Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Πολλοί ξένοι παρατηρητές "βλέπουν" πρόωρες εκλογές...



Στα πολιτικά πράγματα της χώρας αναφέρεται ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Eurointelligence με τίτλο «Snap Elections in the Air».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank, που διευθύνει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Münchau, η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» καταγράφει το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα, σημειώνει το Eurointelligence, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η δημοσκόπηση στην ΑΥΓΗ, δείχνει ότι το 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ θα ήταν καταλληλότερη για την χώρα, έναντι ενός 14% να απάντησε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της δημοσκόπησης δείχνει πως ένα όλο και αυξανόμενο τμήμα των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της ιδέας των πρόωρων εκλογών. Το 51% πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι “πιθανότατα αναγκαίες” έναντι ενός 46% που αισθάνεται ότι δεν είναι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Public Issue κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Οι Έλληνες εμφανίζονται ρεαλιστές αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη κυβέρνηση. Το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την παρούσα κυβέρνηση. Παρόμοια είναι και τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αγνοήσει αυτές τις δημοσκοπήσεις, με την αιτιολογία ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν. Παρότι είναι εύλογη η επιφυλακτικότητα απέναντι τους, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πια πολύ περιορισμένο, χωρίς καμιά δυνατότητα ανάκαμψης.

Μελετώντας προσεκτικά όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και παρά τη διαφορετική μεθοδολογία της κάθε εταιρίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής:

  1. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται κατά κύριο λόγο στην δεξαμενή των αναποφάσιστων. Έτσι, διαμορφώνεται ένας χώρος κρίσιμος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, καθώς αποτελεί δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων για τα άλλα κόμματα.
  2. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο οι αναλυτές συμφωνούν στη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι αναστρέψιμη.  Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, 1 στους 3 ψηφοφόρους του (Σεπτέμβριος 2015) δηλώνει ότι,  δεν πρόκειται με τίποτα να ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα.
  3. Η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει αποκλειστικά από την εντυπωσιακή συσπείρωση της ΝΔ και την κατακόρυφη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων δεν προκύπτει ιδιαίτερη κοινωνική δυναμική υπέρ της ΝΔ.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν περαιτέρω για το κυβερνών κόμμα, αφού την επόμενη περίοδο υπάρχουν πολλά νέα  βάρη σε βάρος των πολιτών, που δεν πρόκειται να συνεισφέρουν το παραμικρό στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Το αντίθετο μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου