Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Αμηχανία ή Τορπίλη;

Γράφει ο  Νίκος  Μπίστης, http://thecaller.gr

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην χτεσινή συνέντευξη ενημέρωσης του κυπριακού λαού για τις εξελίξεις στην Γενεύη, όπως ήταν υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων «κάλυψε» για μια ακόμα φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Η αλήθεια βεβαίως είναι οτι ο τελευταίος εδήλωσε ανέτοιμος για να συζητήσει το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων και ζήτησε αναβολή της συζήτησης.

Προηγουμένως προσπάθησε να περιορίσει την συνέχιση της συζήτησης ανάμεσα στις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις πράγμα που απεφεύχθη μετά την αντίδραση της κυπριακής πλευράς. Είναι προφανές οτι κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ροκανίσουν τον χρόνο,να σπρώξουν τις εξελίξεις μετά την εικοστή Ιανουαρίου, περιμένοντας για ανεξήγητους λόγους την απο Τραμπ βοήθεια όπως υπαινίχθηκε ο Πάνος Καμμένος. Είναι η επικαιροποιημένη εκδοχή της καταστροφικής θεωρίας οτι «ο χρόνος τρέχει υπέρ μας.»

Η κυπριακή πλευρά ήταν πανέτοιμη και γιαυτό κατέθεσε πλήρη πρόταση. Το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων δεν είναι θέμα εμπειρογνωμόνων και μάλιστα στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Είναι πολιτικό θέμα αρμοδιότητας της πολυμερούς και των εγγυητριών δυνάμεων. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος της σύγκλισης της διάσκεψης στην Γενεύη και γιαυτο μέχρι την τελευταία στιγμή εκρεμούσε το θέμα της συμμετοχής Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας στο ανώτατο επίπεδο.

Την αναβάθμισαν δε με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους τόσο ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους της ΕΕ όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες .  Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για την έλλειψη ετοιμότητας απο ελληνικής πλευράς. Πόσο μάλλον όταν η επίκληση αυτού του λόγου αποδυναμώνει ένα απο τα μόνιμα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς η οποία  όλα αυτα τα χρόνια κατηγορούσε – και δικαιολογημένα- την τουρκική πλευρά για κωλυσιεργία.

Αυτό που δεν μπορώ – ισως και να μην θέλω – να απαντήσω είναι αν είμαστε μπροστά σε μια αμήχανη αναβολή η σε ένα τορπιλισμό της προσπάθειας. Αυτο που είναι γνωστό τοις πάσι είναι οτι στην ελληνική πλευρά – δυστυχώς τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση – συνυπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η αναζητούσα λύση συμβιβασμού και η απορριπτική. Περίοπτη θέση στην δεύτερη είχαν κατακτήσει δικαιωματικά με τις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ και ο ΥΠΕΘΑ. Πληροφορίες έφερναν τον πρωθυπουργό να κινείται διστακτικά υπέρ της αναζήτησης λύσης.

Επειδη το θέμα δεν έχει τελειώσει ας ελπίσουμε οτι αυτές οι πληροφορίες θα επαληθευτούν στην πράξη τις επόμενες ημέρες. Γιατί μέχρι στιγμής αρνητικός πρωταγωνιστής παραμένει ο κ. Κοτζιάς ο οποίος δεσμεύει μια με το non paper στο Μον Πελερέν και μια με την την δήλωση ανετοιμότητας προς συζήτηση στην Γενεύη , την κυβέρνηση και την χώρα. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τελειώνει και ο κ. Τσίπρας αναγκαστικά θα βγεί απο την σκιά του κ Κοτζιά στο φώς.

Και ο χρόνος τελειώνει γιατι τόσο ο κ. Γκουτιέρες όσο και ο κ. Γιούνκερ, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακκιντζί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν να πάει χαμένη η enormous progress – κατα τον ΓΓ του ΟΗΕ- που επιτεύχθηκε και επικυρώθηκε στην Γενεύη. Ούτε να χαθεί στον χρόνο το momentum. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κΈιντε στην συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών: η αναβολή είναι ολιγοήμερη, την επόμενη Τετάρτη συναντώνται οι εμπειρογνώμονες, σε λίγες ημέρες πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους και αμέσως μετα θα συγκληθεί πάλι η πολυμερής με την ίδια  η αναβαθμισμένη σύνθεση για να ολοκληρωθεί η εργασία. Αν αυτό είναι δυνατόν εντός του Ιανουαρίου , πρόσθεσε, ακόμα καλύτερα. Είπε δηλαδη με διπλωματική γλώσσα : όλοι ξέρετε πια όλες τις πτυχές και τις πιθανές εναλλακτικές προτάσεις, ήρθε η ώρα να πάρετε τις αποφάσεις σας.


Μέχρι στιγμής στην συζήτηση στην Κύπρο αλλα και στην Ελλάδα τον τόνο δίνουν οι φοβικοί και οι απορριπτικοί, εκπρόσωποι του Δικτύου 21 στην Ελλάδα, στην Κύπρο εκπρόσωποι του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Όλοι δηλαδη οι φανατικοί οπαδοί της μή λύσης, οι εκπρόσωποι   του εθνικολαικισμού.Η κατάσταση αυτη μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Στην Κύπρο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απο την μιά και Ακκινζί  με Ταλάτ απο την άλλη μπορούν να συγκροτήσουν ένα πανίσχυρο μέτωπο λογικής και πειθούς. Στην Τουρκία – για το κυπριακο ειδικά- ο Ερντογαν έχει πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις απο την κεμαλική αντιπολίτευση. Τέλος στην Ελλάδα Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μπορούσαν κατ εξαίρεση στο κυπριακό να δοκιμάσουν την συνταγη της συναίνεσης. Θα το κάνουν; Ίδωμεν .

ΥΓ Οι τελευταίες πληροφορίες επιτρέπουν αισιοδοξία. Ένα non paper του Μαξίίμου είναι στην γραμμή Γκουτιέρες. Αναγνωρίζει την πρόοδο στην Γενεύη, αποδέχεται επιτάχυνση των διαδικασιών, ζητάει να μην χαθεί η ευκαιρία. Μακράν το καλύτερο κείμενο απο ελληνικής πλευράς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί δήλωσε οτι δεν υπάρχουν θέματα ταμπού που δεν μπορούν να συζητηθούν, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την πόρτα για συμβιβαστική λύση στο θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τέλος με καθυστέρηση που δημιούργησε εντυπώσεις και αξιοποιήθηκε απο τους απορριπτικούς τα ΜΜΕ ανασκεύασαν την ψευδή πληροφορία οτι ο Ερντογάν δήλωσε οτι τα τουρκικά στρατεύματα » θα μείνουν για πάντα στην Κύπρο». Η πραγματικότητα ειναι οτι παρουσίασε ένα οδικό χάρτη, μίλησε για αποχώρηση ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, επανέφερε την αναλογία 950 Έλληνες, 650 Τούρκοι, για την εκ περιτροπής προεδρία, κοντολογίς μπήκε στην συζήτηση επι της ουσίας. Και όμως επι ώρες  μας βομβάρδιζαν με χαλκευμένες πληροφορίες. Όλα αυτά δείχνουν πόσο ρευστά είναι τα πράγματα, πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ψυχραιμία των ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου