Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Περισσεύει η υποκρισία στον Διόνυσο…



Ας είμαστε ειλικρινείς: μια κοινωνία που έχει εθισθεί δεκαετίες τώρα από τις περισσότερες δημοτικές-κοινοτικές της αρχές στις πελατειακές λογικές και πρακτικές, δεν είναι εύκολο σήμερα να αφομοιώσει τις επιχειρούμενες αλλαγές από τη δημοτική αρχή Διονύσου. Είναι βλέπεις κι αυτή η εξόχως οφθαλμοφανής επικοινωνιακή ανεπάρκεια της, που συσκοτίζει τον ορίζοντα κι εμποδίζει την αδιαμεσολάβητη επαφή της με τους δημότες. Αυτό το κενό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν δεόντως διάφοροι καλοθελητές, προκειμένου να θολώσουν την εικόνα με προφανείς ή ανομολόγητες επιδιώξεις.
Είναι, επίσης, κι ο άγονος συχνά και άνευ ουσιαστικού αντικειμένου ανταγωνισμός μεταξύ των ετερόκλητων δυνάμεων, που συν-αποτέλεσαν την δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και που συσκοτίζει τα πράγματα. Ή οι εντελώς παρωχημένες απόψεις για την σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιων στελεχών της, που με τις παρωπίδες τους δεν μπορούν να αντιληφθούν τη μεγάλη εικόνα και χάνονται στον λαβύρινθο των μικρών διευθετήσεων για τη νομή ή ανακατανομή της δημοτικής εξουσίας.
Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, αναπτύσσεται τελευταία μια μηχανιστική προσπάθεια αντιγραφής της τακτικής αποδόμησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καλαφατέλη. Είναι γνωστό ότι, οι απεγνωσμένες προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο  και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες της, απέτυχαν πανηγυρικά κι αυτό αποδεικνύεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην αποτυχία αυτή συνέβαλαν καθοριστικά  συγκεκριμένες δυνάμεις από το χώρο της τότε αντιπολίτευσης και των social media, που συχνά μπήκαν στο στόχαστρο των διοικούντων για να εξουδετερωθεί η επίδραση τους στους δημότες.
Εδώ και έναν χρόνο υπάρχει μια άλλη δημοτική αρχή. Το να προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να αντιγράψουν τυφλά αυτό το επιτυχημένο μοντέλο στις νέες συνθήκες, ισοπεδώνοντας τα νέα δεδομένα και προσαρμόζοντας τα στο δόγμα –αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα- ή επιστρατεύοντας άθλιες πρακτικές χρεοκοπημένων παραγόντων του δημοτικού σκηνικού, είναι τουλάχιστον άστοχο και συνάμα επικίνδυνο. Παλινόρθωση του παλιού σκηνικού δεν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να υπάρξει. Μένει μόνο η έκθετη υποκρισία για το δημοτικό καλό, έξω από αρχές και αξίες.
Με αφορμή τον Απολογισμό του δημοτικού έργου στις 29 Σεπτέμβρη, θα μας δοθεί η ευκαιρία να επανέλθουμε αναλυτικά, προκειμένου να αναδείξουμε τα θετικά βήματα αλλά και τις ανεπάρκειας αυτής της δημοτικής περιόδου. Με καθαρές κουβέντες, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς υποκρισία που όντως περισσεύει στον Διόνυσο και με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών, όχι των παραγόντων και παραγοντίσκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου