Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Βιομηχανία μηνύσεων από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου


Αναδημοσίευση από-  www.odosdionysou.gr

Σε μήνυση εναντίον όλων των δημοτικών συμβούλων που υπερψήφισαν την εισήγηση  της Διοίκησης του Δήμου για τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, προχώρησε ο τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος.  Υπενθυμίζουμε πως η εν λόγω υπόθεση έχει απασχολήσει το Τοπικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. και την Οδό Διονύσου!) πολλές φορές στο παρελθόν.

Στην υποβολή των μηνύσεων πάντως έχει επικρατήσει αλαλούμ: Μηνυόμενοι θεωρητικά είναι οι 31 στους 41 δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την εισήγηση- εξαιρούνται η τοπική Αντιδήμαρχος Θ. Σαραντάκη και ο δημ. σύμβουλος από το Διόνυσο Θ. Λίτσας, που καταψήφισαν.

Όμως ανάμεσα στους μηνυθέντες  είναι ο Χρ. Ποτίδης και η Σ. Κατσίγιαννη, που στην επίμαχη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου 2013 ήταν απόντες, η Σ. Μαγγίνα που απείχε από την ψηφοφορία (όχι όμως και ο Αντιδήμαρχος Κ. Κοντάκης που επίσης απείχε αλλά δήλωσε στην Οδό Διονύσου  άγνοια του θέματος), αλλά και οι Γ. Κανατσούλης από τη Δημοτική Αρχή και Θ. Στάικος από τη μείζονα μειοψηφία που επειδή έχουν έννομο συμφέρον στην υπόθεση, δεν συμμετείχαν καν στη συνεδρίαση!!!!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να προσέλθουν στο Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου για να δώσουν προκαταρκτική κατάθεση, κατηγορούμενοι για ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα: απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δήμου Διονύσου με συνεπαγόμενη βλάβη άνω των 150.000 ευρώ, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Τη μήνυση ασκεί ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου Κ. Μπομπής, εξουσιοδοτημένος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να προβεί σε κάθε ενέργεια ενώπιον κάθε Διοικητικής και Δικαστικής Αρχής, «προκειμένου να διαφυλάξει ο Σύλλογος τους Κοινόχρηστους Χώρους της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, για να αποδοθούν στους φυσικούς τους δικαιούχους».

Για την ιστορία να σημειωθούν τα παρακάτω:
Η υπόθεση των ΑΛΦΑ έχει τις ρίζες της στα 1979. Τότε  υπήρξε με Νομαρχιακή Απόφαση τροποποίηση κατ’ όνομα, αλλά ουσιαστικά επέκταση του Σχεδίου στο Διόνυσο. Από την επέκταση αυτή δημιουργήθηκαν Οικοδομικά Τετράγωνα, που έκτοτε φέρουν την ένδειξη ΑΛΦΑ, στα οποία έχουν χτίσει ή διατηρούν ιδιοκτησία πολλοί ιδιώτες. Η διαφωνία- πολεοδομικού κυρίως χαρακτήρα- έγκειται στο αν τα ΑΛΦΑ αποτελούσαν πριν από το 1979 Κοινόχρηστους Χώρους, που βέβαια με την επέκταση καταργήθηκαν, άρα ο Δήμος πρέπει να τους διεκδικήσει. Ή ήταν εκτός Σχεδίου, ενετάχθησαν στο Σχέδιο, συνεπώς νόμιμα οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν χτίσει σπίτι εκεί ή διατηρούν ιδιοκτησία. Το μεγάλο πρόβλημα όμως ανέκυψε όταν επί Δημαρχίας Δαρδαμάνη (προ Καλλικράτη) ο Δήμος Διονύσου υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας για όλα τα ΑΛΦΑ, καθιστώντας τούς εκεί  ιδιοκτήτες καταπατητές δημόσιας περιουσίας.

Το εν λόγω θέμα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2012.
Τότε με μεγάλη και πάλι πλειοψηφία (27 ΥΠΕΡ έναντι 7 ΚΑΤΑ) είχε ληφθεί η απόφαση να άρει ο καλλικρατικός Δήμος όλες τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο που αφορούν σε ιδιώτες αλλά και να διεκδικήσει όση γη τού ανήκει. Την απόφαση εκείνη προσέβαλε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος  και πέτυχε την ακύρωσή της, για τυπικούς λόγους (σ.σ. θεωρήθηκε πως ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Στάικος που έχει ιδιοκτησία στην επίμαχη έκταση, συμμετείχε στη συζήτηση ως μη όφειλε). Η συνεδρίαση για τα ΑΛΦΑ επαναλήφθηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, οπότε και με ακόμη περισσότερο διευρυμένη πλειοψηφία (σ.σ. 31- επί συνόλου 41 -δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά) ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

«Ο Δήμος Διονύσου αποφασίζει να ανακαλέσει ανά ΚΑΕΚ όλες τις δηλώσεις του στο Κτηματολόγιο που αφορούν σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, οι οποίοι τις απέκτησαν νόμιμα μέχρι 31/10/2010 από την Εταιρεία Μαρμάρων, την Εθνική Τράπεζα και τον Οικ. Συνεταιρισμό «Ν. Αιολίς», στα Οικοδομικά Τετράγωνα 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 67Α, 34Α και 41Α. Παράλληλα δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του και δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του για όσες ιδιοκτησίες στα Οικοδομικά Τετράγωνα  ΑΛΦΑ ανήκουν στα παραπάνω τρία Νομικά Πρόσωπα. Η απόφαση αυτή θα περιληφθεί στην απογραφή της περιουσίας του Δήμου».

Ο Εξωραϊστικός προσέφυγε και κατά της παραπάνω απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως αυτή τη φορά η προσφυγή του απορρίφθηκε, οπότε ο λόγος δόθηκε στον Εισαγγελέα.

Ποινικοποίηση

Για ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής και της ψήφου τους μιλούν οι μηνυθέντες δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με το δικηγόρο Π. Θωμόπουλο- παλιό δικηγόρο της Κοινότητας Διονύσου που έχει ασχοληθεί με τα πολεοδομικά προβλήματά της επί σειρά δεκαετιών- ώστε να προετοιμάσουν και να καταθέσουν κοινό υπόμνημα. Και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν κι αυτοί με τη σειρά τους στη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου