Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Απεμπολούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο;



Οι εξελίξεις σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά γύρο από το σχέδιο Μέρκελ-Ερντογάν που αποδέχθηκε ασμένως ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τα μηνύματα είναι εξόχως ανησυχητικά, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του διεθνούς κυρίως Τύπου. Μια ανίσχυρη ελληνική κυβέρνηση, που παραπαίει χωρίς εθνική στρατηγική και απομονωμένη διεθνώς, πως μπορεί άραγε να διαπραγματευθεί με επάρκεια τόσο κρίσιμα για την εθνική μας ασφάλεια ζητήματα;

Είναι φανερό ότι πολλά σημαντικά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί στο Αιγαίο παραμένουν ανοιχτά, καθώς η Άγκυρα δεν υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις της περί διαφιλονικούμενων περιοχών και δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στη Hurriyet, η Άγκυρα παραμένει πιστή στη θέση της  ότι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί να της επιβληθούν απόψεις που θα επηρεάζουν τις νομικές της θέσεις στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται ότι η επιχείρηση μπορεί να εκτυλίσσεται μόνο στα διεθνή ύδατα, όχι όμως και σε γκρίζες –κατά την τουρική απαίτηση- ζώνες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ακριβείς λεπτομέρειες, που ακουμπούν σε ευαίσθητα «κεφάλαια» του φακέλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν θα είναι εύκολο να παρακαμφθούν. Φαίνεται μάλιστα ότι η Άγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην πρόσφατη απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει ακριβής αναφορά σε γεωγραφικές περιοχές,  στοιχείο που υπήρξε ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε η Άγκυρα στις συζητήσεις.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν στη Hurriyet ότι, η απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου, σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, είναι μόνο το πρώτο από τα τρία στάδια της διαδικασίας. Κατ' αυτούς, το δεύτερο σκέλος θα αφορά στην καταγραφή των λεπτομερειών για την εφαρμογή των αρχών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδος.

Αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι το σημαντικότερο για την Άγκυρα, διότι περιλαμβάνει την ακριβή αποτύπωση, επί χάρτου, των περιοχών όπου θα δρα η δύναμη του ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει όμως και τρίτο στάδιο, αυτό της εφαρμογής. Ας μην τρέφουμε, λοιπόν, υπερβολικές ελπίδες από την γρήγορη επιχειρησιακά ενεργοποίηση της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν ικανοποίηση επιβεβαιώθηκε η αρχή ότι, το Αιγαίο «αποτελεί κοινή θάλασσα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος» - δηλαδή χωρίς σύνορα.

Τα τέσσερα πλοία που αποτελούν σήμερα τη νατοϊκή δύναμη  κινούνται σε διαφορετικές περιοχές του βορείου, κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, πάντα όμως σε διεθνή ύδατα. Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες της 29ης Φεβρουαρίου, η γερμανική ναυαρχίδα «Bonn» εκινείτο μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική «Fredericton» μεταξύ νότιας Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» δυτικά της Πάτμου και η τουρκική «Barbaros»  βορείως της Καρπάθου και δυτικά της Ρόδου!

Από πότε η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε να κινούνται νατοϊκά σκάφη δυτικά των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Ρόδος;

Μήπως αυτό αποτελεί νέα παραχώρηση στην Τουρκία, μετά την αποδοχή από την Ελλάδα πρόσφατα της απαίτηση της να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο νησί;

Μήπως βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην ιστορική μας διαδρομή σε δυσμενείς στιγμές για την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την γεωπολιτική θέση της χώρας συνολικά;

 

Πηγή: Στοιχεία για το κείμενο αυτό αντλήθηκαν από το άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου - Η Άγκυρα χαιρετίζει την ουδέτερη στάση του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, http://www.tovima.gr/world/article/?aid=780824

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου