Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ανοιχτοί Ορίζοντες ή συνονθύλευμα συνιστωσών;



Στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, συγκροτήθηκε στον Διόνυσο ένας ευρύς συνασπισμός διαφορετικών  δυνάμεων για να διεκδικήσει τη νέα δημοτική αρχή, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Η παράταξη αυτή κέρδισε στον δεύτερο γύρο την αναμέτρηση για τους εξής λόγους:
1.  Της έντονης επιθυμίας των πολιτών για την απαλλαγή από ένα καθεστώς που κυριάρχησε στο δημοτικό σκηνικό για 16  ολόκληρα χρόνια.
2.  Της θέλησης των πολιτών για να αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα διακυβέρνησης του Δήμου, με Διαφάνεια και Συμμετοχή, αλλά και η καθημερινότητα τους με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.
3. Της προσωπικότητας του Διονύση Ζαμάνη, ενός νέου επιστήμονα, πετυχημένου επαγγελματία και άφθαρτου πολιτικά.

Οι εκλογές όμως τελείωσαν και η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε το οδοιπορικό της σε ένα δύσβατο τοπίο, εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς από την προηγούμενη διοίκηση αλλά  και τη γενικότερη αποδιάρθρωση της χώρας. Έδωσε κι εξακολουθεί να δίνει ακόμη συγκεκριμένα θετικά δείγματα γραφής στην κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων της προς τους πολίτες.

Θα περίμενε κανείς, παράλληλα με τα παραπάνω, να δώσει βάρος ταυτόχρονα και στην αναγκαία προσπάθεια ομογενοποίησης της σε ενιαία παράταξη. Το ξεπέρασμα των παιδικών ασθενειών ενός εκλογικού συνασπισμού διαφορετικών δυνάμεων και η μετεξέλιξη του είναι μια αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή πορεία στην εκπλήρωση των στόχων του.
Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως προσδιορισμένα:
α. Κανονισμός δημοκρατικής λειτουργίας της δημοτικής παράταξης.
β. Συλλογικός τρόπος λειτουργίας της ηγετικής ομάδας, τόσο στα θεσμικά όργανα του δήμου όσο και στην κοινωνία.
γ. Διαδικασίες ενοποίησης και ομογενοποίησης του αρχικού εκλογικού σχήματος.
δ. Διαβούλευση για την ιεράρχηση στόχων και μέσων, πριν προωθηθούν για συζήτηση στην κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν προχώρησε ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει η σημερινή δημοτική αρχή μιαν εικόνα με τα εξής  χαρακτηριστικά:
συνοθύλευμα συνιστωσών,
έλλειψη στοιχειώδους παραταξιακής αλληλεγγύης,
κακοφωνίες στη δημόσια έκφραση,
αυτονόμηση διαφόρων δυνάμεων,
ανεπίτρεπτοι παραγοντισμοί υποψήφιων ηγετίσκων,
ανετοιμότητα διακυβέρνησης σε πολλούς τομείς.

Τώρα, τα πράγματα είναι σε σταυροδρόμι. Η διαιώνιση αυτών των παθογενειών βλάπτει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του Δήμου και της Πόλης, υπονομεύει την πορεία ανόρθωσης και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι καιροί ου μενετοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου