Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δυσμενείς εξελίξεις για την Ελλάδα στο μεταναστευτικό



Αμήχανη κι ανίσχυρη η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τα γεγονότα, που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η κατάσταση επιδεινώνεται σοβαρά μετά την επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην οποία διαφαίνεται καθαρά η στήριξη του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι στη χώρα μας.

Ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε μια αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων είναι υπαρκτός. Ο ίδιος ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα αντί να καταφύγουν στη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και τάσσεται υπέρ της πρότασης με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθούν τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς τον βορρά.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν εδώ, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης και τελικά την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» γράφει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας τον για την στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα προσφέρουν βοήθεια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσω της απόσπασης αστυνομικών-επιβολής του νόμου και της παροχής εξοπλισμού, ώστε να υποστηρίξει αποτελεσματικά τους ελέγχους στα σύνορα της.

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι κανόνες που ισχύουν για την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. επιτρέπουν μόνο αποστολές εντός της Ε.Ε. και όχι την «ανάπτυξη των αξιωματικών στο πλαίσιο μίας κοινής επιχείρησης της Frontex στο έδαφος μιας τρίτης χώρας».

Η πρόταση που έκανε ο Γιούνκερ τον περασμένο Δεκέμβριο για ενίσχυση της Frontex θα κάλυπταν αυτό ακριβώς το κενό και θα άνοιγαν τον δρόμο για αποστολές της εκτός της επικράτειας της Ε.Ε.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι, οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε ανήκουν στην Ε.Ε. είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για τους πρόσφυγες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επιστολή Γιούνκερ έρχεται την στιγμή που η Ελλάδα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την Γερμανία και την Αυστρία, δύο χώρες που έχουν προειδοποιήσει με αποπομπή της από την ζώνη Σένγκεν στην περίπτωση που δεν κάνει περισσότερα για ελέγξει τα σύνορά της τόσο στον βορρά όσο και στον νότο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόσβαση στις χώρες σε όλο το μήκος της διαδρομής θα πρέπει να απαγορεύεται σε όσους δεν δικαιούνται ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Όσον αφορά στους μετανάστες που έχουν φτάσει ήδη στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τα μη κράτη μέλη στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει επίσης να αποτρέπουν ενεργά υπηκόους τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν την περιοχή τους με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο, διασχίζοντας τα σύνορα πέραν των σημείων συνοριακής διέλευσης ή πριν να καθοριστεί το νομικό καθεστώς τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου