Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Επικίνδυνη και προκλητική ιστορική αμφισβήτηση από τον Σουλτάνο Ερντογάν



Μια πρωτοφανής ιστορική πρόκληση σημειώθηκε από τον ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της χώρας του άφησε να εννοηθεί ότι, αυτή ζημιώθηκε από την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, με τη Συνθήκη της Λωζάννης καταργήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ. Με αυτήν η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών.

Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Σήμερα έρχεται ο Ερντογάν και λέει: «Το 1920 έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1923 μας έπεισαν στη Λωζάννη. Τα νησιά στο Αιγαίο που αν φωνάξεις από απέναντι ακούγεσαι, εμείς στη Λωζάννη τα δώσαμε στους Έλληνες. Ορισμένοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Λωζάννη ως νίκη. Είναι αυτό νίκη; Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Επειδή εκείνοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη , γι' αυτό εμείς βιώνουμε σήμερα προβλήματα».


Είναι φανερό ότι, βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες προκλήσεις από το τουρκικό καθεστώς, που αμφισβητούν ευθέως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας κι εγείρουν  θέμα  «γκρίζων Ζωνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου