Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Αντλιοστάσιο Σταμάτας: συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συζητείται την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013-ώρα 12:00, στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου η  πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δωρεάν  παραχώρηση τμήματος δημοτικού της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας στην ΕΥΔΑΠ προκειμένου να κατασκευάσει αντλιοστάσιο ακαθάρτων.

Οι  Ενεργοί Πολίτες Διονύσου  για άλλη μια φορά δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση τους στις αδιέξοδες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, που δεν οδηγούν σε λύσεις αμοιβαία επωφελείς για την αποχέτευση στη Σταμάτα.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας  Οδός Διονύσου (www.odosdionysou.gr):

Μετά από τρεις- θυελλώδεις- συνεδριάσεις στο Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας και τρεις επισκέψεις σε αντλιοστάσια ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ ανά την Αττική, το θέμα με την εγκατάσταση αντίστοιχου αντλιοστασίου στη Σταμάτα ήρθε για συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Με μια διαφορά: Ο τίτλος μιλούσε για τη δωρεάν παραχώρηση στην ΕΥΔΑΠ τμήματος δημοτικού ακινήτου για το αντλιοστάσιο, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο της Οικονομικής Επιτροπής. Αλλά η εισήγηση κατέληγε να ζητεί τη χωροθέτηση στο επίμαχο σημείο, Μεγ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή, πράγμα που προκάλεσε και τις αναμενόμενες αντιδράσεις των συμβούλων της μειοψηφίας.

Κι αυτή δεν ήταν η μόνη αστοχία, όπως επεσήμαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) Αγγ. Πέππα, γηγενής Σταματιώτισσα και Π. Ταουξή.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι παραπάνω σύμβουλοι επικεντρώθηκαν:

1)Στη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου σε μια κερδοφόρα και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Εταιρεία που, επιπλέον, βαίνει γοργά προς την ιδιωτικοποίηση. Ως αντιστάθμισμα για την παραχώρηση αυτή, υποστηρίζει η Διοίκηση του Δήμου, Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύτηκε να εξυγιάνει το παρακείμενο ρέμα και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του αντλιοστασίου με πράσινο. Μόνο που, όπως αντέταξαν οι κυρίες Πέππα και Ταουξή, το αντιστάθμισμα αυτό η ΕΥΔΑΠ θα το προσφέρει ως δώρο («κίνηση καλής θελήσεως», το χαρακτήρισαν οι αρμόδιοι της Εταιρείας) σε κάτι που δεν της ανήκει, μια που ως γνωστόν τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας,. «Θα το προτείνει η ΕΥΔΑΠ, αλλά θα το δεχθεί η Περιφέρεια;», αναρωτήθηκαν.

2)Στη χωροθέτηση αυτή καθαυτή του αντλιοστασίου, σε χώρο που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Προκονήσου, του Ευξείνου Πόντου και της Αμυγδαλέζας, 50 μέτρα από τη νέα εκκλησία και την κεντρική πλατεία της Σταμάτας. «Έχουμε εξασφαλίσει και πώς, ότι στην πρώτη μεγάλη νεροποντή, δεν θα σημειωθεί πλημμύρα και υπερχείλιση του αντλιοστασίου , και τα λύματα δεν θα ξεχυθούν στους δρόμους και στο ρέμα; Έχετε αναρωτηθεί γιατί η ΕΥΔΑΠ φτιάχνει τα αντλιοστάσια ακαθάρτων πάντα δίπλα σε νερό- ποτάμι, θάλασσα, ρέμα;», ρωτούσε επιμόνως η κ. Ταουξή. Με το επιπλέον δεδομένο, πως στο πρόσφατο Τοπικό Συμβούλιο, κάτοικοι της περιοχής, όπως αναλυτικά είχε παρουσιάσει η Οδός Διονύσου, είχαν υποδείξει εναλλακτικά σημεία χωροθέτησης με μηδενική ενόχληση στον οικιστικό ιστό της πόλης τους.

3)Στην εξαίρεση της Αμυγδαλέζας από τη μελέτη αποχέτευσης, μια που σύμφωνα με το νόμο δίκτυο κατασκευάζεται μόνο σε εντός Σχεδίου περιοχές. Ο νόμος αυτός, όμως, ουδέποτε αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, παρά τις σχετικές ερωτήσεις του Π. Χρυσικάκη, δικηγόρου και κατοίκου της περιοχής. Αντιθέτως, τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς όσο και ο συνάδελφός του των Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου επικαλούνταν τη διαβεβαίωση της ΕΥΔΑΠ πως «αποχέτευση σε εκτός Σχεδίου περιοχές δεν γίνεται».

4)Στον εκβιασμό της ΕΥΔΑΠ:  Ή αντλιοστάσιο εκεί ή η Σταμάτα δεν θα αποχετευθεί. «Δηλαδή, η αποχέτευση στο Δήμο Διονύσου, συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, εξαρτάται από το αντλιοστάσιο της Σταμάτας που θα εξυπηρετεί 300 σπίτια;» αναρωτήθηκε η κ. Πέππα.

5)Στην έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα το θέμα να συζητείται και να ξανασυζητείται  (σ.σ. και ακόμη δεν έχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο!). «Πάγια τακτική των Διοικήσεων είναι να φέρνουν τους Σταματιώτες προ τετελεσμένων γεγονότων» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Χρυσικάκης ενώ ο επίσης κάτοικος της περιοχής κ. Τσαφίτσας υπογράμμισε: «Συστρατευθήκαμε  χτες μαζί σας για ένα καλύτερο αύριο. Αν σήμερα πάρετε περίεργη απόφαση, θα μας χάσετε».

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω: Ο ντόπιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Πέππας, που παρευρίσκετο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής,  στην παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της αποχέτευσης και στην Αμυγδαλέζα, ενώ αναρωτήθηκε αν το προσφερόμενο «δώρο» από την ΕΥΔΑΠ είναι αρκετό ώστε να αντισταθμίσει τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικής περιουσίας. Και κατέληξε: «Αν υπάρξει πρόβλημα με το αντλιοστάσιο, τότε θίγει και μένα που έχω την επιχείρησή μου στην πλατεία. Όμως είναι προτιμότερη η αποχέτευση, με την παράλληλη δέσμευση ότι θα γίνει και σε άλλα τμήματα της Σταμάτας, παρά τα λύματα να βγαίνουν όπως σήμερα στους δρόμους με τα γνωστά αποτελέσματα που θίγουν όλους μας».

Ενώ, με αφορμή τη συζήτηση για το αντλιοστάσιο στη Σταμάτα, η δημοτική σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Πολίτη Λ. Παπαπαναγιώτου, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την εμπλοκή του ονόματός της στο αντλιοστάσιο του Αγ. Στεφάνου: Οικογενειακό οικόπεδο, παρά τις  επίμονες επί σειρά ετών προσπάθειες με δικηγόρο μάλιστα το δημοτικό σύμβουλο της Διοίκησης Ν. Καρυστινό,  δεσμεύτηκε από την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή αντλιοστασίου. «Αφού ό, τι κι αν κάναμε, δεν μπορέσαμε να βγάλουμε την ΕΥΔΑΠ από τη μέση, τουλάχιστον προσπαθήσαμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή», τόνισε η κ. Παπαπαναγιώτου. Και πρόσθεσε πως μεγαλύτερη ευκαιρία για ανάπτυξη και εκπολιτισμό σε μια περιοχή από την αποχέτευση δεν υπάρχει: «Η Σταμάτα είναι όμορφη και της αξίζει και αποχέτευση, και φτηνό νερό, και όλα».

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις, μια που η εισήγηση της Διοίκησης για την κατασκευή του αντλιοστασίου στο δημοτικό ακίνητο πέρασε με 6 ψήφους υπέρ- Γ. Κανατσούλης, Ν. Παππάς, Δ. Σακελλαρίου, Θ. Σαραντάκη, Κ. Παλιγγίνης, Λ. Παπαπαναγιώτου- και δύο κατά.

Από τη συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συγκρατούμε και κάτι άλλο. Τη διαμαρτυρία του κ. Πατσέα, κατοίκου της περιοχής: «Πίσω από μας, που σήμερα ήρθαμε εδώ, βρίσκονται και δεκάδες κατοίκων. Ένα κατάλαβα: Πως όποιος έχει αντίθετη άποψη, εδώ μέσα απαξιώνεται. Εγώ μένω στα 60 μέτρα από το αντλιοστάσιο. Τις εναλλακτικές προτάσεις ούτε να τις ακούσετε. Ακούστε όμως τους κατοίκους. Κι αν δεν μπορείτε, αφήστε μας απέξω από την αποχέτευση».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου