Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Καρικατούρα διαβούλευσης στο δήμο Διονύσου!

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα  Οδός  Διονύσου-
http://www.odosdionysou.gr

Άνθρακες η διαβούλευση

Σε παρωδία διαβούλευσης εξελίχθηκε η πρόσκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου προς δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, φορείς και πολίτες του Δήμου να καταθέσουν- και μάλιστα ιεραρχημένες- τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2014. Το χρονικό διάστημα που επέλεξε η Επιτροπή, από τις 6 μέχρι τις 23 Αυγούστου, ήταν από μόνο του ενδεικτικό των προθέσεων της Διοίκησης του Δήμου να αξιοποιήσει ή αντιθέτως να απαξιώσει το θεσμό της διαβούλευσης. Ένα θεσμό, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε ευρύ αριθμό πολιτών να αρθρώσουν λόγο για την πόλη τους και τα προβλήματά της. Και αφετέρου θα επέτρεπε στη Διοίκηση να αφουγκραστεί  τους πολίτες και να πάρει τα ανάλογα μηνύματα.
Με τη συγκεκριμένη «διαβούλευση» η Δημοτική Αρχή του Διονύσου απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τα παραπάνω: Οι πολίτες δεν ήταν εδώ  ή δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την πρόσκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα Τοπικά Συμβούλια- με εξαίρεση τη συνεπή Σταμάτα- συνεδρίασαν ασθμαίνοντας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οι φορείς με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είχαν ενημερωθεί καθόλου ή δεν πρόλαβαν να ανταποκριθούν με προτάσεις ενώ δημοτικοί σύμβουλοι μάθαιναν για τη διαβούλευση από την Οδό Διονύσου! Και η  Διοίκηση του Δήμου Διονύσου απέδειξε ακόμη μια φορά πόσο επιθυμεί να υλοποιήσει αυτό το εργαλείο που ενεργοποιεί τον πολίτη και ως φορέα οράματος αλλά και ως ελεγκτικό μηχανισμό.
Αποδείχθηκε έτσι, στην πράξη, αυτό που πριν μήνες είχε αναφέρει σε άρθρα του στην Ο.Δ. ένας συμπολίτης μας που είχε συμμετάσχει στην ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, η οποία επεξεργάστηκε το θεσμό της δημοτικής διαβούλευσης: «Η Διοίκηση του Δήμου (εσκεμμένα ή μη) προσπαθεί να παρακάμψει τη διαδικασία ή να καταστρατηγήσει την ουσία της διαβούλευσης».
Όσο για τις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν θεσμικοί παράγοντες του Δήμου για τις σφιχτές προθεσμίες που έχουν τεθεί από το Οικονομικό Παρατηρητήριο για την παραπάνω διαβούλευση, ας μην γελιόμαστε: Είναι η πολιτική βούληση – αν υπάρχει- που κάθε φορά δοκιμάζεται όταν η κεντρική διοίκηση επιτίθεται με νέα μέτρα και σταθμά. Και μέχρι στιγμής η Διοίκηση του Δήμου έχει δείξει ότι κάθε άλλο παρά επιθυμεί την ουσιαστική διαβούλευση, που θα έθετε άλλωστε σε συλλογική και ευρύτερη κρίση το όποιο έργο έχει επιτελέσει στα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου