Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σοβαρότατοι κίνδυνοι απειλούν τη χώρα

Βόμβα από το Bloomberg: Κίνδυνος κραχ στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα αναλύει το Bloomberg επικαλούμενο δύο αξιωματούχους «οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική θέση της χώρας». 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων και όπως ανέφερε μία από τις δύο πηγές -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της- η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο ακόμη εβδομάδες και στο τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να πάρει μια καθοριστικής σημασίας απόφαση: Να δεχθεί μια σανίδα σωτηρίας, με τις προϋποθέσεις που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να αποχωρήσει από το ευρώ.

Με χρεοκοπία απειλεί την Ελλάδα ο Σουλτς

Ασφυκτική γίνεται πλέον η πίεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της.
«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο κ. Σουλτς στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Αθήνα τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωζώνη, εκτιμά.

Σύμφωνα με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

«Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι πλούσιοι Έλληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να φορολογηθούν στη χώρα τους. Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα και ο δρόμος» για να επιτευχθεί», διαβεβαιώνει ο κ. Σουλτς και διευκρινίζει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες όμως η Ένωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες.

 

 

 

 

 

Πηγή: www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου