Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η εθνική μας αμεριμνησία και οι εκλογές

 

Ερχεται νέο θρίλερ για δόση και τράπεζες έως τα Χριστούγεννα

Πληθαίνουν τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ για την ατζέντα του φθινοπώρου, χωρίς όμως να επηρεάζουν την αμεριμνησία των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο.

Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει λόγω των εκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε το θέμα της Ελλάδας στην κορυφή του Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου, διατυπώνοντας ανησυχία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στελέχη των θεσμών εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ανοίγει νέα τρύπα 168 εκατ. ευρώ στα έσοδα και ζητούν επειγόντως ισοδύναμα. Ωστόσο τα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη παραμένουν δεμένα λόγω των εκλογών, .  

Με την πλάτη στον τοίχο

Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν πια ότι η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ μεταφέρεται από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο, κι έτσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο.

Οι λόγοι είναι δύο:

-Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να τελειώσει ως τις γιορτές καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail-in που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων. Η ελληνική Βουλή υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το bail-in τον Ιούλιο με εφαρμογή από 1.1.2016. Επομένως, για την αποφυγή εκπλήξεων το θέμα των τραπεζών πρέπει να λήξει εντός του 2015.  

-Δεύτερον, αν δεν εκταμιευθεί έστω και το πρώτο μισό της δόσης των 3 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε πολιτικά τον Αύγουστο αλλά συνδέεται με βαριά προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα έχει λεφτά για την πληρωμή των δόσεων προς το Ταμείο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, οι οποίες φτάνουν τα 1,63 δισ. ευρώ. Παρά τις εκταμιεύσεις του Αυγούστου, η ρευστότητα παραμένει σε οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 1 δισ. ευρώ.

Ολα κρίνονται σε 100 ημέρες

Πέρα από το θεμελιώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αμέσως μετά τις εκλογές οι Θεσμοί θα θέσουν με το «καλημέρα» μια σειρά από γνωστά ζητήματα (ουδόλως απασχολούν τα κόμματα στον προεκλογικό διάλογο).

Ολα τα θέματα αυτά έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 3.

Με βάση αυτό, η τρόικα θα ζητήσει:

1. Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

2. Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.  

3. Τη μείωση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων από την Πρωτοχρονιά του 2016, η οποία θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.

4. Την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ.  

5. Την άμεση ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016 και του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 με νέα μέτρα τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.   

6. Την κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις. 

7. Το «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Η τρόικα «πέρασε» στο μνημόνιο διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) χάνουν τη ρύθμιση.  

8. Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για επισκέψεις στα νοσοκομεία ή ισοδύναμο μέτρο.

9. Το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες (7,5 δισ. ευρώ) και την επιστροφή φόρων.   

10. Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο.

11. Δεσμευτικές ημερομηνίες για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου