχόταν στα 835.000 ευρώ. Μετά από την κατάθεση προσφορών, το έργο ανέλαβε ο εργολάβος Ι. Γκαζιάνης, δίνοντας ποσοστό έκπτωσης 44%, κατεβάζοντας το αρχικώς εκτιμώμενο ποσό στις 380.000 ευρώ περίπου και οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου ξεκίνησαν στις αρχές του 2012.

Επτά μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, και ενώ πολλά ακούγονταν στην περιοχή για κατασκευαστικές ατέλειες στο γήπεδο, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών. Εκεί παρουσιαζόταν μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου, υπογεγραμμένη από τρεις μηχανικούς της και τον εργολάβο. Η μελέτη περιέκοπτε τα αποστραγγιστικά έργα, γεγονός που δικαιολογήθηκε από την πρόοδο της τεχνολογίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με το νόμο, η περικοπή εργασιών σε δημόσια έργα- “κατ’ έλασσον δαπάνες” αποκαλούνται στη γλώσσα των τεχνικών- υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, όταν πρόκειται για έργα που εκετελούνται από φορείς όπως οι Δήμοι, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ποιότητα των εργασιών και η λειτουργικότητα του ίδιου του έργου, αλλά και για να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Θέμα και με την εγγυητική επιστολή του εργολάβου!
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει ο κ. Μπόρας, ανέκυψε θέμα και με την εγγυητική επιστολή την οποία ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή, έπρεπε να είχε καταθέσει με την υπογραφή του συμφωνητικού: Στις 22 Μαρτίου 2013, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το ξεκίνημα του έργου, ο κ. Γκαζιάνης πήρε από το ΤΣΜΕΔΕ εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου ύψους 237.000 ευρώ. Και ζήτησε να του επιστραφεί στις 28 Μαρτίου, έξι ημέρες αργότερα, μετά και την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης!

Ενώ στις 27 Μαρτίου 2013 ο σημερινός Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας τότε και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, με αναφορά του προς το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων κατήγγελλε πως μέχρι τότε η μοναδική εγγυητική επιστολή που ο Δήμος είχε λάβει από τον εργολάβο ήταν ύψους μόλις  34.000 ευρώ  και αποκαλούσε την υπόθεση “σκάνδαλο πρώτου μεγέθους”.
Να σημειωθεί εδώ πως για τις παραπάνω καταγγελίες και αναφορές του ο κ. Μπόρας δέχθηκε μέχρι και απειλές για την επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, με αποτέλεσμα να κάνει σχετική αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα της Εκάλης το Δεκέμβριο του 2012.

Σήμερα ο Δήμος Διονύσου, δια στόματος αρμοδίου Αντιδημάρχου Β.Λυρούδια, για την υπόθεση “γήπεδο Σταμάτας” περιμένει το πόρισμα της Δικαιοσύνης και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε για όλα τα παρατράγουδα να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου