Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ψιτ, κάτι συμβαίνει όταν οι νέοι σου γυρνούν την πλάτη…



Γράφει η  Λένα Χριστοφίδου

Συζητούσα προχθές με μια ομάδα νέων από την περιοχή μου, ηλικίας 25-30 ετών .. 
Νέοι, οι οποίοι προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στη περιοχή, προσφέροντας στα κοινά, μακρυά όμως από Κόμματα και μικροπολιτικά τερτίπια που συνηθίζονται στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προσπαθώντας να καταλάβουν τα τοπικά δρώμενα, είχαν πολλές απορίες για το προφίλ και την βαθύτερη επιδίωξη του καθενός ξεχωριστά από αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, ιδίως με αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης αλλά και αυτούς που μέσω των τοπικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης επηρεάζουν (ή προσπαθούν να επηρεάσουν) τη κοινή γνώμη ..

Έδειχναν πολύ απογοητευμένοι από την όλη εικόνα και αυτό γιατί ενώ πολλοί ξεκίνησαν με τις καλύτερες προδιαγραφές, στη πορεία άλλαξαν, σαν να μεταλλάχτηκαν ..

Αιρετοί της Δημοτικής Αρχής που ξέχασαν την υπογραφή που έβαλαν στον όρκο κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τους ..
Αιρετοί της Αντιπολίτευσης που ξέχασαν τον ρόλο τους: Αυτόν της άσκησης σοβαρής κριτικής και ελέγχου της Διοίκησης, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και αποτροπή αυθαιρεσιών, αναλώνοντας την ενέργειά τους μόνο σε μικροπολιτικές, φτηνές και ανούσιες σκοπιμότητες ..

Κάποια τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν ξεφύγει εντελώς από την ουσία, την πραγματικότητα και την αλήθεια, ασκώντας κριτική (τις περισσότερες φορές κακοπροαίρετη, δηκτική και δεικτική), φιλοξενώντας στις ιστοσελίδες τους τις βωμολοχίες του κάθε πικραμένου και σπιλώνοντας πρόσωπα (αδιακρίτως αν έχουν δίκιο ή άδικο - άραγε ..
who's next ? ) ..

Όλοι αυτοί, λοιπόν, ξεχνούν την τεράστια ευθύνη που φέρουν για κάτι πολύ σημαντικό :
Ότι απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, λόγω του ότι ο "Καλλικράτης" συνένωσε 7 Δήμους-Κοινότητες και το internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ..
Ξεχνούν ότι, δεν απευθύνονται μόνο στους "παλιούς" που λίγο έως πολύ γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και ξέρουν πια να ξεχωρίζουν την Αλήθεια από το Ψέμα ..
Ξεχνούν ότι, κυρίως απευθύνονται σε μια μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων, expert στο internet, που τους παρακολουθούν συστηματικά, μένοντας άναυδοι από το χαμηλότατο επίπεδο των σχολίων που επιτρέπουν στις αναρτήσεις τους ..

Προσπαθώντας να εξηγήσω σε αυτό το "νέο αίμα" της περιοχής μου τα ανεξήγητα και λέγοντάς τους ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσοι κινούνται εντός και πέριξ αυτής, είναι ένα μικρό δείγμα της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής, αναρωτιόμουν μέσα μου :
Aυτό είναι το όραμα που θέλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά ???

Έφυγα από την ενεργή δράση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσα το μέγιστο των δυνατοτήτων μου, με το κεφάλι ψηλά και "κρέμασα τα παπούτσια" με το σκεπτικό ότι, οι "παλιοί" πρέπει να κάνουν στην άκρη, κρατώντας μόνο ένα συμβουλευτικό ρόλο, για να παραχωρήσουν τη θέση τους στη "νέα γενιά", προσφέροντάς τους τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δημιουργήσουν και αυτοί, με τη σειρά τους, τις καλύτερες προϋποθέσεις για το τόπο που ζουν και δραστηριοποιούνται ..

Σε μια Χώρα όπου τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όπου η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη, όπου οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι, όπου τα "Κοινωνικά Παντοπωλεία" έγιναν θεσμός, όπου η μια λαμογιά διαδέχεται την επόμενη, όπου ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει και το καλύτερο όνομα αλλά και τις καλύτερες προδιαγραφές για ανασυγκρότηση, αυτό που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους είναι η Ελπίδα για ένα καλύτερο Αύριο ..
Και αυτό το Αύριο πρέπει να το επενδύσουμε στους Νέους ..
Καθοδηγώντας τους σωστά, με σύνεση και με Πράξεις..
Κυρίως με Πράξεις..
Τις δικές μας Πράξεις ..
Γιατί τα Λόγια είναι περιττά, όταν οι Πράξεις μιλάνε .. !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου