Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση μειώνει την επιχορήγηση στους Δήμους

Μικρότερο ποσό από πέρυσι από τη νέα κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για

τους 325 δήμους

Από  2,7441 δισεκατομμύρια € το 2014

στα  2,57  δισεκατομμύρια €  το 2015

Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή το ποσό αυτό θα αφορά: 2,2073 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ 150,4 εκατομμύρια ευρώ θα είναι ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η απόδοση για την εξόφληση οφειλομένων παρελθόντων ετών θα είναι της τάξεως των 213,9 εκατ. ευρώ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, ζητώντας να ενημερωθεί σε τι ύψος έφτασε η συνολική κρατική επιχορήγηση των δήμων το 2014 και σε τι ύψος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2015.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι κατά το μέρος που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, στους ΟΤΑ α’ βαθμού (δήμοι) αποδίδονται όλοι οι θεσμοθετημένοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010. Η απόδοσή τους γίνεται με μηνιαίες προκαταβολές βάσει των προεκτιμημένων εσόδων....

Για τον προσδιορισμό τους λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, αναφέρει ο κ. Μάρδας και διευκρινίζει ότι πλέον των ΚΑΠ αποδίδεται στους δήμους και ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων.

Πέραν των ανωτέρω αποδίδεται και ποσό 213,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και εξηγεί ότι το ποσό αυτό προέκυψε από ρύθμιση παλαιών υποχρεώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, συνολικού ύψους 1,711 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί σε 8 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε το 2009.


Πηγη: http://news.in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου