Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δυσφορία υπουργών: «Αδειάζουν» Βαρουφάκη

 Θα γίνει, τελικά, η Ιφιγένεια προκειμένου να σωθεί η κλυδωνιζόμενη  κυβέρνηση;

ΒΡΑΖΕΙ  ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αποστάσεις-διακριτικά επί του παρόντος- από τις θέσεις που εκφράζει δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Βαρουφάκης για την άμεση και έμμεση φορολογία, κρατάνε κυβερνητικά στελέχη, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, έχει αρχίσει να «βράζει το καζάνι».

Η πιο «χλιαρή» αντίδραση στα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών περί επιβολής έκτακτης εισφοράς, περί αύξησης του ΦΠΑ σε κάποιο αγαθό και περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, είναι ότι «ο Γ. Βαρουφάκης εκφράζει προσωπικές απόψεις». Ωστόσο, στους κυβερνητικούς κύκλους δεν λείπουν και οι πιο έντονες εκφράσεις αμηχανίας ή και δυσφορίας για τα όσα υποστηρίζει δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας- σύμφωνα με κάποιους- σύγχυση και εντός της κυβέρνησης αλλά και στους πολίτες.

«Ρωτήστε τον ίδιο τον υπουργό» απάντησε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για το τι ακριβώς σημαίνουν τα όσα δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης, αποφεύγοντας, μάλιστα, να υιοθετήσει αυτές τις απόψεις ως κυβερνητική γραμμή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης εφοριακών υπαλλήλων Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο Mega, δεν δίστασε, δε, να καταδικάσει τα όσα συνεχίζει να δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης περί έκτακτης εισφοράς, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός κυβερνητικής γραμμής και προγραμματικών δηλώσεων.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των τελευταίων ημερών- μετά από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- θα διαπιστώσει ότι είναι εμφανής η έλλειψη συντονισμού μεταξύ της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται ο Γ. Βαρουφάκης και της Καραγιώργη Σερβίας, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της Ν. Βαλαβάνη και της Κ. Σαββαϊδου. Αν και θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς τη διστακτικότητα που πάντα παρατηρείται σε μια κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα ειδικά στο πεδίο της φορολογίας, αυτό που ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι έχουν ανοίξει πολλά θέματα με έναν μάλλον άτσαλο τρόπο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καραγιώργη Σερβίας έχει ποντάρει πολλά στο κίνητρο που προβλέπει ότι αν κάποιος πληρώσει το 50% της οφειλής, μπορεί να εξοφλά το υπόλοιπο 50%, σβήνοντας δηλαδή και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής. Ήδη μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει αυτό το κίνητρο, δίνοντας «ζεστό» χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία.

Ο Γ. Βαρουφάκης με δηλώσεις του στο Associated Press προκάλεσε, όμως, σύγχυση, αφού τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» του κεφαλαίου των οφειλών. Πηγές του οικονομικού επιτελείου, σημειώνουν, όμως, ότι μόνο εάν υπάρξει ανυπέρβλητο συνταγματικό κώλυμα, δεν θα συμπεριληφθεί αυτό το κίνητρο του 50% στη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου