Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ενα Δελτίο Τύπου για την Ολγα…

Το ύφος που χρησιμοποιεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού θέλει να μας πει το εξής: «καριόληδες, τόσα χρόνια ήμασταν στην απέξω και κάνατε πάρτι, τώρα κυβερνάμε εμείς και το πάρτι τελείωσε»

Γράφει ο  Χρήστος Μιχαηλίδης, http://www.protagon.gr

«Τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη, και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη»Διονύσης Σαββόπουλος, «Πολιτευτής».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για δημοσίευμα που αφορά στην Όλγα Γεροβασίλη – προϊδεάζει το e-mail, που επάνω αριστερά, «όλο αριστερά», φέρει το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από που κι ως που, σκέφτομαι, πρέπει το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, που πληρώνεται από όλους τους πολίτες της χώρας για να ενημερώνει μόνο για τις δραστηριότητες και να μεταδίδει μόνο τις δηλώσεις, ασχολίαστες, του εκάστοτε επικεφαλής της κυβέρνησης, να σχολιάζει ένα δημοσίευμα που να αφορά την όποια κυρία Γεροβασίλη;

Εάν έχει ανάγκη να το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας, και το επιθυμεί τόσο που να μην τον ενδιαφέρει ο λόγος για τον οποίο τον ψήφισε ο λαός, αλλά η μικροπολιτική με την οποία μονίμως ασχολείται το προσωπικό του Γραφείο Τύπου, ας βγάλει μια δική του εφημερίδα, ας φτιάξει ένα δικό του site (στα οποία δεν αμφιβάλω ότι θα σκίσει), και ας αφήσει την «άλλη δουλειά» σε άλλους που θα κάνουν μόνο αυτήν, και που δεν θα στοιχίζει ο κούκος αηδόνι στους φορολογούμενους τους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω, έχει πλήρως ισοπεδώσει.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε με βασικό τίτλο «Τρία Χρόνια Παράνομα Βουλευτής». Αναφέρεται στην βουλετή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Και λέει ότι:

«Σύμφωνα με το πόθεν έσχες της, ήταν μέτοχος σε επιχείρηση που συναλλάσσονταν με το Δημόσιο ενώ ήταν και βουλευτής – Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ρητά ότι έπρεπε να παραιτηθεί μέσα σε 8 ημέρες – Η ίδια παραδέχεται τη συναλλαγή, αλλά λέει ότι την έκανε ως απλός γιατρός! – Παραίτηση ζητούν ΝΔ και Ποτάμι».

Επ’ αυτού, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνει την υπεράσπιση της κυρίας Γεροβασίλη και, εκδίδει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου – το οποίο, επαναλαμβάνω, συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνονται για να κάνουν αυτό:

«Συγκοινωνούντα δοχεία και επισήμως, πλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το Πρώτο Θέμα, εφημερίδα του κομιστή, κ. Θ. Αναστασιάδη, που θέτει υπό τη σκέπη του «δημοσιογραφικά ορφανά» του κ. Στ. Ψυχάρη, έχοντας περιμαζέψει και τον αποδεδειγμένα κοινό συκοφάντη, κ. Β. Χιώτη -με τα ψεύδη του για τον Γ. Κατρούγκαλο και το «λάθος» για το σπίτι του πρωθυπουργού. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος ανακαλύπτει το «σκάνδαλο του αιώνα» στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη. Η ΝΔ, και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε το franchise της διαπλοκής και του βούρκου στον εκδότη που συνεχίζει τη «δημοσιογραφία», όπως την ξεκίνησε: με φόντο το μαύρο. Από τη «Μαύρη τρύπα» και το ξέπλυμα νεοναζί, στις μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη προδιαγράφει, εξάλλου, και το μέλλον του. Άλλωστε από «μαύρα» (και για να μην παρεξηγηθούμε, εννοούμε ταμεία) γνωρίζει αρκετά… Η ΝΔ συνεχίζει να καλύπτει την πλήρη απουσία των πολιτικών της επιχειρημάτων με τις υπηρεσίες του κομιστή και άλλων υπό κατάρρευση εκδοτών, που παίζουν τα ρέστα τους για να μην πληρώσουν και να συνεχίσουν να απομυζούν το Δημόσιο και τις τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει σημαία του τον βούρκο: από τα ψεύδη για τον Γ. Κατρούγκαλο μέχρι την υιοθέτηση των ανυπόστατων και ψευδών δημοσιευμάτων για την Όλγα Γεροβασίλη. Τον ενημέρωσε, άραγε, κανείς ότι αν ευσταθούν στο παραμικρό τα όσα γράφονται θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα γιατί την ίδια περίοδο ήταν βουλευτής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εφημερίδας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο;!
Καλή χρονιά!

ΥΓ. Το Ποτάμι, απλά επιβεβαιώνει ότι σέρνεται πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση. Είναι μάταιο, καλύτερα να κάνει… τάμα στον Άγιο Βασίλη!».

Το ύφος του κειμένου, είναι απολύτως συμβατό με «όλο αυτό το πράγμα» που ζούμε από τον Ιανουάριο του 2015, που η χώρα κυβερνάται από μια κομπανία η οποία, παρόλο που το μόνο ψέμα που δεν έχει πι είναι ότι δεν θα είναι παρένθεση και ότι ήρθε για να μείνει.

Αυτό το ύφος, πρωτόγνωρο ως επικοινωνιακό χαρακτηριστικό μιας κυβέρνησης και, κυρίως, ενός πρωθυπουργού που ηθελημένα ή όχι ξεχνάει ότι εκπροσωπεί μια χώρα και έναν λαό, και όχι ένα δικό του μαγαζί και μόνο τους δικούς του πελάτες, διαπερνά κάθε δημόσια εμφάνιση και τοποθέτησή του, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, είτε βλέπει εκπροσώπους οργανώσεων και θεσμών, είτε τους αρχηγούς κομμάτων και κρατών.

Στην πολιτική διάλεκτο αυτής της επικοινωνίας, κυριαρχούν δύο σύνδρομα: του κυνηγημένου από όλους, και του έχοντος εκδικητική διάθεση προς όλους.

Το τελευταίο, εκφράζεται σε όλα σχεδόν τα Δελτία Τύπου τα οποία παρασκευάζονται στα υπόγεια του Μαξίμου. Με μιαν άλλη γραφή, θα διαβάζαμε προτάσεις όπως «καριόληδες, τόσα χρόνια ήμασταν στην απέξω και κάνατε πάρτι, τώρα κυβερνάμε εμείς και το πάρτι τελείωσε».

Εκείνο που δεν λέγεται σ’ αυτήν την «νέα επικοινωνία», για να συμπληρωθεί και να εξηγηθεί πλήρως το «προς τι τέτοιο ύφος;», είναι ότι «το πάρτι το κάνουμε πλέον εμείς, και σεις καθίστε στη μπάντα».
Αν υπήρχε κάποιο υπόβαθρο ηθικής στο αρχικό κυβερνητικό ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο το politburo του, δηλαδή το εγκατεστημένο στα μέγαρα ιερατείο του, φρόντισε να το εξαλείψει με αυτήν ακριβώς την επικοινωνιακή του πρακτική.

Η διάλεκτος είναι ολόιδια με εκείνη που ηχούσε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα τα χρόνια που το φοιτητικό κίνημα είχε αρχίσει να πιστεύει πως μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα. Συνεχίστηκε στις Γενικές Συνελεύσεις εργατικών ενώσεων, όπου η εκπροσώπηση των πραγματικά εργαζόμενων ήταν τόσο μικρή που η διάλεκτος έγινε σε τέτοιο βαθμό εσωστρεφής που μάθανε οι φορείς της να αντιδικούν ακόμα κι αναμεταξύ τους.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτής της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χάριν μιας ιδιότυπης, ελληνικής επαναστατικότητας, δημιουργήθησαν οι γνωστές σε όλους μας κλίκες. Κλίκες στα σχολεία (μαθητικά συμβούλια), κλίκες στα πανεπιστήμια, κλίκες στα κόμματα, κλίκες στα συνδικάτα, κλίκες στην εργασία, κλίκες στην κυβέρνηση, έδεσε η μπεσαμέλ, και νάμαστε!

Υστερόγραφο: Επιστρέφοντας στην αιτία του σημειώματος αυτού, δηλαδή στην κυβερνητική αντίδραση για ένα δημοσίευμα, το μόνο που μένει αναπάντητο είναι το περιεχόμενό του. Δεν εξετάζεται εδώ εάν το δημοσίευμα έχει βάση ή είναι κίτρινο. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση δεν έπρεπε να ήταν αυτή που μόλις διαβάσαμε. Φαντάζεστε ποτέ να γραφόταν τέτοιου είδους κείμενο από το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, της Ντάουνιγκ Στριτ, των Ιλισίων ή της Καγκελαρίας;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου