Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ελληνογερμανική συνεργασία δημάρχων για την Πόλη του Μέλλοντος

Αναδημοσίευση από- http://www.dw.de

60  Δήμαρχοι από την Ελλάδα στη Νυρεμβέργη
Ελληνογερμανική συνεργασία

Σχεδόν ένας στους πέντε έλληνες δημάρχους θα δώσει το «παρών» στην 4η ετήσια συνάντηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη με θέμα «Η πόλη του μέλλοντος».

Με πάνω από 400 συμμετοχές δημοτικών παραγόντων από Ελλάδα και τη Γερμανία η Ελληνογερμανική Συνέλευση τείνει να γίνει μια σημαντική γέφυρα της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ αποδίδει μεγάλη σημασία στον νέο αυτό θεσμό, που έχει καθιερωθεί με τη συμφωνία την οποία είχε υπογράψει το Μάρτιο του 2010 με τον τότε Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπανδρέου.

«Νέο κεφάλαιο ελληνογερμανικής συνεργασίας»
Ο έλληνας υπ. Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στη Νυρεμβέργη 
 
Ο έλληνας υπ. Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στη Νυρεμβέργη
Για την καγκελάριο Μέρκελ το σημαντικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι το γεγονός ότι δήμοι και περιφέρειες των δύο χωρών συνεργάζονται για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που τους απασχολούν. Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρει σχετικά: «Τα πρώτα τρία χρόνια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο οπωσδήποτε αξίζει κανείς να το συνεχίσει. Για την Ελλάδα και τη Γερμανία άνοιξε ένα δυνατό κεφάλαιο συνεργασίας που δεν έχει προηγούμενο και το οποίο διεισδύει σε τομείς της πολιτικής ζωής, όπου υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχαν σημεία επαφής».

Στήριξη σε αυτού του είδους τη συνεργασία παρέχει και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για τους δήμους και τις περιφέρειες έλληνας υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έχει έρθει στη Νυρεμβέργη για να λάβει μέρος στη συνάντηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.«Έχουμε από κοινού διαπιστώσει ότι η συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και εμπειριών, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τη συνεννόηση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες μέσα από την επικοινωνία. Ευκαιρίες υπάρχουν και για τις δυο πλευρές, Αυτές πρέπει και να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης στην Ντόιτσε Βέλε.
O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης 
 
O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης

Εκτός από τον κ. Μίχελάκη στη Νυρεμβέργη θα παραβρεθούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Καρπενησίου Γιάννης Μπουτάρης και Κώστας Μπακογιάννης, όπως επίσης και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί τους. Από γερμανικής πλευράς θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Νυρεμβέργης Ούλριχ Μάλυ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Βόλφγκανγκ Σούστερ αλλά και εκπρόσωποι όλων των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Εμβάθυνση της συνεργασίας
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ 
 
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ

Σε μια σειρά από επιμέρους ομάδες εργασίας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στη Νυρεμβέργη οι διάφοροι τομείς της νέας μορφής ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αυτή επικεντρώνεται τόσο στο ζήτημα μιας αποτελεσματικότερης δημοτικής διοίκησης όσο και στις δυνατότητες ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας, τη βιώσιμη διαχείριση απορριμάτων και νερού, τις ευκαιρίες επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, προγράμματα διττής εκπαίδευσης αλλά και παραδείγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο εντεταλμένος της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ είναι βέβαιος ότι η συνάντηση της Νυρεμβέργης θα σηματοδοτήσει ένα νέο ποιοτικό άλμα για την ελληνογερμανική συνεργασία, σημειώνοντας σχετικά: «Ξεκινάμε τώρα με την δεύτερη φάση, όπου θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς στη βάση των εμπειριών που έχουμε συγκεντρώσει. Στη νέα φάση θα συμμετέχουν από την πλευρά της Γερμανίας εκτός των δήμων και οι επαρχίες, επειδή είναι είναι σε θέση να προσφέρουν ευρύτερες υπηρεσίες τεχνογνωσίας. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι πρωτοπόρα για την Ευρώπη και πιστεύω ότι πολλές από τις εμπειρίες που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες θα επηρεάσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στους δήμους και τις περιφέρειες στην Ελλάδα και θα επιταχύνουν την εφαρμογή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου