Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Να ξεριζωθεί η μαφία από τον Διόνυσο

Τα γεγονότα που συγκλονίζουν εδώ και 3 εβδομάδες τον Διόνυσο αφορούν την υπόθεση της πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο του Δήμου αλλά και τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς σε βάρος όσων συνέβαλαν στην αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου.
Μια δυσοσμία από τις μαφιόζικες πρακτικές τυλίγει αποπνικτικά την πόλη και το δήμο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να σπείρει με την τρομοκρατία τον φόβο.
Ευτυχώς, την υπόθεση διερευνά πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη, παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει εντατικά τις ανακρίσεις κι έρευνες.
Οι πολίτες απαιτούν ομόθυμα - να ξεριζωθεί η μαφία από τον Διόνυσο και η πόλη να αναπνεύσει ελεύθερη από τα πλοκάμια της.

Πολλές ελεύθερες φωνές στο διαδίκτυο έχουν ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την υπόθεση αυτή. Παρακάτω, αναδημοσιεύουμε την τελευταία ανάλυση που αναρτήθηκε στο  blog  ΔιονυσοΣκουφίτσα.

“Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου”

Η ταινία εξιστορεί το σκάνδαλο Watergate: Ιούνιος 1972, παραμονές της επανεκλογής του προέδρου Νίξον, μια ομάδα ανδρών εισβάλλουν στα γραφεία των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον, συλλαμβάνονται τυχαία από την αστυνομία, περνούν από δίκη και καταδικάζονται σαν μπουκαδόροι,  αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Δυο ρεπόρτερς της Washington Post, με την βοήθεια ενός πληροφοριοδότη (‘Βαθύ Λαρύγγι’), αρχίζουν να ερευνούν την υπόθεση και, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, ανακαλύπτουν ότι δεν επρόκειτο για απλή ληστεία, αλλά για παράνομη κατασκοπεία και μάλιστα με τις ευλογίες της επιτροπής προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον. Η κυβέρνηση διαψεύδει και πιέζει αφόρητα την εφημερίδα να κλείσει την υπόθεση. Τα θεμέλια όμως της κυβέρνησης αρχίζουν να τρίζουν καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια κι άλλα σκάνδαλα. Ο πρόεδρος Νίξον επιμένει να αρνείται κάθε σχέση και τα ρίχνει όλα στους συνεργάτες του, αλλά τελικά, το 1974, παραιτείται υπό το βάρος των αποκαλύψεων.
Πολλά πράγματα μεσολάβησαν στην εβδομάδα που το blog ήταν ‘κλειστόν λόγω αδείας’. Πράγματα σοβαρά, εξόχως αποκαλυπτικά, αλλά και άκρως επικίνδυνα. Γι αυτό και για να σχηματίσουμε μιασυνολική εικόνα της υπόθεσης, ας κάνουμε μια αναδρομή στα πραγματικά γεγονότα:

25 Μαρτίου: Η Διονυσοσκουφίτσα φέρνει στο φως την υπόθεση κατάχρησης δημοτικού χρήματος στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, για την οποία φέρεται υπεύθυνη (σύμφωνα με ομολογία της) η λογίστρια του Νομικού Προσώπου. Η ανακάλυψη συνέβη μετά από έλεγχο που διενήργησαν επί μέρες η Πρόεδρος και ένα μέλος της Επιτροπής.

Επί 10 περίπου μέρες, η βασική επικοινωνιακή τακτική (των πρώην) ήταν η ανεπίσημη (μέσω του blog) αμφισβήτηση της εγκυρότητας των αναφερομένων στην ανάρτηση. Στο παρασκήνιο όμως (με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες) διεξάγονταν συσκέψεις ανάμεσα σε στελέχη της πρώην διοίκησης και εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, για την εκτίμηση της κατάστασης κι ενδεχόμενως τον προσδιορισμό κοινής στάσης.

2 Απριλίου: Η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφασίζει με βάση την εισήγηση της προέδρου της την παραπομπή του θέματος της κατάχρησης του δημοτικού χρήματος στην Δικαιοσύνη και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά την επιβεβαίωση της αλήθειας της ανάρτησης του blog (25/3), το τροπάρι αλλάζει: ο πρώην δήμαρχος και η Ενωτική Πρωτοβουλία αναδεικνύουν σαν μείζον ζήτημα όχι το ίδιο το σκάνδαλο, αλλά το πώς έφτασαν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα!... Και καθώς πια δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν ‘συκοφαντική δυσφήμιση’ εναντίον των εμπλεκομένων, ισχυρίζονται ότι (δήθεν) υπάρχει ηθική βλάβη και διασυρμός των επαγγελματιών και προμηθευτών, των οποίων τα τιμολόγια η λογίστρια παραποίησε!...

3 Απριλίου: Σημειώνονται δυο εμπρησμοί αυτοκινήτων και μια απόπειρα παραβίασης ενός τρίτου σε διάφορες περιοχές του δήμου. Δύο από τα περιστατικά συνδέονται με πρόσωπα άμεσα ή έμμεσα αναμεμιγμένα με τις Σχολικές Επιτροπές. Στην τρίτη περίπτωση, ένας άτυχος αλλοδαπός είδε το αμάξι του να γίνεται παρανάλωμα εξ αιτίας της θέσης που το πάρκαρε και της ομοιότητάς του με το αμάξι ενός άλλου εμπλεκόμενου στην υπόθεση… Τυχαίο; Δε νομίζω…

Πολλοί μίλησαν τότε για απόπειρα τρομοκράτησης των εμπλεκομένων – κι ίσως δεν είχαν άδικο. Κάποιοι άλλοι – πιο προνοητικοί όπως αποδείχθηκε – σκέφτηκαν ότι ο στόχος μπορεί να μην ήταν (απλώς) η καλλιέργεια φόβου.

7 Απριλίου: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη για να την ερευνήσει σε βάθος. Τρία ήταν τα αξιοσημείωτα από κείνη την υποκριτικά (όπως αποδείχτηκε λίγες μέρες αργότερα) συναινετική συνεδρίαση:

·    Η επαλήθευση εκ μέρους του δημάρχου των όσων είχε πει η λογίστρια περί φύλαξης των βιβλίων στο λογιστικό γραφείο του Κρυονερίου και περί μοιράσματος του μισθού της με τον ιδιοκτήτη του γραφείου.
·    Η σύμπτωση Καλαφατέλη και Αυγέρη στα περί ευθυνών της διοίκησης για «διαρροή στοιχείων στο διαδίκτυο και σπίλωση συνειδήσεων».
·    Η επίμονη υπενθύμιση της Σώκου για την ανάγκη ασφαλούς φύλαξης των εγγράφων και στοιχείων της υπόθεσης!

9 Απριλίου: Δυο μέρες μετά το 'ομόφωνο' ΔΣ, η Ενωτική Πρωτοβουλία βγάζει μια περίεργη ανακοίνωση. Αρχικά ξαναπετάει την μπάλα στην εξέδρα, με τα γνωστά φληναφήματα περί της διαρροής και των δήθεν σκιών σε επαγγελματίες (λες και φταίει ο προμηθευτής των 100 ευρώ που κάποιος πέρασε το τιμολόγιο στα βιβλία σαν 1.100 ευρώ, για να τσεπώσει τη διαφορά, κι όχι αυτός που τα τσέπωσε ή εκείνος που δεν έλεγξε –και πιο πολύ φταίει εκείνος που το κατάγγειλε…)

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρουσιάζει αποσπάσματα μιας αλληλογραφίας - λογικά ανάμεσα στην λογίστρια και τον ιδιοκτήτη του λογιστικού γραφείου (λίγο;) μετά την δημοσιοποίηση του θέματος – από την οποία προκύπτει ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία ήξερε πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ. και από πρώτο χέρι (από την ίδια την λογίστρια) τα εξής:
·   τα βιβλία της Σχολικής φυλάσσονταν στο λογιστικό γραφείο του Κρυονερίου,
·   η λογίστρια είχε ήδη παραδεχτεί την πράξη της,
· δεν έκανε όμως ουδεμία αναφορά στο θέμα (του μοιράσματος) της αμοιβής – είτε επιβεβαιώνοντας είτε διαψεύδοντάς το και
·  απευθυνόταν όχι μόνο σε έναν άνθρωπο, αλλά σε περισσότερους (“οι τύψεις που είχα απέναντι σε όλους σας”, “δεν χρησιμοποίησα κανέναν σας για να εξιλεωθώ”).

11 Απριλίου: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής, νέος εμπρησμός σημειώθηκε – αυτή τη φορά στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών, μέσα στο χώρο των γραφείων του πρώην Δημαρχείου Άνοιξης! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τη φωτιά καταστράφηκαν ο ΗΥ και οι φάκελοι της Δευτεροβάθμιας ολοσχερώς, ενώ της Πρωτοβάθμιας μερικώς. Το δε διπλανό γραφείο απείραχτο…

Οι συμπλέουσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ε.Π. και Ν.Π.) έσπευσαν και πάλι με ανακοινώσεις τους να δηλώσουν ότι δεν πτοούνται από το “κλίμα τρομοκρατίας και φόβου”, αλλά και να … προβληματιστούν από τη στάση της διοίκησης!

Από την άλλη, η Λαϊκή Συσπείρωση, που μόνη εκείνη είχε επισημάνει έγκαιρα την ανάγκη διασφάλισης των στοιχείων, έβαλε με σημερινή της ανακοίνωση δύο ουσιώδη ερωτήματα:
·    Διασφαλίστηκαν από τη Διοίκηση τα έγγραφα και τα παραστατικά της β’ βάθμιας σχολικής επιτροπής, αλλά και της α’ βάθμιας, του Θέσπη, της Εστίας και της Εξέλιξης, προκειμένου να γίνει ουσιαστικός έλεγχος;
·    Αυτοί που κρύβονται πίσω από τον εμπρησμό είχαν στόχο μόνο τα στοιχεία ή ήταν μήνυμα: «αφήστε μας να  συνεχίζουμε το “φαγοπότι” γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν αντίποινα τέτοιου είδους ή άλλων»;
Το ζήτημα όμως είναι ότι οι δύο συμπλέουσες παρατάξεις προχώρησαν και λίγο παρακάτω από τις συνήθεις φανφάρες. Στην ανακοίνωσή της (11/5), η Ενωτική Πρωτοβουλία μίλησε για “ιθύνοντα νου”, δηλαδή αυτόν που σχεδίασε τον εμπρησμό – ή καλύτερα τους εμπρησμούς! Και σήμερα, στην παραπολιτική στήλη ‘Κεντρί’ της ‘Βορεινής’ (που κατά τεκμήριο απηχεί τις απόψεις της Νέας Πνοής), ο αρθρογράφος θέτει το ερώτημα: “απόκρυψη στοιχείων ή προβοκάτσια;” Δηλαδή, όχι μόνον ιθύνων νους (ο Ζαμάνης), αλλά και προβοκάτορας ηθικός αυτουργός! Που σημαίνει: αυτός που προκαλεί κάτι να συμβεί και μετά βγαίνει και το καταγγέλλει…

Συμπαθάτε με ρε παιδιά, αλλά μήπως το παρατραβάτε; Γιατί απ’ την σπουδή σας να επικρίνετε την διοίκηση κι  απ’ την αγωνία σας να βγείτε από το κάδρο των ατασθαλιών, μου φαίνεται ότι τοποθετείτε τους εαυτούς σας στο καράκεντρο (του κάδρου). Δίπλα και γύρω ακριβώς από τον “Πρόεδρο”. Αυτό που τώρα όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι η αγωνία σας. Σαν κι αυτή που έχουν "όλοι οι άνθρωποι τουΠροέδρου"! Εξ αιτίας της μοίρας τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου