Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα του Διονύσου

Αναδημοσίευση από- http://www.odosdionysou.gr

Το θαύμα στο χωριό της Ανάβρας που έχει γίνει και παιδικό βιβλίο (σ.σ. από τη Σοφία Ζαραμπούκα με τον τίτλο Το Βρωμοχώρι!) παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων εκατοντάδων συμπολιτών συνέρρευσαν στο Πολιτιστικό του Κρυονερίου την περασμένη Δευτέρα 28 Απριλίου, με οικοδεσπότη τη δημοτική παράταξη Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Μονάχα που δεν επρόκειτο για θαύμα, τόνισε και ξανατόνισε ο πρώην Κοινοτάρχης, για 16 χρόνια, της Ανάβρας Δ. Τσουκαλάς: “Θαύματα δεν γίνονται. Το αυτονόητο κάναμε. Τη δουλειά μας”.
Και αυτή η δουλειά, όπως την παρουσίασε στην τοποθέτησή του και μέσα από video και φωτογραφίες, ήταν να βρει ένα χωριό στα 1000 μέτρα υψόμετρο στη Μαγνησία, με τα ζώα να μένουν μέσα στα σπίτια μαζί με τους ανθρώπους και να κυκλοφορούν στους- ας πούμε- δρόμους, χωρίς δάσκαλο και γιατρό, ένα χωριό σε πλήρη εγκατάλειψη και να το μετατρέψει στην 1η(!) σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων περιοχή της Ελλάδας και την 3η(!!!) στον ευρωπαϊκό Νότο!

Για το θαύμα της Ανάβρας (είπαμε, “δεν είναι θαύμα, τη δουλειά μας κάναμε”) ο κ. Τσουκαλάς συνεχίζει να μιλά σε Πανεπιστήμια, σε Δήμους μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλοι θέλουν να μάθουν το –επίσης- αυτονόητο: Πώς, με ποιο τρόπο, μπόρεσε η Ανάβρα να αποτελέσει μοντέλο
ανάπτυξης.

 

Με λίγες λέξεις: Πολιτική βούληση, Να μην υπολογίζει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή το πολιτικό κόστος, Να συγκρούεται και να διεκδικεί, Να κάνει μελέτες- να ενημερώνεται- να προτείνει, Να είναι ο δήμαρχος εργατικός και τίμιος, Να είναι Ηγέτης (να υπηρετεί το κοινό καλό) και όχι Ηγεμόνας (να θέτει το κοινό καλό στην υπηρεσία του δικού του συμφέροντος).
Και η μέθοδος δουλειάς; «Καταγράψαμε τα καλά και τα κακά του χωριού μας- τα καλά προσπαθήσαμε και βρήκαμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε, ενώ βελτιώσαμε τα κακά», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Δυο τα καλά στην Ανάβρα- το ένα το έχουμε και στο Διόνυσο: Η κτηνοτροφία και το περιβάλλον. Από την κτηνοτροφία ζούσαν ανέκαθεν στην Ανάβρα- σήμερα όμως με τα τρία κτηνοτροφικά πάρκα, το σύγχρονο σφαγείο και τις πιστοποιήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία ζουν πλουσιοπάροχα.
Όσο για το περιβάλλον, το πάρκο 200 στρεμμάτων με τις πηγές  και τα μονοπάτια, αλλά και οι 20(!) ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες πράσινης, βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης.

Και δεν κύλησαν όλα ρολόι, μια που χρειάστηκε να συγκρουσθεί με πεποιθήσεις ριζωμένες καλά για να προχωρήσει στο όραμά του ο πρώην Κοινοτάρχης: «Στην πρώτη θητεία μας κάναμε 13 Λαϊκές Συνελεύσεις μέχρι να πείσουμε τον κόσμο πως τα ζώα πρέπει να φύγουν έξω από το χωριό. Αν
θέλετε μια συμβουλή- μην φοβάστε να ζητήσετε τη γνώμη αυτών που σας εξέλεξαν».

Κι αν τα παραπάνω απίστευτα συνέβησαν στην Ανάβρα, μπορούν- και πώς -να συμβούν αναλογικά κι εδώ, στο Διόνυσο, μια πόλη 40.000 κατοίκων, δίπλα στην Αθήνα, που ζει από όλων των ειδών τις χρήσεις;

Στα παραπάνω ερωτήματα ανέλαβε να απαντήσει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους<Ανοιχτούς Ορίζοντες Αν. Στασινοπούλου, αρχιτέκτονας, εκπροσωπώντας την ομάδα επιτελικού σχεδιασμού της παράταξης, και παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας για την πόλη : «Οι διαφορές είναι πολλές- αλλά έχουμε κάτι κοινό, το περιβάλλον, αλλά και τη μεθοδολογία, που μπορούμε να την προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα».

 

Η ομάδα του σχεδιασμού εστίασε και στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και στη διαλειτουργικότητα, και εκπόνησε το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού. Τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδιασμού, όπως τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Δ. Ζαμάνης, συμπυκνώνονται στα εξής:
-μετριοπαθής, λόγω οικονομικής συγκυρίας
- μινιμαλιστικός, μακριά από προεκλογική πλειοδοσία
-ρεαλιστικός
- εξωστρεφής, με συνεχή ενημέρωση υπηρεσιών και πολιτών

Και περιλαμβάνει 7 πλέγματα- άξονες, που δεν θα λειτουργούν αυτόνομα, αλλά διαδραστικά, μια που το περιβάλλον- για παράδειγμα- δεν είναι μόνο δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και εκπαίδευση, όπως και ο εθελοντισμός, και η κοινωνική αλληλεγγύη, και η οικονομική διαχείριση, και ο πολιτισμός.

Από την ολοκληρωμένη παρουσίαση  της κ. Στασινοπούλου κρατούμε ακόμη το εξής: «Στην Ανάβρα το μοντέλο πέτυχε, γιατί υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν, και γι’ αυτό μπόρεσαν».

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτησε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Δ. Μπουραντάς, που μίλησε για το έλλειμμα ηγεσίας και το περίσσευμα ηγεμονισμού σήμερα, όντας και επικεφαλής του νέου κόμματος Κοινωνία Αξιών, που συμμετέχει στις ευρωεκλογές και υποσχέθηκε τη βοήθειά του στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, εφόσον είναι η αυριανή Διοίκηση του Δήμου.

 

Συντόνισε η υποψήφια με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες τοπική σύμβουλος για το Κρυονέρι δικηγόρος  Β. Κάουλα, μέλος της -γνωστής και ως Κρυονερίστας -Κίνησης Πολιτών, ενώ με σύνοψη
των  πορισμάτων και ευχαριστίες προς τους παρευρισκόμενους έκλεισε την εκδήλωση η επίσης υποψήφια δημοτική σύμβουλος  συμβολαιογράφος Αν. Καρινιωτάκη.

Αμέσως μετά ο κ. Ζαμάνης παρουσίασε και κάποιους από τους υποψήφιους συμβούλους των Ανοιχτών Οριζόντων στο Κρυονέρι: Ηλ. Υφαντής και Δ. Ράικος για το Δημοτικό Συμβούλιο και Αντ. Παπαντωνίου, Κ. Ζήση και Β. Κάουλα για το Τοπικό.

 


Και μια επισήμανση της Οδού Διονύσου: Ο επικεφαλής του συνδυασμού υποδέχτηκε τους ομιλητές και τους πολίτες με σύντομο χαιρετισμό του  στην αρχή της εκδήλωσης («δεν κρατούμε μαγικό ραβδί, αλλά στηριζόμαστε  στην εμπειρία, στις δεξιότητες και στη σκληρή και ανιδιοτελή δουλειά  μας» ), ενώ στο τέλος κλήθηκε από πολίτες να τοποθετηθεί ειδικά πάνω σε  δυο καυτά ζητήματα της πόλης, τις καταπατήσεις και τους πυλώνες και τις  κεραίες κινητής. Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ζαμάνης- διαφοροποιούμενος  από το συνήθως ήπιο και χαμηλών τόνων προφίλ του- δεσμεύθηκε δημοσίως
για «δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις», σηματοδοτώντας έτσι και τη  στάση της παράταξης που εκπροσωπεί στα φλέγοντα προβλήματα του Διονύσου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου