Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Θέσεις των Ανοιχτών Οριζόντων για το Κτήμα Τατοϊου

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δεν θα παραμείνει θεατής και παθητικός αποδέκτης νόμιμων και βάσιμων καταγγελιών πολιτών-δημοτών, κατοίκων της δημοτικής κοινότητας Κρυονερίου του Δήμου Διονύσου, κατά συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων ελαχίστων παρανομούντων.

Θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν ενέχουν ήσσονος σημασίας νομική και ηθική απαξία, διότι θίγουν ουσιωδώς τον κεντρικό πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Δηλώνει παρών και ουσιαστικός αρωγός στο δικαίωμα του πολίτη-δημότη στη χρήση και την απόλαυση της ωφέλειας του ζωτικού χώρου που τον περιβάλλει και αποτελεί έκφανση της κατοχύρωσης του κοινωνικού δικαιώματος όλων στο περιβάλλον.

Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για την οριστική αποκατάσταση της νομιμότητας, τόσο στα όρια των αρμοδιοτήτων της, ως αυριανή δημοτική αρχή, όσο και πέραν αυτής, συνεργαζόμενη αποτελεσματικά με τις αρμόδιες ή συναρμόδιες αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Διεύθυνση Πολιτικής Γης, Περιφέρεια, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, Δασαρχείο κ.ά.). Προς τούτο, ο δήμος οφείλει να (και θα) εξαντλεί  όλα τα διαθέσιμα διοικητικά μέτρα και ένδικα μέσα.

Στo πλαίσιο των παραπάνω παραδοχών δεσμεύεται να προχωρήσει:

1. Στην πλήρη αξιοποίηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των πέριξ του αστικού ιστού της δημοτικής κοινότητας Κρυονερίου, δημόσιων ή δημοτικών εκτάσεων, που έχουν καταληφθεί άνευ δικαιώματος και καλλιεργούνται παρανόμως από ιδιώτες ή εντός αυτών έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες και μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες (πρόχειρα ποιμνιοστάσια, ορνιθοτροφεία κ.α.).

2. Στην πλήρη ενεργοποίηση και εφαρμογή του Κανονισμού Περιβάλλοντος του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, με δραστηριοποίηση της επιτροπής ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος και του επιφορτισμένου με αυτή αρμοδίου αντιδημάρχου, με ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της -δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών- με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη ρίψη φυτοφαρμάκων αβεβαίου ποιότητας στις επί των καταπατημένων εκτάσεων  εντατικές καλλιέργειες και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές του δήμου, πρακτική που, κατά τεκμήριο, θεωρείται βλαπτική για την υγεία (ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών κλπ.). Η απόρριψη των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των συσκευασιών τους επηρεάζει αρνητικά και με απροσδιόριστες συνέπειες το εγγύς φυσικό περιβάλλον, του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα μη εξαιρουμένου, και δευτερογενώς τα παραγόμενα φυτικά ή ζωικά προϊόντα.

3. Στην εκπόνηση σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής σε συνεργασία με φορείς, οι οποίοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοϊου να (Δήμος Αχαρνών, Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοϊου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) για την δημιουργία, π.χ., πάρκου περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, προβλεπόμενου από τον ΟΡΣΑ για τη συγκεκριμένη περιοχή. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου