Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αμετανόητη η δημοτική αρχή στη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού χώρου στην ΕΥΔΑΠ

Αμετανόητη η δημοτική αρχή και παρά τις αντιδράσεις των πολιτών και πολλών αυτοδιοικητικών δυνάμεων, επιμένει στην δωρεάν παραχώρηση τμήματος δημοτικού ακινήτου της Σταμάτας στην ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή αντλιοστάσιου. Και φέρνει το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου.

Οι  Ενεργοί Πολίτες Διονύσου  για άλλη μια φορά δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση τους σε αυτές τις αδιέξοδες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, που δεν οδηγούν σε λύσεις αμοιβαία επωφελείς για την αποχέτευση στη Σταμάτα.

Ενδεικτικό για το γενικότερο αλαλούμ είναι το παρακάτω ρεπορτάζ της έγκυρης ηλεκτρονικής εφημερίδας Οδός  Διονύσου –
http://www.odosdionysou.gr:

Σίριαλ το αντλιοστάσιο στη Σταμάτα – Αντιφατική και ακατανόητη η απόφαση του Τοπικού!

Η χωροθέτηση. Η δωρεάν παραχώρηση. Και η σπουδή.
Αυτά ήταν τα κεντρικά θέματα που κατά κύριο λόγο απασχόλησαν και απασχολούν την κοινωνία της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας αναφορικά με την κατασκευή του αντλιοστασίου ακαθάρτων στην είσοδο της Προκονήσου (Παπανικολή και Μεγ. Αλεξάνδρου) σε εκτός Σχεδίου περιοχή. Και αυτά αναδείχθηκαν και στην τρίτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου για τον ίδιο λόγο, και στο  οποίο συμμετείχαν τρεις από τους 5 τοπικούς συμβούλους (σ.σ απουσίαζαν οι Β. Πέππας και Β. Κριεμάδης).

Η συνεδρίαση στόχο είχε τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου κατά χρήση στην ΕΥΔΑΠ, ώστε η Εταιρεία να κατασκευάσει εκεί το απαραίτητο για το έργο της αποχέτευσης αντλιοστάσιο «διαφορετικά η Σταμάτα, η Προκόνησος και ο Εύξεινος Πόντος δεν θα αποχετευθούν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφό της προς το Δήμο.

Οι κάτοικοι, λιγότεροι από τις προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά πολύ πιο μαχητικοί και αποφασισμένοι, εστίασαν κυρίως στη χωροθέτηση του αντλιοστασίου: Έχουν αναζητηθεί από το Δήμο εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα  έγινε με το άλλο αντλιοστάσιο στη Μ. Ασίας αλλά ήδη ο Δήμος προσανατολίζεται να το κατασκευάσει αλλού;  Και για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, το επίμαχο έργο της Παπανικολή πρόκειται σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ,  να κατασκευασθεί στην είσοδο της Προκονήσου, που επίσης είναι η είσοδος για τον Εύξεινο Πόντο και την Αμυγδαλέζα, ενώ απέχει μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία της Σταμάτας.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρίσκονταν και δεν ήσαν λίγοι, ανέδειξαν το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης δημοτικού χώρου- και μάλιστα εσαεί!-  σε μια Εταιρεία ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Τη στιγμή μάλιστα που στον Αγ. Στέφανο, για την ίδια δουλειά- την κατασκευή αντλιοστασίου- ο Δήμος θα αναγκαστεί να πληρώσει περί τις 180.000 χιλιάδες ευρώ  για την απόκτηση του κατάλληλου, ιδιωτικού, χώρου…

Όλοι, τέλος, αναρωτιούνταν προς τι η σπουδή για ένα θέμα, που άπτεται της υγείας και της ποιότητας ζωής αλλά και των περιουσιών των κατοίκων: «Περιμέναμε για την αποχέτευση τόσες δεκαετίες. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμη, ώστε το έργο να γίνει σωστά και να μην έχουμε προβλήματα αργότερα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ας προστεθούν στα παραπάνω και τα εξής:

*Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δήλωναν οι κάτοικοι αν αγνοηθεί η βούλησή τους και προχωρήσει ο Δήμος άνευ ετέρου στη χωροθέτηση του αντλιοστασίου στην Παπανικολή.
*Μετά και τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αντλιοστάσια- παλαιάς όμως τεχνολογίας- σε περιοχές του Πειραιά, οι ανησυχίες πολλαπλασιάστηκαν: Μιλώντας με περιοίκους στο Μικρολίμανο και στην Καστέλα, οι Σταματιώτες πληροφορήθηκαν τα προβλήματα και με τις οσμές αλλά και με την υπερχείλιση σε περίπτωση δυνατών βροχοπτώσεων.
*Η μελέτη της ΕΥΔΑΠ, που έγινε το 1998, επικαιροποιήθηκε το 2010. Εντούτοις δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη περιοχές της Σταμάτας που παραμένουν εκτός Σχεδίου, όπως η Αμυγδαλέζα. Θα πρέπει, λοιπόν, τόνισε η δημοτική σύμβουλος της ΑΔΚ Αγγ. Πέππα, να αλλάξει κλίμακα το έργο, για να γίνει από την αρχή ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικά.
*Οι κάτοικοι ήταν πιο… προετοιμασμένοι από τη Δημοτική Αρχή να προτείνουν λύσεις εναλλακτικές της χωροθέτησης του αντλιοστασίου, τέτοιες που και να εξυπηρετείται το έργο της αποχέτευσης αλλά και να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις από τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν στο μέλλον.
*Η δημοτική παράταξη Συμμαχία για τον Πολίτη εμφανίστηκε με δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα: Από τη μια ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Κυριακόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της κατασκευής του αντλιοστασίου εκεί που προβλέπει η μελέτη, ενώ η τοπική σύμβουλος της Συμμαχίας Αθ. Οικονομίδου διατηρούσε ισχυρές επιφυλάξεις και για τη δωρεάν παραχώρηση αλλά και για το έργο της αποχέτευσης συνολικώς.
*Καταδικάστηκε έντονα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Κόκκαλη η απουσία από τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος των δυο συναδέλφων του, με αποτέλεσμα «να βγάλουμε εμείς οι τρεις το φίδι από την τρύπα». Το ίδιο καταγγελτικός ήταν και με την πρόωρη αποχώρηση από τη συνεδρίαση χωρίς καν να τοποθετηθεί, του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Σταμάτας Ν. Πέππα.
*Την παραμονή της συνεδρίασης ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Προκονήσου κάλεσε τους κατοίκους σε Λαϊκή Συνέλευση, στην οποία αναδείχθηκαν τα παρακάτω: α) οι κάτοικοι εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και δεν έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα της τελικής επιλογής της θέσης για το αντλιοστάσιο. Ζητούν λοιπόν μελέτη σκοπιμότητας για την απόφαση της ΕΥΔΑΠ. β) Σε όποιο σημείο και να τοποθετηθεί τελικώς το αντλιοστάσιο, κρίνεται απαραίτητη η στενή παρακολούθηση του έργου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η- γνωμοδοτική-  απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, που ελήφθη μετά από δυο διαδοχικές διαβουλεύσεις των μελών του κεκλεισμένων των θυρών, και που έχει ως  εξής:
Οι δυο τοπικοί σύμβουλοι της Διοίκησης (Γ. Κόκκαλης και Γ. Παπαδάκης) συμφωνούν με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππά περί δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού χώρου «με την προϋπόθεση την όχι δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου»!!!! (σ.σ. η απόφαση αποδίδεται επί λέξει…)
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις και ανησυχίες των κατοίκων ζητούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωστή κατασκευή και λειτουργία του αντλιοστασίου, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην περιοχή.

Ενώ η κ. Οικονομίδου αν και εξακολουθεί να θεωρεί ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο δεν θα δημιουργήσει το πρόβλημα που φοβούνται οι συμπολίτες της, λαμβάνει υπόψη της όμως τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνεδρίαση (ότι δηλ. δεν θα ενοχληθούν οι συμπολίτες της από τυχόν καθυστέρηση του έργου της αποχέτευσης, προκειμένου να βρεθεί νέος χώρος για το αντλιοστάσιο) και αποφασίζει προς το παρόν να μην αποδεχτεί την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Παππά, επιφυλασσόμενη για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου