Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξη Τσίπρα,δύσκολα σώζεται η παρτίδα...


Πολλές φορές οι «ψυχροί» αριθμοί δείχνουν περισσότερα από όσα μπορούν να εξηγήσουν οι οικονομικές θεωρίες, οι πολιτικοί τακτικισμοί ή οι διπλωματικοί ελιγμοί. Το Fortune εξηγεί με δύο απλά γραφήματα τους δύο βασικούς λόγους που υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τελικά να υποκύψει στις πιέσεις των πιστωτριών κρατών.

Το πρώτο γράφημα έχει να κάνει με ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες έχει αναλυθεί επαρκώς. Πρόκειται για την αυξητική τάση των Ελλήνων καταθετών να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Μέσα στον Ιανουάριο το 7.6% των καταθέσεων έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες ή, σε απόλυτους αριθμούς, πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Θυμηθείτε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε στις 26 του μήνα, ξεκινώντας την μικροπολιτική του τις πρώτες δύο εβδομάδες και η ροή των ειδήσεων επέτεινε το φαινόμενο της εκροής καταθέσεων».


Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το Fortune, υπάρχει μια ηθική διάσταση στο όλο θέμα των καταθέσεων: οι Έλληνες ψηφοφόροι να εμπιστεύτηκαν ένα κόμμα που τους υποσχέθηκε πως θα τους κρατήσει στο ευρώ και να αφαιρέσει από πάνω τους το βάρος του μνημονίου, αλλά ακόμη και αυτοί δεν πιστεύουν σε αυτά τα όνειρά.

Το δεύτερο διάγραμμα δείχνει το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση των τραπεζών, απότοκη της τωρινής κατάστασης και του γεγονότος ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται πλέον δεκτά από την ΕΚΤ. Η αναγκαστική προσφυγή στον ELA, έχει μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα στις ελληνικές τράπεζες που τώρα είναι αναγκασμένες να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα.

Το σύστημα αντιμετωπίζει ήδη μια μαζική αμφίδρομη στενότητα και η ελληνική κυβέρνηση έχει να προσφέρει μόνο μερικά άσχημα νέα για την οικονομική κατάσταση, ενώ οι φήμες εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων, σε περίπτωση που ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν συμφωνούσε με τους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup.


Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, τα μηνύματα από τους εταίρους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ, ήδη ακούγονται ψίθυροι και «προτάσεις» για τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύεται και από δημοσιονομικά μέτρα.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις, καθώς, Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ παίρνουν θέση και προειδοποιούν για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα τον Ιούνιο, ίσως και νωρίτερα.

Χτύπημα από Ευρωζώνη: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 30 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια – Ερχεται τρίτο πακέτο
Η πρώτη «βόμβα» έρχεται από το γερμανικό πρακτορείο MNI, το οποίο, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για νέο δάνειο και τρίτο Μνημόνιο.
Αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φθάσουν τα 30 δισ. έως το 2017, ενώ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων.
«Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν είναι πεπεισμένοι για τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup» φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Καμπανάκι» και από το ΔΝΤ: Μη αποπληρωμή της δόσης είναι πιστωτικό γεγονός
Τα μηνύματα είναι το ίδιο ανησυχητικά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το Ταμείο θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, ακόμη και αν υπάρξει αίτημα της Ελλάδας για παράταση της αποπληρωμής της δόσης υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του Ταμείου και τότε θα ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία ο Πολ Τόμσεν, ενημερώνοντας τη διοίκηση, ανέφερε ότι «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει».
«Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά» σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Οργή και απαιτήσεις από το Βερολίνο 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι φωνές για τρίτο πακέτο στήριξης δυναμώνουν και στη Γερμανία, με πολιτικούς και οικονομολόγους να εμφανίζονται ξανά διχασμένοι για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ρεπορτάζ στα γερμανικά μέσα αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη στο μυαλό του το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου που συνεπάγεται και Μνημόνιο, ενώ, σχολιάζεται ότι οι «ζυμώσεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν σχετίζονται τόσο με το να περάσει η τωρινή συμφωνία από τη Μπούντεσταγκ όσο για την παροχή βοήθειας από το καλοκαίρι.
Πάντως, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών είναι ιδιαίτερα οργισμένες με αρκετούς να στέλνουν τελεσίγραφο στην Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση και δεν σταματήσουν οι «περίεργες» δηλώσεις αύριο θα είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσουν υπέρ της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σκληρή προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά ότι «Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πλήττουν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, τότε αυτή θα θεωρηθεί άκυρη»
Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, μάλιστα, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το καλοκαίρι, ίσως και πριν τον Ιούνιο, θα χρειαστεί η γερμανική Βουλή να εγκρίνει νέο πακέτο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαμένη ανάμεσα σε έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικό κενό η κυβέρνηση 
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα υπαρκτά ζητήματα που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας και το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και στις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup.
Τις δηλώσεις Βαρουφάκη ήρθαν να συμπληρώσουν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δηλώνοντας αμφότεροι ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τόνισαν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα μέσω μέτρων που θα ληφθούν.
Το Μαξίμου από την πλευρά του προσπαθεί να καθησυχάσει εντός και εκτός Ελλάδας, ωστόσο, σύντομα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα καυτά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου