Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ...

Ανταρσίες παντού - Μέσα δεν πάει καλά για τον Τσίπρα 
Μετά από τη μαραθώνια μάχη με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, που κατέληξε σε συμφωνία σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα για τη δεύτερη μάχη. Εκείνη στο εσωτερικό, τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός έμεινε αρκετές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας συσκέψεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης έως νωρίς το βράδυ. Το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ανοιχτή διαφοροποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, πως δεν φεύγει από την κυβέρνηση αλλά διαφωνεί με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, απαιτούν γρήγορες κινήσεις. Γιατί με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί με κάθε βεβαιότητα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ανοιχτά αντίθετος ο Λαφαζάνης
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε και επίσημη πλέον η ανοιχτή αντίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συμφωνία με τους εταίρους. Ο υπουργός τόνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν την Τετάρτη στη Βουλή.
Μάλιστα, την ίδια στάση θα κρατήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη.
Αυτή η διαφοροποίηση τους αναμένεται να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: είτε με «παρών», είτε με «όχι», είτε και με αποχή. Και αυτό εναπόκειται στον κάθε βουλευτή πως θα αποφασίσει να πράξει, όπως τονίζεται.
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητήσει ούτε ο πρωθυπουργός.  

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Μεγάλο ερωτηματικό είναι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την αρχή της θητείας της ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου με το «παρών» στην ψηφοφορία στη βουλή δημιούργησε ρωγμή στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη πρόταση μομφής για την κ. Κωνσταντοπούλου, αυτή τελικά δεν κατατέθηκε σήμερα, κάτι που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί πλέον την Πέμπτη, οπότε είναι και η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων.
Ομως, ταυτόχρονα εντείνονται οι φήμες ότι ίσως την Τρίτη η κ. Κωνσταντοπούλου θα παραιτηθεί από τη θέση της και την Τετάρτη θα προεδρεύσει στη βουλή ο Αλέξης Μητρόπουλος. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Βουλής έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Η «ανταρσία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Την τροχιά διάσπασης στην οποία έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη συμφωνία προδίδουν και οι πληροφορίες ότι σήμερα συνεδρίασαν στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Βάσως Χαραλαμπίδου, περίπου 30 βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.
Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πληροφορίες τους θέλουν να κινούνται σε απορριπτική γραμμή για τη συμφωνία και να δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους, όμως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα αρνείται να παραδώσει τις έδρες της.

Η Νάντια Βαλαβάνη
Πέρα από όλα αυτά, τη Δευτέρα οργίαζαν οι φήμες ότι η Νάντια Βαλαβάνη σκέφτεται να παραιτηθεί, μετά από τη συμφωνία.
Εγκυρες πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα, όπως η κατάργηση των 100 δόσεων που ήταν δική της απόφαση και την στήριξε ως φιλολαϊκό μέτρο.
Επίσης, από το περιβάλλον της αναπληρώτριας υπουργού αναφέρεται ότι η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ -του οποίου είναι πολιτική προϊστάμενος- σε Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μια ρήτρα στη συμφωνία την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου