Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ψηφίστηκε η απογραφή της δημοτικής περιουσίας με τη στήριξη της Συμμαχίας για τον Πολίτη

Αναδημοσίευση από την  Οδό Διονύσου-  www.odosdionysou.gr



Τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ της Δημοτικές Κοινότητας Διονύσου, τα ίδια που οδήγησαν τον τοπικό Εξωραϊστικό Σύλλογο να μηνύσει τα ¾ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτέλεσαν και πάλι το μήλον της έριδος, στην ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014.

Η συνεδρίαση αφορούσε στην- με καθυστέρηση 3 χρόνων και αλλεπάλληλες προσφυγές και ακυρώσεις- έγκριση της απογραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου, στην οποία περιλαμβάνονταν τα επίμαχα Ο.Τ., άσχετα αν εκεί έχουν χτίσει ή διατηρούν ακίνητο δεκάδες ιδιοκτητών!

Στο κείμενο της απογραφής που παρουσιάστηκε στην εν λόγω συνεδρίαση, τα Ο.Τ. ΑΛΦΑ παρουσιάζονταν με μηδενική αξία 0,1 ευρώ, εν αναμονή της απόφασης του Κτηματολογίου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως απόφαση του Δ.Σ., που είχε ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία, ήταν να άρει ο Δήμος Διονύσου όλες τις δηλώσεις του στο Κτηματολόγιο που αφορούσαν σε ιδιώτες ιδιοκτήτες στην επίμαχη έκταση. Αυτή την απόφαση, που ελήφθη τον Απρίλιο του 2013, η Διοίκηση του Δήμου ουδέποτε κατέθεσε στην Επιτροπή του Κτηματολογίου!

Νόμιμοι ιδιοκτήτες
Το καινούργιο στοιχείο που ήρθε στο φώς, με την έναρξη της συζήτησης για την απογραφή, ήταν ακριβώς η απόφαση της Επιτροπής, την οποία προσκόμισε και επικαλέστηκε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) Θ. Στάικος, ιδιοκτήτης ο ίδιος σε επίμαχο Ο.Τ. ΑΛΦΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η Επιτροπή αποδέχεται ότι ο κ. Στάικος και οι γείτονές του στο Ο.Τ. 154Α- αλλά και οι δεκάδες ιδιοκτητών που έχουν κάνει αντίστοιχες ενστάσεις- είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες και όχι καταπατητές του Δημοσίου.
Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Στάικο, αλλά και με τους συναδέλφους του από την ΑΔΚ Α. Πασιπουλαρίδη και Δ. Ζαμάνη, τον ανεξάρτητο Γ. Ζυγούνα και τον Π. Λουκάτο από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η απογραφή θα έπρεπε άμεσα να διορθωθεί, ώστε να μην περιλαμβάνονται στην περιουσία του Δήμου και ξένες ιδιοκτησίες. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς, που ήταν και ο εισηγητής για τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ στις σχετικές παλαιότερες συνεδριάσεις.
Συναφής ήταν και η σολομώντεια, όπως την αποκάλεσε, πρόταση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Πέππα, ο οποίος υπενθύμισε πως, αφού αφαιρεθούν τα Ο.Τ. ΑΛΦΑ από το κείμενο της απογραφής, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησής τους σε ξεχωριστό λογαριασμό («λογαριασμός τάξεως ή μνείας»), μέχρι να κοινοποιηθούν στο Δήμο οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων Κτηματολογίου που δικαιώνουν ένα προς ένα όλους τους ιδιοκτήτες στα ΑΛΦΑ.

Σιωπή
Για το θέμα που έχει διχάσει τη δημοτική του ομάδα, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται κατηγορούμενη για κακούργημα (σ.σ. εξαιρούνται της μήνυσης η Αντιδήμαρχος Θ. Σαραντάκη και ο δ.σ. Θ. Λίτσας που είχαν διαφορετική άποψη για το θέμα), προσωπική τοποθέτηση απέφυγε μέχρι τέλους να κάνει ο Δήμαρχος  Διονύσου Γ. Καλαφατέλης δηλώνοντας πως «όταν θέλω εγώ, θα απαντήσω». Αντί της προσωπικής του θέσης, ο κ. Καλαφατέλης επέλεξε: 1) να εξαπολύσει κατηγορίες προς όσους, όπως δήλωσε, πρώτοι ποινικοποίησαν τη δημόσια ζωή της πόλης με αφορμή τις εργασιακές υποθέσεις του Δήμου, χωρίς να τους κατονομάζει σαφώς 2)να μεμφθεί τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ότι καθυστέρησε να γνωστοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής του Κτηματολογίου, που τον αφορά, στη Διοίκηση του Δήμου 3) επικαλούμενος κυρώσεις στο Δήμο αν η απογραφή δεν ψηφιζόταν, να μη βάλει σε καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση τη συμβιβαστική λύση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, που ίσως έκαμπτε τις αντιρρήσεις των μειοψηφιών για το θέμα, μια που τα ΑΛΦΑ θα έφευγαν από το κυρίως σώμα της απογραφής.

Το θέμα τελικώς ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης πλην Πέππα (ΟΧΙ), και τη Συμμαχία για τον Πολίτη, πλην Κ. Τσαλτούμη που ψήφισε λευκό. Απών επιπλέον θεωρήθηκε και δεν ψήφισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, παρόλο που όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν έχει πλέον έννομο συμφέρον στην υπόθεση.  Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο δ.σ. της Διοίκησης Ηλ. Παπαχαρτοφύλης, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση της κατά συνείδηση ψήφου των δημοτικών συμβούλων απείχε με δήλωσή του από την ψηφοφορία: «Κάποιοι έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, σε λίγο δεν θα ξέρουμε ποιος μηνύει ποιον. Λυπάμαι πολύ αλλά απέχω από την ψηφοφορία αυτού του θέματος, διότι αφ’ ης στιγμής άρχισε να ποινικοποιείται η κατά συνείδηση ψήφος του συμβούλου από τον καθένα, από κει και πέρα θα ακολουθήσουν τέτοιες διαδικασίες».

Τώρα σπουδή!
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως τη σπουδή που η Διοίκηση του Δήμου δεν επέδειξε στην κατάθεση της απόφασης του Δ.Σ. για τα ΑΛΦΑ στο Κτηματολόγιο, την επιδεικνύει τώρα με επιστολή τhw προς την Επιτροπή Ενστάσεων, μια μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση για την απογραφή.  

Στην επιστολή που απευθύνεται προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. (Γραφείο κτηματογράφησης Διονύσου,  Αγ. Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης) ζητείται η άμεση και κατά προτεραιότητα χορήγηση επικυρωμένων αντιγράφων των αποφάσεων της Επιτροπής Ενστάσεων που αφορούν ενστάσεις σχετικές με τα οικοδομικά τετράγωνα Α στην περιοχή της Δ.Ε. Διονύσου προκειμένου ο Δήμος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την τακτοποίηση του περιουσιολογίου του. Μάλιστα στην επιστολή γίνεται ειδική μνεία και ζητείται να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή για τα Οικοδομικά Τετράγωνα 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 67Α, 34Α, 41Α και 52Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου