Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τα παιχνίδια των τεχνικών της εξουσίας στο Διόνυσο



Τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι τεχνικές της εξουσίας,  τα μέσα  άσκησης της κι όχι η αξία των στόχων καθεαυτών. Οπαδοί του κυνικού μακιαβελικού δόγματος  «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Στην αρχή, προσπάθησαν με συγκεκριμένες εφόδους να διευρύνουν την επιρροή τους εντός των κόλπων της δημοτικής πλειοψηφίας. Επίσης, να κάνουν ευκρινώς διακριτή την παρουσία τους σε κάθε στιγμή της δημοτικής δραστηριότητας. Δεν τους πολυενδιαφέρει η παραγωγή  συνολικά του δημοτικού έργου, όσο η προβολή της προσωπικής τους συνεισφοράς σε αυτό. Για τούτο άρχισαν σταδιακά και προσεκτικά την προσπάθεια να στήσουν ένα δίχτυ φίλα προσκείμενων social media και τοπικών ΜΜΕ, παράλληλα με τον έλεγχο που απέκτησαν προσωρινά της Επικοινωνίας του δήμου. Ομολογουμένως, ένα χρόνο μετά δεν έχουν καταφέρει πολλά σε όλα αυτά τα πεδία. Γιαυτό ο εκνευρισμός τους δεν κρύβεται, όπως επίσης και η εμφανής αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους.

Άρχισαν, λοιπόν, να παίζουν το κρυφτούλι εντός εκτός κι επί τα αυτά. Δηλώνουν νομιμόφρονες στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής κι απέξω εξαπολύουν τα εξαπτέρυγα να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Πιστεύουν αβάσιμα ότι θα τους βγει αυτός ο δυϊσμός στην τακτική τους. Διοχετεύουν έντεχνα προς τα έξω τη δυσαρέσκεια τους για επιλογές του δημάρχου, όπως η πρόσληψη Γενικού Γραμματέα στο δήμο, αφού διαισθάνονται ότι απειλούνται τα δικά τους περιθώρια στην άσκηση εξουσίας σε κρίσιμους τομείς.

Κυρίως όμως επικεντρώνουν την εκ των έξω πολεμική τους στην ολοκληρωτική αποδόμηση του προφίλ του Δημάρχου, μη διστάζοντας να καταφύγουν και σε χυδαίες προσωπικές επιθέσεις-αθλιότητες. Ώστε, την κατάλληλη στιγμή να σερβίρουν το σενάριο της οικειοθελούς απομάκρυνσης ή, αν αποτύχει αυτό, του εξαναγκασμού σε παραίτηση. Στοχοποιούν παράλληλα όσους δεν υποτάσσονται στους σχεδιασμούς τους, που συλλήβδην τους χαρακτηρίζουν ως  «Αυλή», προκειμένου να τους  εξοβελίσουν.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ανοίξουν πανιά στην αντίπερα όχθη  άλλων δημοτικών παρατάξεων, με ιδιαίτερο φλερτ προς τον Σύριζα, αξιοποιώντας όλες τις προσβάσεις τους σε επίπεδο ηγεσίας σε αυτόν το χώρο. Διερευνούν έτσι τις πιθανότητες να τεθούν στις επόμενες εκλογές αυτοί επικεφαλής ψηφοδελτίου υποστηριζόμενοι από το κυβερνητικό κόμμα.
Τους διαφεύγει όμως εδώ μια κρίσιμη παράμετρος για την όποια επιτυχή πορεία χαράξουν προς το μέλλον:
η αδυναμία διείσδυσης στο εκλογικό σώμα
η έλλειψη σοβαρών ερεισμάτων σε αυτό
η απουσία ηγετικού προφίλ
η αναποφασιστικότητα σε στιγμές λήψης καίριων αποφάσεων
η υπεροψία
η αφ΄ υψηλού θεώρηση των πραγμάτων.
Μειονεκτήματα σοβαρά για το ρόλο που επιθυμούν να παίξουν, τα οποία στην προεκλογική περίοδο έγιναν ιδιαιτέρως εμφανή…

Σε αυτούς αποκλειστικά εναπόκειται να επιλέξουν πως θα πολιτευθούν στο παρόν και το μέλλον, διδασκόμενοι από τις αλλεπάλληλες αστοχίες  τους σε πολλαπλά επίπεδα.
Θεμιτές οι όποιες φιλοδοξίες αλλά όταν είναι ασύμβατες και υπονομεύουν τις τωρινές θεσμικές θέσεις-υποχρεώσεις, τότε η παραίτηση είναι μονόδρομος.
Κι ας μην σπεύσουν να δηλώσουν αιφνιδιασμένοι από την πρόταση μας αυτή, αφού την είχαμε ξαναδιατυπώσει δημόσια πριν από μερικούς μήνες.

Τελειώνοντας,  τους ευχόμαστε σύνεση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, που δεν έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα. Γιατί η εμπιστοσύνη μια φορά να χαθεί, χάνεται δια παντός.

Υ.Γ.
Σε πρόσφατη ανάρτηση διατυπώσαμε την άποψη για μια Νέα Αρχή της δημοτικής αρχής και των Ανοιχτών Οριζόντων, που συνοδεύονταν από δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων.
Τα  «σαϊνια»  άρχισαν τα σχόλια (τρόπος του λέγειν) στη  ΔιονυσοΣκουφίτσα: δρα από μόνος του ο Ενεργός Πολίτης ή προαναγγέλλει με αυτόν τον τρόπο πιθανές πρωτοβουλίες του Δημάρχου Διονύσου;
Να σας το πούμε άλλη μια φορά να το αφομοιώσετε, αφήνοντας στην άκρη τις γνώριμες σ΄ εσάς θεωρίες συνομωσίας:
Είμαστε μια ανεξάρτητη κι αδέσμευτη  φωνή,
μια συλλογικότητα χωρίς εξαρτήσεις.
Που θα μας βρίσκετε διαρκώς στα πόδια σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου