Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πως φτάσαμε στην κατάρρευση Καλαφατέλη.

Μια πρόταση διεξόδου από την κρίση του Δήμου Διονύσου ~ Aνατολική Αττική News "Blog" 


Μπορείτε να πείτε ότι είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι ο μοναδικός
John Lennon - Imagine

 του  Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου
Συμβούλου Επικοινωνίας

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στο Δήμο Διονύσου δείχνουν και στους πιο δύσπιστους ότι, βαθμιαία περνάμε από τη φάση της κρίσης στη φάση της κατάρρευσης. Όλο και περισσότεροι υποστηρικτές της δημοτικής αρχής την εγκαταλείπουν ένας ένας, διαπιστώνοντας τη φούσκα της  «δυνατής αρχής», που επαγγέλθηκε αλλά και την πρωτοφανή διαχειριστική της ανεπάρκεια.

Ένα νέο σκηνικό αναδύεται αργά και βασανιστικά, που ακόμη βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η μετάβαση είναι άγνωστο και θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους.

Είναι φανερό πλέον ότι, η ρήξη στους κόλπους της δημοτικής αρχής είναι οριστική και ανεπίστρεπτη, δεν υπάρχουν αστερίσκοι ή αυταπάτες γι΄ αυτή την κατάληξη και από τις δυο πλευρές. Πολύ περισσότερο αυτό πιστεύω ότι, ισχύει για την πλευρά της ηγετικής ομάδας της σημερινής (για πόσο καιρό άραγε;) πλειοψηφίας. Η δημόσια αντιμετώπιση των  «διαφωνούντων»  είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της.

Αυτό μαρτυρά άλλωστε η εναγώνια και απέλπιδα προσπάθεια από στελέχη της για την αναζήτηση στηριγμάτων σε άλλους χώρους. Είναι ενδεικτική από αυτή την άποψη, η σχετική αναφορά σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη. «Μπροστά στο ενδεχόμενο διάλυσης της πλειοψηφίας της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, διάφοροι ομαδάρχες της, που δρουν είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με κεντρική καθοδήγηση, προσπαθούν να «προσεγγίσουν» στελέχη της Δημοτικής μας Παράταξης. Έφτασαν μάλιστα, στο σημείο να προτείνουν και αξιώματα, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια, αγνοώντας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Τα σχόλια περιττεύουν.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής οξύνεται όσο περνάει ο καιρός,  μεγαλώνουν τα προβλήματα και η παραλυσία του Δήμου αλλά και όσο η μειοψηφία αναβαθμίζει το ρόλο της στο Δημοτικό Συμβούλιο, την κοινωνία. Αυτό έδειξαν καθαρά οι τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Επιτροπή Διαβούλευσης,  ΤΥΠΕΤ Διονύσου 1 και 2, συζήτηση για τους συμβασιούχους και τα δημοτικά τέλη).

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στις δημιουργικές δυνάμεις, που υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, νέες δυνατότητες για παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα του Δήμου και την κοινωνία. Τώρα, μπορούν πιο εύκολα να αποκρούουν τις αρνητικές και επιζήμιες πολιτικές της δημοτικής αρχής. Και να ματαιώνουν τους σχεδιασμούς της. Τώρα, και πολύ περισσότερο αύριο, μπορούν να παίρνουν, από κοινού, την πρωτοβουλία των κινήσεων σε σοβαρά θέματα του Δήμου.

Η βαθειά κρίση στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής αναδεικνύει ήδη τις αρνητικές συνέπειες της σε πολλά επίπεδα, κυρίως όμως στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφοροι για το παρόν, απλά να το σχολιάζουμε, ελπίζοντας να εισπράξουμε στις επόμενες εκλογές τη φθορά της. Η θεωρία του «ώριμου φρούτου», οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί, οι προσωπικές στρατηγικές δεν μπορεί να έχουν θέση σε υπεύθυνες δημοτικές παρατάξεις, σε υπεύθυνες ηγεσίες.

Τώρα είναι η ώρα, οι δημιουργικές δυνάμεις στο Δήμο και την κοινωνία να αρχίσουν να διαμορφώνουν μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική και τακτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Δήμο και τις συνέπειες της. Με καθαρή ματιά και  στόχευση στο μέλλον.

Για να πετύχει αυτό, δεν χρειάζεται οι δυνάμεις αυτές να αναπαράγουν παρωχημένα στερεότυπα του παρελθόντος, της παλιότερης ηγετικής γενιάς των δημοτικών παρατάξεων, που στο κάτω κάτω της γραφής δεν συγκινούν σήμερα το νέο ηγετικό δυναμικό τους. Οι δημοτικές εκλογές τέλειωσαν πριν ένα χρόνο. Σήμερα, έχουμε ένα νέο μεταβαλλόμενο σκηνικό, σε ανασύνθεση. Δεν μπορούμε να αξιολογούμε πρόσωπα και καταστάσεις με βάση μόνο στάσεις και συμπεριφορές του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι, να χαραχτεί μια οριστική διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν.

Τώρα είναι η ώρα, οι δημιουργικές δυνάμεις στο Δήμο και την κοινωνία να εργαστούν συστηματικά, με σχέδιο και επιμονή, με Συνεννόηση και Συνεργασίες. Με στόχο, όχι μόνο την απόκρουση των συνεπειών της καταστροφικής δημοτικής πολιτικής αλλά και την όσμωση για τη διέξοδο από την κρίση, την οικοδόμηση βαθμιαία τέτοιων σχέσεων και προοπτικών, που αύριο, στις δημοτικές εκλογές θα στηρίξουν ένα νέο, πολυσυλλεκτικό και νικηφόρο σχήμα εξουσίας.

Υποστήριζα πάντοτε επίμονα την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών – συμμαχιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων αλλά, ταυτόχρονα,  και την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας, πραγματικά πολυσυλλεκτικής παράταξης. Ιδιαίτερα, σήμερα που το γενικότερο πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κρίση και αποσύνθεση, που το δημοτικό σκηνικό βρίσκεται σε κατάρρευση, οι δυνατότητες για μια τέτοια παράταξη σήμερα κι έναν  συνασπισμό εξουσίας αύριο, είναι ευνοϊκές όσο ποτέ άλλοτε. Με την προϋπόθεση να το πιστέψουν οι ενδιαφερόμενοι και να εργαστούν συστηματικά, συλλογικά. Η κυοφορία δεν θα είναι εύκολη αλλά θα γεννήσει μια νέα Ελπίδα!

Πιστεύω ακράδαντα ότι, στις επόμενες εκλογές - ο μοναδικός δρόμος, το μοναδικό εργαλείο που θα ανατρέψει το σημερινό τέλμα, θα ξεπεράσει θετικά τις επιζήμιες πολιτικές της δημοτικής αρχής και θα μας οδηγήσει σε έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων, θα είναι ένας νέος, πολυσυλλεκτικός, νικηφόρος συνασπισμός εξουσίας.  Και τι θα γίνει με τα σημερινά σχήματα των δημοτικών παρατάξεων, θα αναρωτηθεί κάποιος. Απαντώ: καμιά παράταξη από μόνη της δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. Απαιτείται η συγκέντρωση των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων. Κάθε παράταξη μπορεί, αν θέλει, να είναι μια συνιστώσα αυτού του συνασπισμού. Αν πορευτεί μόνη, θα καταγράψει απλά κάποια εκλογικά ποσοστά, λίγο μεγαλύτερα λίγο μικρότερα από το 2010 και τίποτα παραπάνω. Έτσι απλά!

Όπως έγραφα σε προηγούμενο άρθρο μου, ζητείται επειγόντως Συνεννόηση, Σύμπλευση, Συνεργασία, Συμμαχία των ευρύτερων δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στηριγμένη σε αρχές και αξίες, όπως –Ανοιχτός Δήμος, Διαφάνεια, Διαβούλευση, Συμμετοχή, Αξιοκρατία, Ανάπτυξη.

Το έδαφος είναι γόνιμο, οι στιγμές ιστορικές. Εμείς αποφασίζουμε. Ας αδράξουμε την ευκαιρία κι ας κερδίσουμε το στοίχημα για το Διόνυσο. Υπάρχει Ελπίδα!

Γενάρης  2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου