Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ-αλίζεται ο Καμμένος, προεδρεύει ο Τσίπρας...

Του  Γιώργου Καρελιά, http://www.protagon.gr
  
Η διεθνής πολιτική δεν είναι παιδικό παιχνίδι, ώστε άλλα να λένε οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα ο δεξιός συνεταίρος τους. Αν πέσουν από την τραμπάλα, θα τσακιστούν όλοι κι εμείς μαζί τους.

Αλήθεια, τι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα; Αν πιστέψουμε τον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να είναι κάτι κακό, που δεν έπρεπε να μας βρει (εδώ). Βεβαίως, αυτό το είχε πει πριν εκλεγεί ο Τράμπ, όμως δεν ακούσαμε να το διορθώνει.
Αλλά και μετά την εκλογή του η άποψη ότι ο Τραμπ είναι επικίνδυνος για την Ευρώπη (δηλαδή και για την Ελλάδα, αφού σ’ αυτήν ανήκει ακόμα…) φαίνεται να κυριαρχεί στους ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).

Τι έχει πει ο ίδιος ο Τραμπ για την Ελλάδα; Ως πρόεδρος τίποτα. Ως υποψήφιος πρόεδρος, όμως, όχι και τόσο καλά πράγματα για μας. Πρώτον, ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Και, δεύτερον, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να ασχολούνται με την Ελλάδα, ας λύσουν το πρόβλημα η Μέρκελ και ο… Πούτιν (εδώ)! Αν εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη, κακό που μας βρήκε, που θα έλεγε κι ο Τσίπρας. Ή αλλιώς ζήτω που καήκαμε.

Όμως, ο Πάνος Καμμένος δεν χαμπαριάζει από αυτά. Και λέει τα ακριβώς αντίθετα (εδώ). Είναι πεπεισμένος ότι ο Τραμπ θα αλλάξει εντελώς απόψεις και, επειδή έχει Ελληνοαμερικανούς δίπλα του, θα μας λύσει τα προβλήματα. Πρόκειται, φυσικά, για αφελή άποψη, όπως έχει δείξει η ιστορική πείρα. Αλλωστε, επί εφτά χρόνια τώρα, μας υποστήριζε θερμά και η Αμερική του Ομπάμα. Αλλά κανένα πρόβλημά μας δεν λύθηκε. Κάθε φορά που θέλαμε λεφτά τρέχαμε στους «τοκογλύφους» Μέρκελ και Σόιμπλε. Γιατί; Μα, γιατί οι Αμερικανοί και οι άλλοι (Ρώσοι, Κινέζοι) έμεναν στα ωραία λόγια (εδώ).

Όταν, λοιπόν, ένας υπουργός μιας κυβέρνησης, που ζητάει δανεικά, χαρακτηρίζει «τοκογλύφους» αυτούς που τα δίνουν και ο Πρωθυπουργός κάνει ότι δεν ακούει και απλώς προεδρεύει, τι μπορεί να συμβεί; Στην επόμενη συνάντηση του Τσίπρα με την Μέρκελ και του Τσακαλώτου με τον Σόιμπλε, οι δικοί μας να ακούσουν να τους λένε: «Τι θέλετε από εμάς τους τοκογλύφους; Στείλτε τον Καμμένο να ζητήσει δανεικά από τον Τραμπ».

Σ’ αυτήν την περίπτωση Τσίπρας και Τσακαλώτος θα μπορούσαν να το ρίξουν στην πλάκα, λέγοντας ότι ο Καμμένος αρέσκεται να παίζει με το τρενάκι του (εδώ). Όμως, όπως είπε εύστοχα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, η διεθνής πολιτική δεν είναι παιδικό παιχνίδι (εδώ).

Κάτι που δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ο Πρωθυπουργός. Ισως και να νομίζει ότι είναι ένα παιχνίδι που συνοδεύεται από το παιδικό δίστιχο: Τραμπα- τραμπαλίζομαι/πέφτω και τσακίζομαι. Ομως, αν συμβεί, δεν θα τσακιστεί μόνο ο Καμμένος. Θα τσακιστούν όλοι κι εμείς μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου