Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Χρειάζεται να στήσουμε ένα μέτωπο κοινής λογικής στην Αυτοδιοίκηση




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ- www.tanea.gr/news/politics/article/5088614/xreiazetai-na-sthsoyme-ena-metwpo-koinhs-logikhs/

Με τη διαπίστωση ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παλεύει να απογαλακτιστεί από την κεντρική κρατική διοίκηση και να λειτουργήσει ως αυτόνομος θεσμός μακριά από κομματικά και κρατικά κατεστημένα έκλεισε η εκδήλωση με θέμα «η εξωστρεφής πόλη» που διοργάνωσε το κολέγιο Deree με ομιλητές τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη - Γιάννη Μπουτάρη και συντονιστή τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο .

«Ασχολήθηκα με την Αυτοδιοίκηση το 1976 ξέροντας τότε ότι δεν υπήρχε η έννοια της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ακόμη παλεύουμε». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρέμβασή του ένας από τους παρευρισκομένους σε χθεσινή εκδήλωση με θέμα «η εξωστρεφής πόλη» που διοργάνωσε το κολέγιο Deree.
Και τα βλέμματα που αντάλλαξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο συντονιστής της Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπαινίσσονταν πως συμφωνούν απολύτως με την επισήμανση αυτή. Το ίδιο έδειξαν και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων παρευρισκομένων.

«ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ»
«Δεν έχουμε συνομιλητές, είμαστε μόνοι μας. Είμαστε κατασπαρμένοι σε διάφορους πολιτικούς χώρους» είχε εξάλλου σπεύσει να τονίσει κατά την ομιλία του ο κ. Καμίνης. «Πρέπει οι άνθρωποι που έχουμε κοινή λογική να ενωθούμε» πρόσθεσε, ανοίγοντας τη βεντάλια της εξωστρέφειας που απαιτείται για τη λειτουργία των πόλεων σε ένα ευρύ φάσμα. «Μέχρι παλαιοπασόκους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας: «Οταν τριφτείς με την πραγματικότητα και τα προβλήματα, έρχεσαι και συναντιέσαι».

Ιδιαίτερα περιγραφικός στα περί εξωστρέφειας υπήρξε και ο κ. Μπουτάρης, ορμώμενος από τη δική του εμπειρία. «Η εξωστρέφεια δεν είναι τσιτάτο» ανέφερε, παραπέμποντας σε διάφορους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν λόγω της προσπάθειάς του να πετύχει την εξωστρέφεια για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Με έχουν πει γερμανοτσολιά, με έχουν πει τουρκολάγνο για τον λόγο αυτόν» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Ο Μπουτάρης είναι επιχειρηματίας, ξέρει τι να πουλήσει κι ας τον βρίζουνε» αντέτεινε στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η αναγκαιότητα πάντως ενός κοινού μετώπου πέρα από τα κεντρικά πολιτικά στεγανά και τα διλήμματα των καιρών καταγράφηκε ως πεποίθηση όλων σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Αν τυχόν μας επανεκλέξουν οι δημότες σε μια χώρα που θα περάσει από τη μέγγενη του εξτρεμισμού, δεν ξέρω τι μας περιμένει» σχολίασε ο κ. Καμίνης.

«Εάν επικεντρωθούν στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ όλοι οι άλλοι θα επικεντρώνονται στο δίπολο Μνημόνιο / αντι-Μνημόνιο, θα είναι νικητές» ήταν ωστόσο η τελευταία επισήμανση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, κατά το κλείσιμο της χθεσινής εκδήλωσης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν θέλησε πάντως νωρίτερα να αφήσει περιθώρια για παρεξηγήσεις ως προς τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται η Αυτοδιοίκηση. «Δεν πιστεύουμε στις φιλανθρωπίες, στην ελεημοσύνη, αλλά σε άλλες προσπάθειες. Πρέπει να τους μάθουμε να ψαρεύουν, όπως λένε» υπήρξε η αντίδραση του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποκτήσουμε και υδραυλικούς. Πρέπει να σταματήσει το όνειρο όλων να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο».

Πεποίθηση όλων υπήρξε σε κάθε περίπτωση πως το κεντρικό κράτος, όπως είναι σήμερα διαρθρωμένο, βάζει εμπόδια στη λειτουργία των δήμων. «Ξέρετε ότι η οδός Αθηνάς, μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο της πρωτεύουσας, δεν ανήκει στον δήμο αλλά σε υπουργείο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας: «Αν δεν απογαλακτιστεί από το κεντρικό κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι εξαρτημένη και σε μια κατάσταση διαρκούς ανηλικότητας».

«Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν πρότυπο λειτουργίας» σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας όμως πως «αποτελεί παράδειγμα κακού συντεχνιασμού και η ΠΟΕ - ΟΤΑ (σ.σ.: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους)».

Σειρά παραδειγμάτων για τη γραφειοκρατία, που δημιουργεί αναχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια, είχε να αναφέρει και ο κ. Ανδριανόπουλος ανατρέχοντας στις ημέρες που ήταν δήμαρχος Πειραιά. Οπως είπε, είχε επιλέξει την αυτεπιστασία με την οποία προχωρούσαν ταχύτερα τα έργα, αλλά υπήρχαν αντιδράσεις. «Αποφάσισα λοιπόν όταν έπρεπε να βαφτεί το Δημαρχείο, να το κάνω με τις τυπικές διαδικασίες. Χρειάστηκαν, για να ολοκληρωθεί, ένας χρόνος και δύο μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δήμων, υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει δήμαρχος που να μην έχει τουλάχιστον μία δίωξη» - για να προκαλέσει την παρέμβαση του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος αναφώνησε ότι «είμαστε καουμπόηδες»!

ΔΕΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ

Απάντηση στα σχόλια που κατά καιρούς έχει δεχθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, ότι είναι χαμηλών τόνων, είχαν πάντως τόσο ο κ. Ανδριανόπουλος όσο και ο κ. Μπουτάρης. «Οι υψηλοί τόνοι κρύβουν χαμηλές επιδόσεις» ανέφερε ο κ. Ανδριανόπουλος, ενώ λίγο αργότερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε για τον κ. Καμίνη: «Δεν έχει υψηλούς τόνους και αυτή ακριβώς είναι η συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε».

Μητροπολιτική οργάνωση στο Λεκανοπέδιο
Ο δήμαρχος Αθηναίων επανέφερε το θέμα της μητροπολιτικής οργάνωσης στο Λεκανοπέδιο, με την κατάργηση
των 66 σημερινών δήμων και τη συγκρότηση ενιαίου φορέα στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου