Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Αδειάζουν ξανά επικίνδυνα τα κρατικά ταμεία...



Ένας πραγματικός Γολγοθάς ξεκινάει για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 
Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, το  Eurogroup χθες στις Βρυξέλλες αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την άμεση επάνοδο του κουαρτέτου στην Ελλάδα. 
Τα  δύσκολα αρχίζουν τώρα για τη χώρα μας, αφού τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και καυτά (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια).

Οι χρονικές προθεσμίες για να υπάρξει θετική κατάληξη είναι εξαιρετικά ασφυκτικές, καθώς τα κρατικά ταμεία για μια ακόμη φορά (όπως το καλοκαίρι του 2015) αδειάζουν επικίνδυνα και βάζουν τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο. Από εδώ πηγάζει και η αγωνία που εκπέμπουν δημόσια κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος και Σταθάκης) για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. «Καήκαμε»  είναι η χαρακτηριστική τους έκφραση, όταν αναφέρονται στην προοπτική η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Μάϊο ή Ιούνιο…

Αυτή η πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, που μας φόρτωσε ο Σύριζα, έπρεπε να έχει κλείσει ήδη από τον Οκτώβρη 2015. Τώρα, λοιπόν, στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου. Εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν ξυπνούν, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στέγνωσε τελείως κι έτρεχε απεγνωσμένα να σηκώσει τα αποθεματικά από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες επιχειρήσεις, περιφέρειες, δήμους κλπ). Αλλιώς, η χρεοκοπία θα ερχόταν άμεσα…

Γιατί η κυβέρνηση καταδιώκεται πάλι από νέους εφιάλτες;
Μέχρι πότε επαρκούν τα κρατικά διαθέσιμα;
Τι χρονικά περιθώρια έχει η κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και πόσο μπορεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα σκληρά μέτρα;
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, το σημείο μηδέν έρχεται τον Μάϊο-Ιούνιο. Κι από κει και πέρα το χάος…

Όσες περικοπές δαπανών κι αν γίνουν ακόμη, όση συγκράτηση των εξόδων κι αν επιτευχθεί, τα νούμερα δεν βγαίνουν μετά τον Ιούνιο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων, αφού έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Και όλα αυτά παρότι οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι σημαντικά κατώτερες από εκείνες του 2015. Συγκεκριμένα:
Τον Μάρτιο   πρέπει να πληρωθούν  879 εκατομμύρια €  σε δόσεις και  750 εκατομμύρια για τόκους.
Τον Απρίλιο, 511 εκατομμύρια € σε δόσεις και  420 εκατομμύρια για τόκους.
Τον Μάϊο,  250 εκατομμύρια € σε δόσεις και  210 εκατομμύρια  για τόκους.
Τον Ιούνιο,  306 εκατομμύρια  € σε δόσεις και 400 εκατομμύρια για τόκους.

Από τον Ιούλιο αλλάζουν τα δεδομένα, αφού πρέπει να αποπληρώσουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώσεις  ύψους  2,766 δις € και 900 εκατομμύρια για τόκους. Αυτά είναι αδύνατο να καλυφθούν με τα κρατικά διαθέσιμα, άρα, απαιτούνται νέα δάνεια από τους εταίρους μας!

Το ερώτημα είναι: μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σε ποιες υποχωρήσεις για νέα σκληρά μέτρα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού και η κοινωνία τώρα είναι στα κάγκελα.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου