Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η νέα πραγματικότητα στο Δήμο Διονύσου



Όσοι από εμάς πάλεψαν 3,5 ολόκληρα χρόνια ανυποχώρητα για μιαν άλλη πορεία του δήμου Διονύσου, δεν μπορούμε παρά να νοιαζόμαστε σοβαρά για να στεριώσει η διοίκηση που προέκυψε από τη λαϊκή ψήφο. Προς όφελος και μόνο της καθημερινότητας των δημοτών, όχι των διοικούντων ή διαφόρων συμφερόντων.

Τα 3,5 χρόνια του προηγούμενου καθεστώτος ήσαν εξόχως διαφωτιστικά. Μια μικρή αναδρομή σ΄ αυτά μπορεί να συνεισφέρει στη σημερινή προσπάθεια αναγέννησης της πόλης. Πολλοί όλα αυτά τα χρόνια ερωτοτροπούσαν ανοιχτά ή καλυμμένα με τον επικεφαλής του. Άλλοι ως στελέχη του στην πρώτη γραμμή για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα. Άλλοι ως δευτεράντζες  προκειμένου να απολαύσουν τα μικρά ή μεγάλα προνόμια της εξουσίας. Κι άλλοι (Μάρτιος 2013), σαν πολύτιμα δεκανίκια διάσωσης του, όταν έφτασε στα πρόθυρα απώλειας της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Η μάχη με όλους αυτούς ήταν σκληρή και σε όλα τα επίπεδα, όχι χωρίς συνέπειες (προσωπικές κι επαγγελματικές) για όσους στάθηκαν αταλάντευτα πιστοί σε αρχές και αξίες. Και για όσους πίστεψαν χωρίς καμιά υποχώρηση ότι, μια άλλη πορεία για τον δήμο Διονύσου ήταν εφικτή. Γι΄ αυτό και πρωτοστάτησαν, χωρίς ταλαντεύσεις, στη δημιουργία μιας μεγάλης, πολυ-συλλεκτικής παράταξης ικανής να κερδίσει τη μάχη των εκλογών και το στοίχημα της διακυβέρνησης. Πολλοί, σε κρίσιμες στιγμές για το εγχείρημα αυτό της ανανέωσης, ταλαντεύτηκαν ή έχασαν τον προσανατολισμό τους προσωρινά ή μόνιμα. Ωστόσο, αυτή τους η στάση δεν επηρέασε καθοριστικά τις εξελίξεις.

Σήμερα, μόλις 5 μήνες από την εγκατάσταση στη διοίκηση του δήμου Διονύσου μιας νέας δημοτικής αρχής, βρισκόμαστε πάλι σε ένα σταυροδρόμι. Και παρότι αργά αλλά συστηματικά έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα έργο ουσίας προς όφελος των δημοτών, χωρίς φανφαρονισμούς και  επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες,  κάποιοι καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας που συνέβαλαν αποφασιστικά στη νέα πορεία του δήμου, στέκουν αδικαιολόγητα διστακτικοί και αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις. Ή υποκύπτουν στον ανθρώπινο πειρασμό μιας μικρο-πολιτικής, κουτσομπολίστικης θέασης των πραγμάτων. Χάνοντας όχι μόνο το δάσος αλλά και την ουσία των πραγμάτων.

Άλλοι πάλι πυροβολούν ασκόπως κατά καιρούς εναντίον της δημοτικής αρχής, γιατί μόνο αυτό έχουν μάθει να κάνουν στην πολιτική τους διαδρομή. Ή για να εκτονώσουν το απωθημένο τους απο το κακό γι΄ αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι, έτσι όπως πολιτεύονται δεν έχουν καμιά πιθανότητα να βγουν από το περιθώριο και απλά θα διαχειρίζονται τη μιζέρια τους, άλλοτε καλύτερα άλλοτε χειρότερα. Υπηρετούν με συνέπεια το δόγμα- όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Είναι φανερό ότι, το εγχείρημα οικοδόμησης μιας πολυσυλλεκτικής παράταξης σε συνθήκες όχι εργαστηρίου αλλά διοίκησης ενός δήμου είναι πολυσύνθετο. Κι απαιτεί χρόνο, επίμονες προσπάθειες, στοχοπροσήλωση. Αυτό δείχνει η πολύτιμη εμπειρία των δήμων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-2014.

Τα πράγματα στο Διόνυσο δυσκολεύουν, γιατί η νέα δημοτική αρχή απέρριψε σωστά  κατηγορηματικά το μοντέλο της ενός ανδρός αρχής, της αδιαφάνειας, των ημετέρων και κολλητών, της απέραντης θεωρητικολογίας, της δημοσιοσχεσίτικης διακυβέρνησης. Ανιχνεύει τον δύσκολο δρόμο της διαβούλευσης, της συναίνεσης, της συλλογικής λειτουργίας, της επιστημονικής γνώσης, της ιεράρχησης στόχων και έργων, της ομογενοποίησης διαφορετικών απόψεων. Μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές-ασταθές εξωτερικό περιβάλλον, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Φυσικά, έχει και αποτυχίες και καθυστερήσεις. Βαδίζει όμως συνολικά σταθερά προς τα μπρος, ξεπερνώντας παθογένειες δεκαετιών, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.

Ας την στηρίξουμε ανοιχτόκαρδα και κριτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου