Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρίαση- κόλαφος του Δημοτικού Συμβουλίου!


Αναδημοσίευση από - http://www.odosdionysou.gr

Χτες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Τ. Καρασαρλής, ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Καλαφατέλης και όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης και τους φίλα προσκείμενους σ’ αυτήν παρευρίσκονταν ακόμη στη συνεδρίαση, βλέποντας ότι κινδύνευαν να χάσουν ακόμη μια φορά τη μάχη για το Τεχνικό Πρόγραμμα, απέδειξαν στην πράξη για ποια τοπική Δημοκρατία μιλάμε στο Διόνυσο.

Με μια κίνηση- που δυστυχώς έχει προηγούμενο- ο Πρόεδρος, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο, αποφάσισε και διέταξε «γιατί εγώ (σ.σ. !!!) κρίνω ότι έτσι είναι το σωστό για να λειτουργήσει ο Δήμος» να διακόψει τη συνεδρίαση λόγω του προχωρημένου της ώρας και να ορίσει αυθαίρετα τη συνέχειά της για σήμερα το μεσημέρι στις 12, αγνοώντας το Δημοτικό Συμβούλιο και γελοιοποιώντας το δικό του θεσμικό ρόλο.

Στο άθλιο σκηνικό που στήθηκε χτες βράδυ στον Άγ. Στέφανο συνετέλεσαν μια σειρά από γεγονότα:

*Η Οδός Διονύσου είχε ήδη επισημάνει πως στην Ημερήσια Διάταξη των 18 θεμάτων, το (φλέγον) Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν τελευταίο και καταϊδρωμένο. Αυτό, μαζί με την έναρξη της συνεδρίασης στις 7 το βράδυ, συνηγορούσαν στη σοβαρή πιθανότητα η συνεδρίαση να μην ολοκληρωθεί σε μια μέρα και να διακοπεί για σήμερα.

*Στις επανειλημμένες εκκλήσεις δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας – αλλά και ανεξάρτητων- να προταχθεί το Πρόγραμμα, για να γίνει εγκαίρως μια ουσιαστική συζήτηση πριν τη φυσιολογική κόπωση αλλά και αποχώρηση μελών του Δ.Σ., ο Πρόεδρος κώφευσε χαρακτηριστικά.

*Προτάχθηκε αντιθέτως ο Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος- πρόταση που έγινε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, μια που παρευρίσκονταν πολλοί κάτοικοι και δημότες  (σ.σ. και ψηφοφόροι;) από το Κρυονέρι, διαμαρτυρόμενοι για κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους, θέμα που εμπίπτει στον Κανονισμό.

*Ανέχτηκε ο κ. Καρασαρλής να μετατραπεί σε ταβερνείο η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, από μέλη του Σώματος που είχαν απλώσει τις παραγγελίες τους για σουβλάκια και αναψυκτικά στα πίσω έδρανα και απολάμβαναν το δείπνο τους μεταξύ τοποθετήσεων και ψηφοφοριών.

*Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε διάχυτη η αγωνία από πλευράς Διοίκησης για τα «κουκιά» που αυξομειώνονταν. Και όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε φανερό πως η Δημοτική Αρχή πιθανόν να υφίστατο και νέα ήττα για το Τεχνικό Πρόγραμμα, μετά από ένα μπαράζ συνεννοήσεων μεταξύ του Δημάρχου, στελεχών της Διοίκησης, του Προέδρου αλλά και εξωθεσμικών παραγόντων, αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο η διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα, με το Δήμαρχο να αποχωρεί βιαστικά από την αίθουσα σαν κυνηγημένος.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο κ. Καρασαρλής σε συνθήκες κρίσης και πίεσης «αποφασίζει και διατάσσει» δίκην δικτατορίσκου (σ.σ. την προηγούμενη φορά που έπραξε το ίδιο, η Περιφέρεια του «υπενθύμισε» πως οι 21 ψήφοι είναι παγίως περισσότερες από τις 20…), είτε λειτουργεί ως άθυρμα του Δημάρχου και μερίδας της Διοίκησης.

Η ευθύνη για τη χτεσινοβραδινή εξέλιξη βαρύνει όμως εξίσου και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Δήμου: Η ανοχή- αν όχι συμμετοχή- τους στην αυθαιρεσία του Προέδρου και του επικεφαλής τους, οδήγησε στην ευτέλεια και την απαξίωση του θεσμού που υπηρετούν. Οι μεμονωμένες χλιαρές διαμαρτυρίες  τους στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τη σιωπή τους.

Σε κάθε περίπτωση η χτεσινή μεθόδευση- κόλαφος για την τοπική αυτοδιοίκηση στην πόλη μας- αποδεικνύει πως η Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας στο Διόνυσο ήταν για τα πανηγύρια και μόνο. Και δείχνει ξεκάθαρα πώς ακριβώς εννοεί ο κ. Καλαφατέλης και η Διοίκησή του την «πολιτική ανοιχτών οριζόντων κι εξωστρεφούς συμπεριφοράς» και τη «δημοκρατία που τολμά, αναγνωρίζει τα λάθη, τα διορθώνει και προχωράει μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου