Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα του Κώστα Ασκούνη
Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφορμή για δηλώσεις εκδηλώσεις, προτροπές, στοχοθετήσεις από όλους τους φορείς που λόγω αρμοδιότητας ή απλά ευαισθητοποιούμενοι προσπαθούν ν’ αναδείξουν τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας και να προωθήσουν λύσεις σ’ αυτά.
Για μας την Τοπική Αυτοδιοίκηση η  ημέρα αυτή δεν έχει επετειακό χαρακτήρα αλλά αποτελεί ημέρα απολογισμού μίας αδιάκοπης χρονικά δράσης των Δήμων για το περιβάλλον και προσανατολισμού σε πιο ενεργές πολιτικές που προγραμματίζονται και υλοποιούνται από τους Δήμους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Είναι σε όλους γνωστό ότι έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς που αφορούν τη προστασία του περιβάλλοντος κατέχουν κυρίαρχη θέση στις λειτουργίες και τα ετήσια προγράμματα των Δήμων. Χωροταξικός και Πολεοδομικός σχεδιασμός, διαχείριση και διανομή πόσιμου  ύδατος, διαχείριση υγρών και στερεών  αποβλήτων, ανακύκλωση, προστασία της βιοποικιλότητας, εξοικονόμηση ενέργειας, αναπλάσεις, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, προστασία και καθαρισμός αστικών και περιαστικών δασών, καθαρισμός και ανάδειξη παραλιών οικοσυστημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους είναι τομείς που σήμερα τόσο μέσα από τις αρμοδιότητες που ασκεί όσο και από την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ οι Δήμοι της χώρας και οι φορείς τους κάνουν πράξη τη προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους πολίτες της χώρας.

Ευρισκόμενοι σήμερα στη δίνη μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τους πάντες η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των οικονομικών και φυσικών πόρων πρέπει να ενταθεί και να γίνει καθημερινή μας πρακτική μία πρακτική που πιστεύουμε ότι θα έχει τη θετική της επίπτωση και στο περιβάλλον.
Η προσπάθεια αυτή και τα έργα περιβάλλοντος  που αποδίδονται στις τοπικές  κοινωνίες θα είναι γράμμα κενό αν δεν συνοδεύονται από τη προσωπική  ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη, του κάθε φορέα που πρέπει να δράσει για το περιβάλλον μέσα από πρωτοβουλίες, μέσα από τις εθελοντικές ομάδες μέσα από τη διαρκή καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για όλους μας και κυρίως για τις νέες γενιές. Αυτό το στόχο πρέπει όλοι μαζί να θέσουμε σε προτεραιότητα για να υπηρετήσουμε το μέλλον του τόπου μας, τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, την αειφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου