Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η επιταχυνόμενη κατάρρευση οξύνει τον πόλεμο των φατριών στον ΣΥΡΙΖΑ



Γράφει ο  Μάκης Ανδρονόπουλος,

Η υπόθεση με την «εκτός γραμμής» παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης για το χρέος επανενεργοποίησε τις χρόνιες εσωτερικές κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξε τις λυκοφιλίες, τους φόβους για πιθανό «ατύχημα» με τις τηλεοπτικές άδειες και τις εύθραυστες ισορροπίες εν όψει ανασχηματισμού.

Η ένταση που ήρθε την επιφάνεια μεταξύ Μαξίμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για την υπόθεση του χρέους αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει ένα χρόνιο υπόγειο πόλεμο γενεών στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των 40ρηδων και της παλιάς φρουράς, μεταξύ των συγκρουσιακών και των συντηρητικών.

Ο υπόγειος πόλεμος αυτός αναδύεται εξαιτίας των δραματικών προβλημάτων της οικονομίας, του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ορισμένων λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών, καθώς και από τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» που ελλοχεύει στην υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών. Υπάρχουν πολλές αφορμές για αυτή την αντιπαράθεση, αλλά τα κύρια πεδία αναμέτρησης σε αυτή τη φάση είναι τα «κόκκινα δάνεια», η κατάληξη του διαγωνισμού της TV και ο ανασχηματισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πεισθεί πως μετά τις γερμανικές εκλογές το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα αντιμετωπισθεί με περαιτέρω σκληρότητα, είτε παραμείνει στην εξουσία ο παρών συνασπισμός είτε εμπλουτισθεί με ultra δεξιές ενισχύσεις, τους ανακάμπτοντες Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενή διαφυγής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και να επανέλθουν στη Βουλή. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός πιέζει για λύση «εδώ και τώρα» και έχει χτίσει μια ολόκληρη στρατηγική που έχει και το εσωτερικό πολιτικό της σκέλος. Δηλαδή αν του κάτσει, σκέφτεται σοβαρά τις πρόωρες εκλογές. Για αυτό και η φράση του κ. Δραγασάκη στην υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος «ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018» εκνεύρισε το Μαξίμου· διότι είναι εκτός στρατηγικής.

Βέβαια, το γεγονός ότι ο «ρεαλιστής» κ. Δραγασάκης έχει άλλη οικονομική ατζέντα και μεγάλες φιλοδοξίες είναι γνωστό τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και στο κόμμα. Αυτό είναι γνωστό από την περίοδο Βαρουφάκη, «τον οποίον “έφαγε” από κοινού με τον Παππά». Ομως, οι λυκοφιλίες στην πολιτική είναι λυκοφιλίες και ανεξάρτητα από το αν ο Νίκος Παππάς στήριξε τον κ. Δραγασάκη στις αρχές Αυγούστου στην κόντρα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιαννη Στουρνάρα για τα capital controls, ώστε να φύγει από την εικόνα ο Πρωθυπουργός, η κόντρα των γενεών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σχηματοποιείται στα πρόσωπά τους.

Οι 40αρηδες φορτώνουν στον αντιπρόεδρο την «γκάφα ολκής» της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τους δημιουργεί τώρα μεγάλα προβλήματα τόσο με τις νέες διοικήσεις που πρέπει να αναλάβουν, όσο και με την διαπραγμάτευση των «κόκκινων δανείων» με την τρόικα. Οι 40αρηδες τον θεωρούν συντηρητικό, ότι έχει δικιά του πολιτική ατζέντα και ψάχνουν συνεχώς ευκαιρίες για να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια τελική αναμέτρηση με όλη την παλιά φρουρά.

Η αναποδιά είναι πως ο ισχυρός 40άρης και πολιτικός bodyguard του Πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, έχει πάρει πάνω του την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών που κινδυνεύει να γίνει μια επικίνδυνη πολιτική φούσκα, είτε εάν βγάλει τον νόμο αντισυνταγματικό το ΣτΕ, είτε εάν κάποιος ή κάποιοι από τους υπερθεματιστές δεν βρουν τα λεφτά, είτε ακόμη εάν τα χωρίς άδεια κανάλια συνεχίσουν να εκπέμπουν πανελλαδικά μέσω Nova και OTETV.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι κρατάει μια φούσκα, γι’ αυτό εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένος στην συνέντευξη της ΔΕΘ με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Τσικρίκα του Alpha και τελικά ξέσπασε στον κ. Παππά με την ατάκα «αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν αποφασίζει αυτός για τον ανασχηματισμό».

Ο κ.  Τσίπρας είχε στο μυαλό του ένα ανασχηματισμό με άρωμα ανανέωσης που θα σηματοδοτούσε μια σαφή στροφή προς την ανάπτυξη. Τώρα με όλα αυτά πρέπει να περιμένει μέχρι να έρθουν τα λεφτά της δόσης και κυρίως τα λεφτά των τεσσάρων υπερθεματιστών. Διότι, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, μπορεί το καρτέλ των διεκδικητών να μπλοκαρίστηκε από τις πρωτοφανείς διαδικασίες του διαγωνισμού, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί άτυπα κατά την πληρωμή ή μη της άδειας. Ηδη οι τέσσερις απαίτησαν πρώτα να βγει η απόφαση του ΣτΕ… Από την άλλη, στην αγορά δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Μαρινάκης θα πληρώσει διπλά από τον Αλαφούζο…

Συνεπώς, οιαδήποτε σκέψη για ανασχηματισμό και την κατεύθυνσή του θα κάνει ο κ. Τσίπρας μετά την κατάληξη της υπόθεσης των καναλιών. Ο πόλεμος συνεχίζεται με μπουνιές κάτω από το τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου